autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

Gramofon Tesla MC600Q

20. září 2009 v 17:00 | DKL |  Gramofony - typy
GRAMOFON MC600Q
Je výrobek litovelské Tesly z poloviny osmdesátých let. Jedná se o plně automatický přístroj ovládaný nízkozdvihovými tlačítky. Konstrukčně je řešený tak aby zapadal do sestavy s přijímačem 820A který v té době dodávala bratislavská Tesla a kazetovým magnetofonem SM260 nebo SM261 z Tesly Přelouč. Hlavní ovládací prvky jsou situovány na předním zešikmeném panelu a jsou dostupné i při zavřeném víku.Níže uvedené parametry výrobce předkládá v návodu. Osobně si myslím že si ponechává rezervu tak jak u Tesly bývalo zvykem. Mnoho parametrů je dáno použitou přenoskovou vložkou, přístroje bývaly dodávány s VM2102, poslední série s VM2103.
Elektronika:
mc600q 1Nastavovací prvky:
mc600q 2
Jmenovité napájecí napětí .. 220 V, 50 Hz
Příkon za provozu .......... 10 VA
Jmenovité otáčky talíře .... 33/45
Odstup ..................... -36 dB, typicky -40 dB
Kolísání otáček ............ max +/- 0,1 %
Svislá síla na hrot ........ 10 - 15 mN (platí pro dodávanou přenosku, jinak lze nastavit až do 30 mN)
Rozměry .................... cca 460 x 380 x 115 mm
Hmotnost ................... cca 10 kg.
Skříňka gramofonu je plastová, stříbrně lakovaná. Spodní díl je z černě lakované dřevotřísky a s horní plastovou částí je sešroubovaný. Panel má na zešikmené ploše vlepený hliníkový štítek s popisy tlačítek a indikačních diod. Celý gramofon spočívá na čtyřech výškově stavitelných odpružených nožkách. Ty jsou ještě zespodu polepeny plstí aby nepoškozovaly povrch. Odklopné víko bylo osazováno v kouřovém provedení, na mém kusu již není originální. Závěsy víka obsahují ve své konstrukci nadlehčovací mechanismus, který po dobrém nastavení minimalizuje sílu nutnou ke zvednutí víka. Pohon talíře je řešen středovým motorem s rychlostí odvozenou od krystalu. Talíř gramofonu (či spíše prstencový magnet uchycený pod talířem) je tedy přímo rotor a pohánějí jej cívky umístěné na plošném spoji středového motoru. Tohle provedení redukuje mechanickou část na pouhé jedno ložisko a zaručuje tichý chod, což se samozřejmě projeví příznivě na odstupu od hluku v reprodukci. Raménko gramofonu je též plně automatizováno. V obou rovinách jej ovládají magnety s cívkami v uzavřených servosmyčkách. Veškeré funkce, které raménko plní jsou řešeny elektronicky. Tedy svislá síla na hrot, korekce boční síly i tlumení dolní rezonance. U gramofonů klasické koncepce se pro toto tlumení používá odpružené závaží někdy i s možností nastavit kmitočet rezonance. Vyhledávání okraje desky je též automatické infračerveným optickým systémem.
Raménko protizávaží:
mc600q 3
mc600q 4
Obsluha přístroje je velice jednoduchá a spočívá v zapnutí hlavního vypínače, uložení desky na talíř a stisknutí tlačítka se symbolem šipky "<". Přístroj spustí otáčení talíře, zvedne přenosku ze stojánku a pomocí optiky na konci raménka vyhledává okraj desky. Pokud nalezený okraj odpovídá průměru LP tak ponechá předvolené otáčky 33, v případě malé desky ještě přepne na rychlost 45. Pokud na talíři deska není tak raménko pouze dokončí pohyb na koncový doraz, vrátí se do stojánku a talíř se zastaví. Pokud je správně vyhledán okraj desky tak je raménko tlumeně spuštěno do náběhové drážky, pomocí elektronického spínače se připojí výstup přenosky a započne přehrávání. Na konci desky vlivem zrychleného pohybu přenosky ve výběhové drážce dojde k automatickému vypnutí. Přenoska se zvedne, vrátí se na stojánek a vypne se pohon talíře. Přístroj očekává další povel a pokud do určité doby nestiskneme žádné tlačítko tak se vypne jako bychom stiskli tlačítko hlavního vypínače. Během reprodukce máme možnost pomocí tlačítek "<" nebo ">" vyhledat požadované místo na desce. Pokud některé z těchto tlačítek podržíme tak se přenoska zvedne a posouvá se pomalým pohybem zvoleným směrem. Po uvolnění tlačítka opět dosedne do drážek. Krátký stisk vyvolá pauzu v přehrávání - přenoska se zvedne a až po opětovném krátkém stisku pokračuje v přehrávání. Jednotlivé provozní stavy jsou indikovány svitem či blikáním diod. Po zapnutí hlavním vypínačem oznamuje zelená dioda blikáním předvolenou rychlost 33. Pokud spustíme reprodukci tak se po ustálení otáček dioda rozsvítí trvale. Obdobně je to se žlutou diodou 45 - ta se aktivuje buď sama při přehrávání desky malého průměru anebo stiskem tlačítka "45/33". Ruční volba rychlosti je nadřazena automatické a umožní přehrávání ne zcela běžných desek s velkým průměrem a otáčkami 45 či naopak malých s rychlostí 33. Poslední, červená dioda indikuje zapnutou funkci "REPEAT". Jde o neustálé přehrávání jedné strany desky. Tlačítko "STOP" vyvolá v jakémkoliv provozním stavu návrat přenosky na stojánek a stop otáček. Obdobně tak velké tlačítko hlavního vypínače, avšak to navíc přístroj i vypne. Další ovládací prvky jsou umístěny na bloku raménka. Jde o dva potenciometry. Jedním se nastavuje svislá síla na hrot spolu s adekvátním antiskatingem a druhým tlumení raménka v obou rovinách. Raménko má ještě posuvné protizávaží jímž se ve vypnutém stavu (gramofon odpojený od sítě) vyváží raménko do rovnováhy.
mc600q 5
Středový motor:
mc600q 6
Gramofon je i přes dobu ze které pochází velice komfortní. Tlačítkové ovládání spolu s příslušnou ovládací logikou prakticky vylučuje poškození desky či samotného hrotu nesprávnou manipulací. Tomu odpovídala i tehdejší prodejní cena asi 4500 korun. Jediná nevýhoda je snad ve velké složitosti přístroje. Obsahuje víc než dvacet integrovaných obvodů, mnoho tranzistorů, diod a spoustu nastavovacích trimrů. Talíř je řízený obvodem s TDA1533 v ne zcela běžném zapojení. Lze se dočíst že je častý problém s udržením otáček talíře. Avšak pokud je gramofon v dobrém stavu tak je i přes svou složitost velice spolehlivý.

