autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

JVC R-E20L

15. dubna 2013 v 22:05 | Juraj Tarjányi |  Kazetové magnetofony - typy

JVC R-E20L Mini audio systém
Rád by som Vám predstavil mini audio systém z produkcie Japonskej spoločnosti JVC model R-E20L. Prístroj sa vyrábal približne v rokoch 1984 - 85. A bol dovážaný do Československa do siete predajní PZO Tuzex. Prístroj predstavoval kategóriu základných modelov mini audio systémov. Prístroj je prevedenia "všetko v jednom". Prístroj v sebe obsahuje:

Digitálne ladený tuner s možnosťou uloženia 12 rozhlasových staníc v pásme FM VKV (CCIR). Predvoľby sú rozdelené do dvoch úrovní ( 1-6 a 7-12) úrovne sa prepínajú mechanickými prepínačmi. Prístroj umožňuje príjem AM rozhlasových staníc aj v pásmach MW a LW. Ladená frekvencia je zobrazovaná na displeji, presné vyladenie prijímača je signalizované kontrolkou "Tuned" a stereofónny príjem kontrolkou "Stereo" . Je taktiež umožnené zapnúť nútený "Mono" príjem a taktiež umlčovač šumu pri ladení.
Stereofónny výkonový zosilňovač ktorého jadro tvorí hybridný integrovaný obvod STK4141 ktorý podľa katalógových údajov má výstupný výkon 2x 25W RMS. Súčasťou zosilňovača je aj aktívny 5 pásmový tónový korektor (ekvalizér). Regulácia hlasitosti je riešená ťahovým potenciometrom. Prepínanie vstupných zdrojov signálu a teda aj funkcií prístroja je riešené elektronicky pomocou tlačidiel. Prístroj umožňuje okrem vlastných funkcií pripojiť externý zdroj NF signálu (Cd/Aux)) taktiež gramofón s MM prenoskou (Phono) a taktiež dvojicu dynamických mikrofónov (pripojenie cez redukciu). Prístroj umožňuje mixáž hovoreného slova do akéhokoľvek NF signálu a taktiež aj tzv. "karaoke". Intenzita zosilnenia signálu z mikrofónu je riadená ťahovým potenciometrom vedľa ekvalizéru.
Dvojitý kazetový deck riešený klasickou koncepciou 80tých rokov. Obsahuje dve kazetové mechaniky s plne elektronickým ovládaním a logikou. Obe mechaniky sú vybavené tzv. "Full autostopom" teda auto. zastavením posusvu pásku pri dosiahnutí konca pri akejkoľvek funkcii. Deck B je kombinovaný pre záznam aj prehrávanie a deck A len pre prehrávanie. Prístroj je vybavený automatickým voličom typu založenej kazety (Normal/CrO2) a len pre reprodukciu aj polohou "Metal" riadenie záznamu je riadené automaticky (ALC) prístroj je osadený plnohodnotnou mazacou hlavou a vybavený obvodmi mazania a predmagnetizácie tzv. "AC BIAS".
Kvalita nahrávok preto dosahuje veľmi slušnej úrovne. Samozrejme nechýba funkcia kopírovania kaziet. Pre lepšiu evidenciu nahrávok je k dispozícii 3 miestne počítadlo. Pre obmedzenie šumu pásku je použitý vypínateľný obvod ANRS/Bolby B. Prístroj umožňuje časové nahrávanie z tuneru alebo spustenie prehrávania v nastavený čas na externých spínacích hodinách. Prístroj je vybavený aj zaujímavou funkciou a to systémom "MMS - Multi Music Scan" funkcia umožňuje vyhľadať až v poradí 3. nasledujúcu skladbu na kazete. Poradie skladby sa volí v stredovom panely medzi mechanikami. Funkcia je dostupná len pre deck A. deck B je vybavený len základnou funkciou Music scan.
Reproduktory: K prístroju boli v príslušenstve dodávané reproduktorové boxy JVC S-E20 osadené jedným širokopásmovým reproduktorom, zdôraznenie hlbokých tónov robí samotná ozvučnica a spodná pasívna membrána. Výkon reproduktoru je udávaný na 25W impedancia 6Ω(8Ω).
Príslušenstvo: k prístroju sa taktiež predával plne automatický gramofón s MM prenoskou model JVC L-E20B ktorého činnosť bolo možné synchronizovať pomocou káblového prepojenia s audio systémom (synchro rec). Ako voliteľný doplnok sa mohol priobjednať napríklad rozmerovo zhodný CD player JVC XL-E3.

video s přístrojem:

 


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 juraj juraj | 15. dubna 2013 v 22:49 | Reagovat

Vildo dík za zverejnenie článku :) blog o dalšie prístroje bohatší :) ;-)

