autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

Tesla B73 Hi-Fi

12. února 2008 v 23:31 | Amatérské radio |  Cívkové magnetofony - články
SEZNAMTE SE...
s magnetofonem TESLA B73 Hi-Fi
Celkový popis
Magnetofon B73 je stolní stereofonní přístroj pro síťový provoz a splňuje požadavky ČSN na magnetofony se zvýšenými nároky (Hi-Fi). Má jako první československý výrobek oddělenou záznamovou a reprodukční hlavu, takže umožňuje okamžitou kontrolu jak nahrávaného pořadu (příposlech), tak i právě nahraného pořadu (odposlech). Vzhledem k tomu, že jsou všechny zesilovače samostatné, je tato kontrola možná jak při monofonním, tak i při stereofonním provozu.
Základní koncepce uspořádání i vzhledu magnetofonu vychází z předešlého typu B700. Umístění hlavních ovládacích prvků mechaniky, tj. řadiče rychlostí, zapínání posuvu vpřed i zapínání převíjení v obou směrech, je proto s B700 zcela totožné.
b73-2
Na obrázku vidíme uspořádání pravé části panelu, kde jsou umístěny ovládací prvky elektronické části. Zcela nahoře jsou umístěny indikátory vybuzení, které jsou v činnosti také při reprodukci , podobně jako u B700. Pod nimi jsou dvě dvojice posuvných potenciometrů, z nichž levá dvojice slouží k řízení záznamové úrovně a pravá dvojice k řízení hlasitosti reprodukce, popřípadě hlasitosti příposlechu nebo odposlechu. Pod nimi jsou dva otočné regulátory hloubek a výšek.
Osm tlačítek ve dvou řadách slouží:
V horní řadě k volbě horní nebo dolní stopy při monofonním provozu, k stereofonnímu provozu a k zapojení obou stop paralelně. Prvá dvě tlačítka vlevo v dolní řadě slouží k přepínání vestavěného a přídavných reproduktorů a jejich funkce je bez prostudování návodu značně nejasná. Poslední dvě tlačítka přepínají při záznamu kontrolu příposlechem anebo odposlechem. Na spodní stěně magnetofonu je páčkový spínač, kterým lze odpojit motor magnetofonu v případě, že využíváme magnetofon jako reprodukční zesilovač elektroakustického signálu z jiného připojeného zdroje.
Podobně jako typ B700 je i tento magnetofon opatřen dvěma víky, průhledným krytem prostoru cívek a neprůhledným transportním víkem, který kryje celý přístroj.
Základní technické údaje (podle ČSN):
Rychlost posuvu pásku: 19 a 9,5 cm/s
Kolísání rychlosti: +/- 0,2 %
Maximální průměr cívek: 18 cm
Kmitočtový rozsah: 40 až 15 000 Hz (19), 40 až 12 500 Hz (9,5)
Celkový odstup rušivých napětí: 54 dB
Přeslech mezi kanály: 30 dB
Výstupní výkon (k = 1 %) : 2 x 10W
Funkce přístroje
Vzhledem k tomu že se jedná o první přístroj třídy Hi-Fi, podrobili jsme jej velmi důkladnému měření a kontrole. V základních parametrech, uváděných v technických podmínkách přístroje jsme - jako obvykle u výrobků TESLA Přelouč - nenalezli žádné závady a zjistili jsme, že měřený magnetofon všechny parametry spolehlivě splňoval.
Protože však výkonové zesilovače tohoto magnetofonu jsou jednak určeny pro přípojení jakostních reproduktorových souprav a také mohou být použity jako reprodukční zesilovače signálu z cizích zdrojů (řpi odpojeném motoru magnetofonu), zkontrolovali jsme důkladně i tyto zesilovače. Zde jsme objevili první nedostatek a v průbězích korekcí, ovládaných otočnými potenciometry. zatímco korektor hloubek ovlivňoval průběh kmitočtové charakteristiky celkem uspokojivým způsobem, korektor výšek začal působit již od 125 Hz a ve středu pásma u 1000 Hz měnil průběh kmitočtové charakteristiky již o více než +/- 4 dB. Ačkoli rozsahy korekcí byly na okrajích pásma v mezích udávaných technickými podmínkami, nemohli jsme se s podobným průběhem u zařízení třídy Hi-Fi smířit a na tuto skutečnost jsem okamžitě upozornili výrobce. Byli jsme ujištěni, že v tomto směru bude od nejbližší výrobní série zjednána náprava, protože rekonstruovaný obvod korekcí je již ve výrobním závodě připraven.
Zarazil nás rovněž poněkdu svérázně umístěný reproduktor, který nemá žádnou ozvučnici. Je upevněn v jakési "šachtě" vpředu a vyzařuje otvory v hraně panelu. Vzhledem k tomu, že však výrobce považuje vestavěný reproduktor výhradně za pomocný, protože předpokládá použití vnějších soustav, nelze mít proti uvedenému řešení zásadních námitek. Navíc jsme s velkým překvapením zjistili, že je jeho preprodukce pro kontrolní účely více než vyhovující.
