autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

Magnetofon AKAI GX-215D

14. dubna 2009 v 0:47 | balenoGLX |  Cívkové magnetofony - typy
AKAI GX-215D

Technické údaje:
Specifikace:3-motorový, 3-hlavý, reverzní (jen reprodukce) 4-stopý, 2-kanálový magnetofon pro komerční využití v provedení "Tape-Deck"
Rychlosti posuvu pásku: 9,53cm/s a 19,05cm/s
Kolísaní rychlosti: Kmitočtový rozsah v toleranci +-3B: 30 - 19 000 Hz (9,53cm/s)
30 - 25 000 Hz (19,05cm/s)
Celkový odstup rušivých napětí : >56dB
Doba rychlého převinutí pásku: 90 sec. při použití pásku délky 366m
Motor pohonu setrvačníku/ tónové hřídele:
Motory unašečů: Motory s vířivími proudy a vnějším rotorem, typ X-24MR
Rozměry: 390 (H) x 380 (W) x 295 (D) mm.
Hmotnost: 15.7 kg.
Příkon: 100 W. max.

Rád bych představil cívkový stroj japonské provenience AKAI GX-215D. Šlo by mi hlavně o nějaké drobné zkušenosti z provozu, jelikož základní technické údaje jsem již uvedl a každý si z nich snad dokáže utvořit obraz.
Začal bych asi tím, že jde o přístroj z let 1976-1981, velmi úhledné konstrukce. Skříň magnetofonu je z dřevotřísky, přední panel je z plastu. Je potřebné říct, že plast je velmi kvalitní, na pohled nerozeznatelný od eloxovaného hliníku. Přístroj byl k mání (jak to už u AKAI-e bývá zvykem) ve dvou provedeních. První varianta měla skříň dýhovanou ve vzhledu matné, ušlechtilé dřeviny a přední panel byl stříbrný. Druhá varianta měla skříň strukturované černé barvy a předek byl v antracitové metalíze. Obě varianty jsou velmi elegantní a ani v novém zařízení rozhodně ostudu neudělají.
Pásková dráha je vybavena témeř nesmrtelnými hlavami, na které výrobce dává záruku 100 000 provozních hodin.
Magnetofon je rozdělen na ovládání mechanické a ovládání elektrické části. Zleva doprava ovládání mechaniky:
Přepínač rychlosti posuvu, tlačítko odblokování nahrávání, páka funkce PLAY a REC, páka funkce FFD a REW, šoupátko zařazení PAUSE a její vypínací tlačítko. Dvě tlačítka na krytu hlav slouží k přepnutí režimu přehrávání vpřed nebo vzad. Nahoře mezi cívkami je 4-místné počitadlo, jehož náhon je odvozen řemínkem od pravého unašeče.
Ovládání elektroniky:
Výstup na sluchátka (neregulovatelný), přepínač páskového monitoru, přepínač záznamových korekcí pro rychlost 9 nebo 19, přepínač typu pásku (LN, LH), nad nima indikátory vybuzení
(mezi indikátory je kontrolka nahrávání), dále pak vstup pro levý mikrofon, regulace úrovně záznamu levého kanálu, regulace pravého kanálu, vstup pro pravý mikrofon a nad ním síťový vypínač. Nad regulátory úrovně se nachází přepínač stop.
Magnetofon má mnoho výborných vlastností a "malý AKAI" je to jen svými rozměry. Jeho největší předností je hlavně třímotorový pohon. Unašeče jsou poháněny přímo (direct drive), setrvačník je poháněn poměrně masivním řemínkem - na rozdíl od kupříkladu GX 620, který má i tónovou hřídel poháněnou přímo a motor řízen tachoregulací v uzavřené smyčce. Další výhoda GX-215 je reverzní chod - u tohoto modelu lze bohužel využít reverz jen při reprodukci. Při záznamu možno použít jen chod vpřed - je to dáno tříhlavou páskovou dráhou. Při reprodukci je výhodné zařadit nejdříve chod zpět - magnetofon po doběhnutí pásku na konec automaticky zreverzuje (pokud je opatřen vypínací fólií), zařadí chod vpřed a po dalším doběhnutí na konec zařadí PAUSE. Pokud pásek nemá vypínací fólii, pak je třeba zreverzovat tlačítkem, nebo po doběhnutí na úplný konec pásku se magnetofon samočinně vypne. Vypne se i při poruše navíjení a při rychlém převinutí pásku.Pochlubit se může třeba také velmi nízkou provozní hlučností - chod magnetofonu není témeř slyšet.Kvalita záznamu a reprodukce je srovnatelná s magnetofonem TESLA B115, což vyplývá i z technických parametrů. Nedá se říct, že by měl po této stránce některý z nich "navrch". Určitou výhodou GX-215 je, že má možnost navolit samostatně rychlost posuvu a samostatně korekce, což dává možnost různých kombinací a zdůraznění nebo potlačení výšek.
Tenhle přístroj má však několik nectností, které jsem postřehl a které mne osobně vadí.
Tou nejpostatnější je neúplný přepínač stop, který pracuje jenom při záznamu. Při reprodukci je trvale zařazen režim "stereo", bez ohledu na polohu tohoto přepínače. Takže pásky se samostatně nahranou stopou 1-4 a 3-2 není možné reprodukovat tak, jak jsem na to byl zvyklý u strojů TESLA, nebo i u GX-620. Je potřebné na to mít vřazen mezi magnetofon a zesilovač speciální přepínač, který odepne nezvolený kanál a dále to sloučí do dvou výstupů.
Další nectností této mašiny jsou indikátory vybuzení. Nechápu, co lze těmito VU-metry vůbec změřit. Ručičky běhají díky nevhodnému obvodu jak splašené, kromě toho mají velkou setrvačnost a trvá hodnou chvíli, než se ustálí na měřené hodnotě. V praxi to vypadá tak, že při větší dynamice signálu lítají od dorazu k dorazu, kdy ještě vydávají nepříjemný "klapavý" zvuk. S ukázkovým meřením v GX-620 tohle nemá fakticky nic společného. Kdo nadával na TESLU kvůli líným a těžkopádným budíkům, tak doporučuji, ať si zkusí extrém, jako je GX-215.
Poslední výtku bych měl k výstupu na sluchátka, kde není možno regulovat hlasitost. Co když jsem vysloužilej zvukař a pod 100dB neslyším? Nebo nemůžu mít sluchátka na uších, protože mi z nich leze 10W sinusového výkonu a zřetelně je slyším, i když jsem 2m od nich?
Závěrem bych řekl, že i když svoje mouchy má, je to dobrý magnetofon, pro začínajicího hifistu myslím hodně dobrý, robustní a velmi spolehlivý dělník.