2 Vilda Vilda | E-mail | Web | 15. dubna 2013 v 22:52 | Reagovat

Juraj [1]:
Nemáš zač ;-) Jinač, k tomu přístroji... na tu dobu je velmi nadčasový svým provedením. Líbí se mi :-)

3 juraj juraj | 16. dubna 2013 v 14:46 | Reagovat

jó Vildo, nieje to síce žiadné Hi-Fi, skôr bežný receiver s kazetovými deckmi, a preto aby sa to predávalo tak tomu pridali pár vychytáviek. hlavne to ešte neobsahuje žiadné "krvítka" ktoré by nútene pristroj znefunkčnili alebo obmedzili jeho funkčnosť po dvoch rokoch.

prístroj má všetko pôvodné jak remienky tak aj prítlačné kladky, všetko v stave ako úplne nové. jediná stopa hojného používania magnetofonov sú už mierne ojazdené hlavy. ale stále plne funkčné.

Prístroj sa ku mne dostal ako nefunkčný - mal prerazený koncák STK4141. nejakému chytrolínovi sa zachcelo tých širokopásmových reproduktorov a tak ich vybral z reprobedničiek, netušiaci nový majiteľ to v domnení plne funkčnej zostavy zapojil - zapol PUK a bolo po STK4141, kedte konce vodičov v reproskrinke zostali skratované dokopy. takže som to dostal ja a na výstupe pre repro bolo plné Ucc teda tých 37.5V po výmene za nový STK4141 prístroj plne funkčný, repro skrinky dostali nové osadenie a to širokopásmovým Monacor SP-50X. K tomuto prijímaču a jeho vlastnostiam plne postačujú.

hlavne že zostava hraje k spokojnosti a dufam že ešte dlho bude. ;-)

4 Lešo Lešo | 16. dubna 2013 v 17:29 | Reagovat

Omezovač šumu ANRS (automatic-noise-reduction-system) byla specialita vyvinutá firmou JVC aby neplatili drahou licenci za dolby NR. Oba systémy se však dokonale snášely a byly plně kompatibilní.
Něco podobného jako polská Unitra cassette deck M-8011 používala systém CNRS. Tento elegantní černý magnetofon standartní jakosti se dovážel i k nám do ČSSR asi tak v letech 1983-85. Fotky někde mám, můžeme zveřejnit na tomto blogu pokud bude zájem.

5 juraj juraj | 16. dubna 2013 v 21:55 | Reagovat

Lešo:

ano ano je to tak ANRS je vyvinutý Victor-om JAPAN. nahrávka s ANRS je na čisto dolby B systeme prehrávaná uplne v pohode, takže systémy sú kompatibilné preto je to uvedené na prístroji ANRS/Dolby B ;-)

6 juraj juraj | 16. dubna 2013 v 21:57 | Reagovat

Lešo:

Myslím že ak sa skontaktuješ s Vildom tak by vedel zverejniť aj tvoj článok s tou Unitrou. predsa len spestrenie stránok dalším "RVHP" strojom. :)

7 Enter Enter | 17. dubna 2013 v 9:39 | Reagovat

Ano, ANRS bylo "bezlicenční Dolby B". Nápisy "ANRS/Dolby B" byly na přístrojích až později, kdy už Victor zase platil licenční poplatky - jinak by tam nápis "Dolby B" být nemohl. Co jsem měl deck JVC KD-A 11, tamy bylo pouze "ANRS", na pozdějším nástupci KD-D 2 bylo už "ANRS/Dolby B".
Ještě zajímavější byl u dražších aparátů (z mého portfolia KD-A 66 a KD-95, který už nemám) systém Super ANRS, což bylo něco jako Dolby B + HX PRO (dynamická předmagnetizace, zvyšuje vybuditelnost na vysokých kmitočtech), ovšem mnoho let před HX-PRO.

8 juraj juraj | 17. dubna 2013 v 9:58 | Reagovat

ano tým že prístroj má už uvedené na prednom panely nazov Dolby B má už aj vzadu informáciu že dvojitý znak dolby je chránenou značkou Dolby laboratories.

Pri čistení prístroja od prachu som si ale prešiel integráče a ani na jedno sa nenachádza odkaz žeby IO bol systému dolby... takže zrejme pristroj používa Victor-ov ANRS a jeho obvody ale pre lepšie priblíženie uviedli aj Dolby B

9 Enter Enter | 17. dubna 2013 v 11:24 | Reagovat

[8]: Samozrejme, však obvody ANRS a Dolby B pracovali úplne zhodne. Lenže JVC strácalo podiel na trhu tým, že radoví spotrebitelia nevedeli o 100% kompatibilite ANRS a Dolby B a nechceli si ich decky kupovať, preto si radšej kúpili licenciu.
Mmch., ešte brutálnejší bol Sharp, ktorý v jednom období nedával do deckov žiaden kompandérový systém na potlačenie šumu. Aj ja som si vtedy kvôli tomu nekúpil inak vynikajúci deck Sharp. Neskôr začali Dolby B dávať znova a prakticky od nástupu Dolby C sa žiadny významný výrobca neodvážil produkovať deck bez Dolby. Aj decky s DBX, HIGH COM a podobnými celopásmovými kompandérmi mali aspoň expandérovú časť Dolby B, niektoré (AIWA, YAMAHA, Technics) však aj kompletné Dolby pre obojsmernú kompatibilitu.