autorem článku a fotografií je DKL
 


15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 bajty bajty | E-mail | 20. září 2009 v 19:04

tak to ziram,jak byla tesla precizni

2 johny johny | 20. září 2009 v 20:38

Tak tot by som snáď mohol pez preháňania nazvať "CD prehrávač v gramo prevedení",lebo,podľa toho,čo som sa tu dočítal,je to gramofón,ktorý sa ovláda rovnako ako tie dnešne CD prehrávče,čo nervydržia ani 2 roky a pomaly ale isto sa rozsypú.Toto je určite spoľahlivejšie,keď to bolo vyrobené asi pred 25 rokmi a dodnes to funguje ;-)

3 johny johny | 20. září 2009 v 20:39

prepáčte za chyby...nepozerám na klávesnicu :-D

4 johny johny | 20. září 2009 v 20:40

..lebo ten gramec je fakt krásny

5 juraj juraj | 20. září 2009 v 21:19

to proste nemá komentár krásny stroj krásneho prevedenia proste Fully Automatic Turntable :)

6 balenoGLX balenoGLX | 21. září 2009 v 1:22

Skoda toho lacine vypadajiciho designu. Jinak je to velmi pekne hrajici gramofon. Sam jsem ho mel moznost vyzkouset s prenoskou Shure...Jako sberatelska rarita je to krasny stroj, ale na denni pouziti bych full automat nechtel. Smekat klobouk sice neni nad cim, elektronika byla v dobe vzniku jiz znacne zastarala a kolisajici kvalita vyroby zpusobila, ze nektere serie se vraceli na opravu porad, nektere se vyrobili a makaji dodnes. Jinak vcelku povedeny pristroj, zvukove i vybavenim uplne na urovni gramofonu renomovanych zapadnich vyrobcu.
Majiteli musim pochlubit pekne fotky a hlavne LUXUSNI stav tehle MC600Q, to se bezne nevidi.  8-)

7 Wokouns Wokouns | E-mail | 21. září 2009 v 7:11

Podľa mňa nevyzerá lacno...

8 efičák efičák | E-mail | 23. září 2009 v 15:51

Poslouchám 600Q. Se zvukem a pohodlnou obsluhou jsem velmi spokojený. Přenoska Pick it potřebuje přítlak 2,5g. Nastavuje se spodním otočným knoflíkem stylus...?
Děkuji efičák.

9 DKL DKL | 23. září 2009 v 21:38

Taky jsem si na komfort při obsluze velice rychle zvykl. Spodním knoflíkem se nastavule svislá síla na hrot, tedy přítlak. Aby hodnota seděla se stupnicí tak se nejdřív musí nastavit rovnováha ramene posuvným závažím - ale pozor - při vytažené šňůře ze sítě. Stylus je (pokud se nepletu) obecné označení chvějky, tedy hrotu s držákem.