autorem článku a fotografií je balenoGLX

akai6

akai7

akai8

akai9

akai10

akai11

akai12

akai13

akai14
Článek pro Vás napsal balenoGLX

Pokud vás cokoliv zajímá k tomuto přístroji, napište na fórum: http://starestroje.blog.cz/1102/forum-magnetofony
 


5 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí cívkové (kotoučové) magnetofony?

Jsou perfektní 84.5% (2900)
Jo, daj se 4.3% (147)
Nemám tu čest, nemohu posoudit 4.4% (151)
Hnus! 6.8% (234)

Komentáře

1 Lecho Lecho | E-mail | 14. dubna 2009 v 12:40

vzhledově a designem moc pěkná mašina, cívky vizuálně 180mm max. ? srovnejte s koncepčně trochu podobnou teslou B113,115,116, měla neuvěřitelně velké plošné rozměry, tesla si oblíbila jekési maxi stroje, nevím proč. měřáky úrovně bývají v zapojení indikátor
(velmi rychlý náběh, kmit) nebo VU metr, rychlý náběh a pomalý pokles ručky. každý systém má své klady, zápory, příznivce i odpůrce...tesla používala zapojení VU metr. bylo to dáno rovněž dynamickými vlastnostmi dostupných měřičů z Tesly Blansko ktere jakž-takž vyhovovaly pro mgf.řady B70,B90,B93,B100,B101 tedy střední třída.

2 Vilda Vilda | 14. dubna 2009 v 13:10

Budíky na B93 a B100 (ty černé s červenými ručičkami) kmitají poměrně dost rychle. Kde jsou budíky docela pomalé, to je jsou typy B113 - B116A

3 Lecho Lecho | E-mail | 14. dubna 2009 v 13:28

[2]:
tak to je paradox neboť tesla B113 a další byly celkově tak o dvě třídy vyšší než B93 a B100...měřáky byly trvale pod palbou kritiky - na stránkách starých ročníků Amatérského rádia (i jinde) škoda že tesla nepoužila vhodnější "stěrače" z dovozu a produkce tehdejší RVHP, příkladem dvoj-metry z Unitry M 2404S, M 2405S nebo kazetového M 531S byly napohled i vlastnostmi suprové a obstály i srovnáním s japonci...