10 Lešo Lešo | 17. dubna 2013 v 17:57 | Reagovat

Můj první cassette deck který jakž-takž splňvoval základní kritéria hi-fi byl JVC KD-X1 z tuzexu v roce 1987 a tímto systémem ANRS vybaven. Nebyl to špatný aparát, měl funkci music scan a po doladění BIAS předmagnetizace pro tenkrát dostupné kazety Sony HF 90 dával uspokojivé výsledy, návod vyšel v tehdejším Amatérském radiu. Cenově asi jak Tesla SM 260 jenomže mít v sestavě JVC to platilo za nadstandart. Velmi podobný byl JVC KD-V 11, oba měly přípoj DIN / CINCH pro zesilovač nebo stereo radio.

11 Enter Enter | 17. dubna 2013 v 18:47 | Reagovat

[10]: Já jsem měl první KD-A 11 za 1.100,- bonů z Tuzexu, asi 1981 nebo 1982. Takový neurážející přístroj, Tesla měla tenkrát v nabídce akorát tak polský dreck M 531 S. Pak jsem si koupil v 1985 kvůli Dolby C v krámě AIWU AD-F 220 za rovných šest tisíc, ta byla naprosto fantastická, zejména s přihlédnutím k tomu, že to byl druhý nejnižší model od AIWY. A pak jsem až asi v roce 1993 koupil v Šalingradě u pana Zemana můj můjprvní dual capstan AD-F 810 a o rok později v Anglii jsem si koupil AD-S 950 už s Dolby S. Tu mám dodnes - kromě několika desítek veteránů. Ovšem 950 odpočívá v komoře a v provozu jsou dvě AD-6900 a jedna AD-M 700.

12 Lešo Lešo | 17. dubna 2013 v 19:15 | Reagovat

Ten JVC jsem později nahradil strojem AIWA AD-F660 (rovněž původ tuzex) z druhé ruky na inzerát a to byl skok kvality o 200% : 3 hlavy, 2 motory, dual capstan, dolby B-C Hx pro, MPX, BIAS fine adjustor, parádní stroj. Plechovou skříňku jsem prostříkl černým matným lakem  aby opticky ladila do sestavy. AD-F 220 důvěrně znám, dovážela se k nám do ČSSR a občas jsem na ni nahrával u kolegy z gramofonu Tesla / NAD 5120 než jsem zakoupil vlastní kazetový magnetofon. Po revoluci asi tak v roce 1992 jsem si obstaral AD-F910 a mám dodnes, proti 810 se líší akorát dálkovým ovládáním které stejně většínou nepoužívám. Dolby S jsem již nevyzkoušel, přišly na trh CD a CD-R.

13 juraj juraj | 17. dubna 2013 v 21:58 | Reagovat

práve uvažujem že si zadovážim nejaké spínacie hodiny (TIMER), niektoré relácie idu dosť neskoro v noci, prípdne ked niesom doma a tsk by mi to ceck nahral, pozeral som , nieked sa vyrábali spínacie hodiny v skrínke Hi-Fi rozmerov no nikde som to už nevidel. dnes už len tie maličké biele s DO. tak snad budú vyhovovať aj takéto moderné.

14 Enter Enter | 17. dubna 2013 v 22:48 | Reagovat

[12]: Rozdíl mezi 810 a 910 byl ještě v tom, že 910 měla vestavěný kalibrační generátor a motoricky ovládaná dvířka. Ta dvířka u 950 bohužel z úsporných důvodů vypustili a navíc ojebali pohon tím, že jen pravý capstan měl setrvačník, pravý měl jen plastové kolo ve velikosti setrvačníku :-(. To jsem ošetřil přehozením setrvačníku z 810 :-).

[13]: Samozrejme že funkčne vyhovejú aj tie krabičky. Audio timery v designem komponentov hładaj na Ebayi :-).

15 juraj juraj | 21. dubna 2013 v 16:05 | Reagovat

tak som pozeral tie audio timer-y a našiel som na ebay-i nejaké ale cený sú tiež tomu poplatné.

ono by to možno nemuselo byť ani ťažké vyrobiť doma, pár zásuvok na zadnú stenu, kupiť jeden programovateľný timer blok s výkonovým výstupom z prednej časti to má klasický diplej. a mohlo by to fachčiť.

nejaké take DIY timery som videl na nete.

ked bude času možno sa do toho pustím. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.