Oba indikátory (pro levý a pravý kanál) jsou ve funkci nejen při záznamu, ale i při reprodukci. Při reprodukci lze tímto způsobem s výhodou zkontrolovat úroveň vybuzení nahrávky. Protože tento přístroj, jak jsme si již řekli, má oddělenou záznamovou a reprodukční hlavu i příslušné zesilovače, umožňuje při záznamu kontrolu příposlechem i odposlechem. Výkonový zesilovač se připojuje buď na výstup záznamového předzesilovače, anebo na výstup reprodukčního zesilovače. Toto řešení tedy umožňuje okamžitou akustickou kontrolu nahrávaného a již nahraného pořadu.
Vzhledem k tomu že indikátory magnetofonu jsou ve funkci jak při záznamu, tak i při reprodukci, zdálo by se logické, že i při přepínání z příposlechu na odposlech při nahrávání se budou indikátory přepínat shodně s výkonovým zesilovačem, aby kromě kontroly akustické byla možná i kontrola optická. U tohoto přístroje však bohužel při záznamu (a to jak při příposlechu, tak i při odposlechu) zůstávají indikátory trvale připojeny "před páskem", což nepovažujeme za optimální řešení.
Vnější provedení a uspořádání přístroje
Jestliže se důkladně seznámíme se magnetofonem B700 a pak dostaneme do ruky jeho "luxusněšího" bratra, magnetofon B73, budeme patrně prvním dojmem z B73 poněkud zklamáni, protože svým exteriérem pravděpodobně nebude tím očekávaným "luxusnějším" dojmem působit. Je to trochu škoda, protože právě typ B700 naznačil velmi příznivý směr moderního a elegantního řešení a B73 se nám v tomto směru zdá být trochu stagnací, i když mu samozřejmě nic negativního v základním vzhledu vytknout nelze.
Určitou polemikou nesporně vyvolává skutečnost, že tento přístroj, ačkoli je vybaven typickým transportním víkem, neni opatřen držadlem na přenášení, ani prostorem, kam by bylo možno uložit při transportu síťovou šňůru. Lze samozřejmě namítnout, že podobný přístroj nebývá často přenášen, avšak u magnetofonu, bez ohledu na to, je-li Hi-Fi anebo nikoli, s možností přenášení musíme počítat vždycky a tak se nám zdá, že by podobné řešení držadla, které jsme velmi kladně hodnotili u typu B700, i tomuto přístroji velmi prospělo - včetně prostoru pro uložení síťové šňůry, anebo tak, že by síťová šňůra byla odjímatelná.
Uspořádání všech ovládácích prvků je velmi účelné a přehledné a jejich umístění plně vyhovuje. Naše připomínka k upevnění průhledného krytu prostoru cívek je shodná s připomínkou k B700: nepovažujeme je za zcela vyhovující při provozu magnetofonu ve svislé poloze.
Průhledný kryt prostoru hlav je neobvyklý, je jen otázkou, zůstane-li toto řešení elegantní i po delší době, až se prostor páskové dráhy znečistí.
Vnitřní provedení přístroje a jeho opravitelnost
Magnetofon B73 využívá mechanických prvků z typu B700 a jeho relativní složitosti odpovídá také velikost hlavní desky s plošnými spoji. Desku lze po uvolnění příslušných šroubků snadno odklopit a získat tak přístup k většině součástek. Oprava či výměna ostatních součástek již může být poněkud obtížnější, například přístup k odporům; upevněným přímo u konektorů je možný až po odejmutí stínícího krytu, jehož zpětná montáž vyžaduje značnou zručnost a trpělivost. Součástky na deskách s plošnými spoji jsou však přehledně označeny, což usnadňuje orientaci.
Jako u typu B700 i u B73 nejsou hlavy opatřeny přítlačnými prvky, což lze považovat za mimořádně výhodné řešení. Ani u tohoto přístroje jsme nezjistili žádné nedostatky ve styku záznamového materiálu s hlavami a domníváme se proto, že se výrobci podařilo otázku vedení pásku vyřešit velmi dobře. Zcela okrajovou připomínku bychom měli pouze k řešení horního panelu, neboť je i po odejmutí krytu páskové dráhy přístup k hlavám dosti omezený. Z hlediska údržby bychom se přimlouvali za to, aby v příštích konstrukcích bylo pamatováno i na to, aby pro seřízení anebo nastavení hlav nebylo nutno vždy demontovat celý horní panel, což u tohoto přístroje představuje dosti práce.
Zhodnocení
Magnetofon B73 Hi-Fi je prvním přístrojem naší výroby, který podle ČSN 36 8430 reprezentuje třídu magnetofonů se zvýšenými nároky (Hi-Fi). B73 těmto požadavkům plně vyhovuje a pokud ještě výrobce upraví průběhy korekcí výkonového stupně, nelze mít žádné námitky ani proti výkonovému zesilovači přístroje.
Přes některé nedostatky, které jsme vyjmenovali a které pro mnohé uživatele zdaleka nemusí být podstatné, považujeme tento magnetofon za velmi zdařilý výrobek této kategorie a domníváme se, že jeho zařazení do 1. třídy jakosti Státní zkušebnou bylo zcela oprávněné. Byli bychom rádi, kdyby se tento přístroj, na který jsme tak dlouho čekali, stal spolehlivým doplňkem domácích elektroakustických sestav třídy Hi-Fi.

