autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

Receiver SONY STR-11

26. června 2009 v 20:38 | balenoGLX |  Tunery a receivery - typy
Receiver SONY STR 11-L

Ke slovu receiver snad ani není co do dodávat. Každýmu asi bude jasné, že se jedná o stereofonní přijímač rozhlasu vybaven úplným stereofonním výkonovým zesilovačem a vstupy pro reprodukci pořadů z gramofonové desky (pouze magnetodynamická přenoska) nebo magnetofonové pásky.
1
2
Přístroj je to jako většina japonských výrobků z té doby velmi hezký a ergonomický. Přední panel je ze škrábaného hliníku a plexiskla, ovladací prvky jsou duralové. Zbytek skříne jsou ocelové výlisky. Receiver má výtečnou citlivost a příjemný, měkký zvuk. Snad jen fyziologie mohla být vyřešena lépe - potenciometr má dost nevhodný průběh a už na začátku dráhy je zesílení příliš velké, takže nastavení malé hlasitosti může činit potíže. Dále bych vytkl, že "loudness" zvedá jenom hloubky (výšky ne) a témeř stejně bez ohledu na polohu regulátoru hlasitosti. Taky mi vadí, že je vybaven jenom dvěma vstupy - gramofon a magnetofon. Vstup pro magnetofon naštěstí počítá s připojením tříhlavého magnetofonu, a tak je vybaven přepínačem páskového monitoru. Receiver taky umožňuje připojení anténního svodu s impedancí 300 Ohm (symetrický) i 75 Ohm (nesymetrický - koaxiál).
3
4
A jelikož u tohohle přístroje nemá smysl psát nějakou obsáhlou kaši, protože se nevymyká standardu 70-tých let, tak můžu rovnou přistoupit k popisu ovládacích prvků.
Začnu předním panelem. Na vrchní části panelu je velká stupnice, která je za provozu osvětlena. Na pravé straně stupnice je velký knoflík ladění. Pod ní nalevo jsou dva ručkové indikátory. První zleva slouží jako indikátor síly signálu, druhý pak indikuje vyladění. Stanice je správně naladěna, když ručka ukazuje na střed. Vedle indikátorů se nachází čtyři kontrolky. První zleva (červená) indikuje při FM vysílání provoz "stereo". Další tři (modré) pak indikují pracovní režim receiveru - tedy tuner, gramofon nebo magnetofon. Na spodní straně předního panelu jsou zleva doprava: Otočný knoflík fungující jako síťový spínač, výstup pro sluchátka (6,3 mm jack), otočný regulátor hloubek, otočný regulátor výšek, dvojitý regulátor hlasitosti, zadní část slouží jako regulace vyvážení kanálů (docela zbytečná funkce, kterou snad nikdo ani nevyužívá), páčkový vypínač funkce loudness, páčkový přepínač režimu mono nebo stereo, přepínač páskového monitoru (tape/ source), přepínač AM/ FM/ Phono a poslední otočný přepínač umožňuje zvolení vlnového pásma na rozsahu AM (LW, MW, SW).
Na zadní straně se pak zleva doprava nachází šroubovací svorky na anténu AM a FM, na spodku je přepínač, kterým lze vypnout vestavěnou feritovou anténu pro AM a svorka pro stínění koaxialního kabelu, dále doprava pak vstupní a výstupní RCA konektory, a úplně nalevo nahoře jsou šroubovací výstupy pro reproduktory a dole je síťový konektor provedení typického pro počítače.
Na závěr něco málo technických údajů, protože víc sem nesehnal:

2x25W/8Ohm/20Hz...20kHz
10...40kHz kmitočtový rozsah
90dB odstup signálu od šumu
+/- 1dB přesnot křivky RIAA pro magnetodyn. přenosku
1,9uV citlivost pro FM (mono, IHF)
40...12,5kHz NF kmitočtový rozsah pro FM
Mezifrekvence 10,7MHz pro FM, 468kHz pro AM
Rozsah jednotlivých pásem: 87,5 - 108 MHz FM
5,8 - 15,8 MHz SW
530 - 1605 kHz MW
150 - 350 kHz LW
Příkon 110W.
5
6
autorem článku a fotografií je balenoGLX
 


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 David David | E-mail | 26. června 2009 v 21:37

Skutečně pěkná mašinka, kdysi jsme měli podobný, ale byl to JVC, ale byl tomuhle opravdu velmi podobný, jak vhledově, tak funkcemi... balenoGLX: Gratuluji :-)  ;-)

2 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 27. června 2009 v 9:16

Dekuji.  :-) Ja si rekl, ze proste musim mit pohromade jednu takvou starsi sestavu, ktera bude ukazkova i po vzhledove strance...a tenhle Sony se mi tolik libil, ze to proste neslo nevzit.  :D
Jeste mam doma vintage deck Marantz 1820 MKII, dalsi clanek bude mozna o nem. Taky moc pekna masinka z kovu a skla.A po tesle SM260(261) zatim asi nejlepe a nejprijemneji hrajici kazetak, jaky jsem vlastnil.

3 David David | E-mail | 27. června 2009 v 17:50

Tak to se taky moc těšim na ten článek o Marantzu... :-)

4 johny johny | 27. června 2009 v 20:07

Moc pjekný :-D A ten Marantz je tiež strieborný?

5 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 27. června 2009 v 23:40

Jo, Marantz je taky hlinik a sklo.  :-)

6 S499.1023 S499.1023 | E-mail | 9. července 2009 v 13:34

Já jsem si z designových důvodů pořídil do kanceláře kompletní sestavu od AIWY, protže jsem zatížený na jejich kazeŤáky, takže mám tuner AT-9700, zesilovač AA-8700, kazeťáky AD-6900 a AD-6900Mk2 (ta Mk2 je už i na metalky a má senzor DO, ale ten ovladač nemůžu sehnat). Akorát vhodný CD přehráač jsem nesehnal, tak tam mám Philipse CD-204, který má ale přední panel z plastu a je o cenťák užší, tak s tím úplně neladí. No a úplně nahoře trůní Tesla MC600Q :-).

Komentáře jsou uzavřeny.