4 Radim Radim | 14. dubna 2009 v 15:11

U měřáku úrovně nezáleží ani tolik na mechanickém provedení, ale hlavně na zapojení elektroniky. Třeba na B 58 byl měřák úrovně velice rychlý, taky kmital a běžně s typickým efektem narážel do dorazu. Taky tam byl měřák ovládán přímo tranzistorem, do jeho báze šlo střídavé napětí přímo z zesilovače a tranzistor půlvlny proudu zesiloval do měřáku. Sice, jestli si to dobře pamatuji, to byl germaniový tranzistor a ještě tam byl přehozen emitor a kolektor, aby zesílení bylo malé, ale i tak byl ten indikátor hodně živý.  Pak jsem se setkal s Bčtyřkami a tam měřák byl zase hodně pomalý. Pokud to ovšem nebyl vliv totálně obroušených hlav roky denně používaných magnetofonů v studentském radiu, kde ty štěrbiny na ANP 935 šly už nejen vidět , ale i nahmatat.  Stejně tak byly pomalé indikátory později na B 11X. Mně připadá, že je to věc zvyku. Jedni preferují pomalý indikátor, jedni rychlý. Jak se objevil nový magnetofon Tesla, tak si vždy jedni stěžovali a následně byl indikátor upraven podle nich a proti těm druhým. Jinak to je myslím vcelku jedno. Ani nejrychlejší ručka nedokáže postihnout krátkodobé špičky a pokud se špičky elektronicky zdůrazní, je potom zase nahrávka muziky s hodně krátkými špičkami v průměru nahraná slaběji a zase to někomu vadí. Ideální je asi pro amatérské účely doplnit pomalý mechanický indikátor detekcí špiček LED diodami nebo tak podobně.

5 Radim Radim | 14. dubna 2009 v 15:14

Nevím, v čem je chyba, ale v mém Firefoxu verze 2 je cca třetina mého předchozího příspěvku překryta formulářem pro nový komentář a nejde přečíst.

6 Radim Radim | 14. dubna 2009 v 15:15

A teď je překryta mým předchozím technickým komentářem. Že bych překročil nějakou maximální dělku příspěvku?

7 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 14. dubna 2009 v 15:19

Lecho: Ano, oproti B116 je tento AKAI skutecne velmi kompaktni magnetofon (civky jsi odhadl spravne, jsou to 18cm.
Co se tyce tech meraku vybuzeni, jsou fakt hrozne. Jsou v provedeni "indikator", na nich je napsane VU, ale kdyby ten magnetofon mel jen dve kontrolky prebuzeni, tak by se s tim pracovalo stejne. Podle tech budiku se skutecne neda merit nic, krome statickeho signalu - treba sinus 1kHz. Dvoj-metry z M531S byli skutecne vynikajici, jedny dokonce doma mam. Jejich vlastnosti jsou plne srovnatelne s budiky v GX-620, ktere hodnotim jako prvotridni.

8 Radim Radim | 14. dubna 2009 v 15:26

Aha, omluva, přehlídl jsem tlačítko rozbalit. Administrátor může, pokud bude chtít, moje příspěvky s tím nezobrazením vymazat. Dík.

9 Lecho Lecho | E-mail | 14. dubna 2009 v 19:24

[7]:
nádherné velké, rychlé a přehledné ručkové dvojité (stereo) VU měřáky co jsem kdy viděl používal cassette deck NEC K-316E, audio komponent velké hi-fi stojanové věže (rack) čtyřkombinace co se kdysi dovážela k nám do ČSSR (1980-84) za strašlivou cenu 29.990.-Kčs (!) v případě zájmu zašlu fotky, je to veterán unikát

10 Radim Radim | 14. dubna 2009 v 20:09

Myslím, že pokud by pomalost indikátoru na B11X vadila, že by nebyl zas tak velký problém zasáhnout do elektroniky a tu rychlost zvýšit. Na tom se toho podle mě moc co zkazit nedá. Ale asi to nebudou ty vteřinově skákající ručičky, řekl bych, že při při mechanické konstrukci těch indikátorů se už s pomalostí počítalo, tudíž pokud by se elektronika upravila přiliš, byla by ložiska těch ručiček namáhána přes míru a indikátory by brzo odcházely.

11 Vilda Vilda | E-mail | Web | 15. dubna 2009 v 16:17

Radim:

Mě se všechny příspěvky zobrazují bez problémů.

12 Lecho Lecho | E-mail | 20. dubna 2009 v 18:31
13 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 22. dubna 2009 v 9:24

Lecho: Studer-Revox jsou prikladem temer genialniho vypracovani. Japonske stroje maji kabelaz resenou systemem "vrabci hnizdo", studer-revox ma kabelaz uhledne svazanou a vedenou tak, jak ji zname napr. u nasi tesly B73.

14 Jindra Jindra | 8. července 2009 v 12:22

Trochu nechapu kritiku budiku AKAI, ty same jsem mel na 4000DS(muj prvni zapadni kotoucak), coz je jednomotorovy predchudce 215ky bez GX hlav se stejnou mechanikou. Meraky jsou rychle, na nahravani jsou daleko lepsi jak vsechny teslacky, protoze jsou krasne videt skutecny velikosti spicek. Zvukove 4000DS s klasickyma tvrzenyma hlavama byla lepsi jak nejlepsi Tesly o vic jak 10let mladsi, samozrejme pulstopy Revox je jeste o kategorii vyse.

Komentáře jsou uzavřeny.