10 Peter Peter | 25. září 2009 v 10:29

Tento gramofon sme mali v internatnom rozhlasovom studiu, kde mi tam zamestnani kamarati umoznovali obcas si na nom nieco prehrat. Gramofon bol spolahlivy, ale uz vtedy mi pripadal strasne "hruby" – velmi robustny. Napokon, tymto dizajnovym neduhom za sociku trpeli takmer vsetky vyrobky. Ako svetlu vynimku uvediem  gramo NC 450, ci NC 470.
Tlacidla na ovladacom paneli sa vdaka ich zrnitej povrchovej uprave ukazkovo spinili  :-x

11 DKL DKL | 25. září 2009 v 11:32

S tou zrnitou úpravou souhlasím - není to moc účelné řešení. Nakonec to v té době kritizovali i v Amatérském Radiu. Velikost a provedení vychází ze vzhledu ostatních přístrojů do této sestavy. Ta je celá opravdu rozměrově "nadpůměrná".
A s tím NC450 i NC470 plně souhlasím - oba jsou moc pěkně řešené.

12 Majo Majo | 25. září 2009 v 21:53

Ja som sa dočítal, že v prípade závady bolo nutné prístroj zaslať v pôvodnom balení do fabriky v Litovli, lebo ho nikto v celej čssr nezvládol opraviť.  

13 DKL DKL | 26. září 2009 v 14:41

To je pravda a píšou to i v návodu k obsluze. Koncepce gramofonu byla zcela nová a jiná než u předcházejících modelů a  tak asi bylo jednodušší provést opravu u výrobce než proškolovat opraváře po celé republice.

14 Tomáš Tomáš | E-mail | 27. září 2009 v 12:39

Složitost zapojení tohoto přístroje je opravdu značná, hlavně díky použití houfu obvodů malé integrace. Na druhou stranu, z hlediska amatérské opravitelnosti to může být výhodou. Pomocí logické sondy nebo i obyčejného multimetru lze vyhledat vadný (a hlavně levný a snadno dostupný)IO namísto shánění nějakého jednoúčelového speciálu nebo naprogramovaného mikroprocesoru.

15 Peter Peter | 28. září 2009 v 18:50

[11]:
Ano, som si vedomy prislusnosti MC600Q k neformalnej zostave s SM 260(261) a radiom (oznacenie neovladam). Bohuzial, bol som vlastnikom SM260 a stal ma vela nervov a penazi. Ked si pomyslim, ze v polovici 80-tych rokov, za mojich stredoskolackych cias stal novy 5450,-Kcs, je mi nevolno... A mal sa u mna ako vo vaticke... Kazdych 10hod prevadzky bol v oprave. Naopak, kamaratov SM261 slapal ako Omegy.

16 DKL DKL | 29. září 2009 v 14:19

Je to smutné, ale asi to bylo s tou kvalitou výrobku tak že záleželo na tom jak moc se "doháněl plán". Závady byly spíš způsobeny špatným pájením anebo chybou při montáži než nevhodnou konstrukcí.
Můj SM261 má za sebou spoustu provozních hodin. Několikrát jsem v něm měnil hlavu z důvodu opotřebení a též motorek - ty jsou polské a opravdu se moc nepovedly. A nedávno jsem měnil kladku. Řemínky nepočítám za závadu. Jiné problémy jsem s ním neměl.
Jinak já jsem SM261 kupoval po několikátem zlevnění někdy počátkem devadesátých let. Ale i tak byl celkem drahý. Původně byl tmavý, ale protože se přijímač 820A k němu snad nikdy nevyráběl v příslušné barvě a gramofon MC600Q jen velice sporadicky, tak jsem pořídil vrak SM261 v dobrém optickém stavu a předělal jsem jej na stříbrný.

17 Zatloukal Zatloukal | E-mail | 11. listopadu 2009 v 23:43

Zdravím všechny sběratele historických
gamo.Pokud máte problémy s náhradními díly
na gramo,nebo je chcete opravit,napište mi
nebo volejte 604 925 625.S pozdravem Teslák z Litovle.

18 olda olda | E-mail | 3. prosince 2009 v 15:18

zdravím, objevil jsem náhodou tento blog a moc se mi líbí. Chtěl bych využít nabídku "tesláka z Litovle"
mám gramec NC 452 a povedlo se mi zničit stojánek na přenosku. Bylo by možné jej u vás koupit ?
Mám políčeno na NC450 ale bohužel bez talíře. Dá se sehnat ?
moc děkuji

19 Ivan Ivan | E-mail | 19. března 2010 v 21:22

Gramo MC600Q jsem do sestavy SM261 opatřil černým antracit.povrchem (černá nitro + stříbřenka),funguje velmi dobře ale zdá se při vypnutém napájení přílišná tuhost kabelu od přenosky. Nakrucování lze sice vykompenzovat elektronicky ale... Nemáte někdo prosím servisní návod (nebo alespoň nastav. parametry trimrů). Schema mám. Co vy na to Tesláku z Litovle - nabízím jakoukoli dokumentaci na mg.z Přelouče!!
                   Diky rednp :-D

20 Zatloukal Zatloukal | 31. března 2010 v 23:52

Pokud sháníte n.díly na gramo,tak pište na email elektroservis.zatloukal@seznam.cz

Komentáře jsou uzavřeny.