Článek je převzat z časopisu Amatérské radio, 11 ročník XXVII 1978
Pokud vás cokoliv zajímá k tomuto přístroji, napište na fórum: http://starestroje.blog.cz/1102/forum-magnetofony
 


4 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí cívkové (kotoučové) magnetofony?

Jsou perfektní 84.5% (2900)
Jo, daj se 4.3% (147)
Nemám tu čest, nemohu posoudit 4.4% (151)
Hnus! 6.8% (234)

Komentáře

1 dalibor e. dalibor e. | E-mail | 13. února 2008 v 9:20

Výborný nápad s tím převzetím článku z AR! Já nad tím zatím jen uvažuji a sháním podklady a Ty ses na to už dal. Je to fajn přečíst si, co se o nich kdysi psalo v AR, které si troufám říct, bylo na dost dobré úrovni, a které se s recenzemi na naši spotřební elektroniku nijak nemazlilo. Někdy byly ty recenze poměrně katastroficky odsuzující a jen zoufale hledali autoři, co by pochválili - asi aby jim shora tu rubriku nezatrhli :-).

2 mirísek mirísek | Web | 13. února 2008 v 17:14

Začlo 1.KOLO mega soutěže o nej blog, začni si shánět hlásky

3 Dalibor e Dalibor e | E-mail | 13. února 2008 v 21:10

Pokud je to pravda, tak můj je jistý.

4 Hanz Hanz | 13. února 2008 v 21:28

No můj určitě taky

5 Ulver Ulver | E-mail | 13. února 2008 v 21:44

Taky mám jasno.

6 Vilda Vilda | E-mail | 13. února 2008 v 22:21

Všem:

O soutěž nejde. Vedu tehle blog pro všechny nadšence pro tyto, dnes skoro zapomenuté mašiny.

dalibor e.:

Už dlouho sem se chystal na přepis tohoto článku. Včera sem si udělal chvíli čas a dal se do toho. Rád bych sehnal i jiné recenze. Kamarádka pracuje v knihovně, tak se tam asi v pátek zastavím a kdyby tam bylo nějaká "zajímavé četní", vypujčím si ho.

7 Westfan Westfan | E-mail | 15. února 2008 v 11:42

Když už je zde řeč o těch dobových článcích, tak bych doporučoval ještě test z Mladého světa, kde prý byl magnetofon dost těžce kritizován, slyšel jsem o tom už z několika nezávislých zdrojů, tak by mě to docela zajímalo proč, mě osobně připadá tento přístroj velmi povedený. Mám kamaráda, který jej má, nedávno ho podrobil pečlivé GO, při které došlo mimo jiné i k výměně hlav za tvrzené z B11x a po pečlivém nastavení prý dosahuje excelentních parametrů.

8 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 16. února 2008 v 2:13

Ten clanok z Mladeho sveta by som si rad precital, aj ked si myslim, ze B73 tam asi posudzovali neodborni a nekompetentni ludia. Ja osobne mam B73 doma (tvrdene hlavy, dvojite brzdy, indikatory s obvodmi z B115 a novy mazaci generator), perfektne nastavenu a hra to super. Teraz som naviac este objavil vyborny sposob spatnovazobneho riadenia jeho motoru, cim ju snad dovediem do dokonalosti. Pulzne-sirkova modulacia pomocou obvodu TDA 1085, triaku BTA12, 2 operacnych zosilnovacov a optickeho snimaca.

9 Dalibor E Dalibor E | 16. února 2008 v 14:25

Mladý svět bych nebral nijak vážně. Např. tuším že v roce 82 v něm vyšel článek jednoho učitele naší školy, který těžce brojil proti nošení džínů, takže je vidět, že Mladý svět semlel ledacos. Nicméně jen pro zajímavost bych to taky rád četl.

10 Vilda Vilda | E-mail | 16. února 2008 v 23:38

Kdyby měl někdo nějaký článek o konkrétním typu magnetofonu, ať už Tesla, nebo jiné a byl by zájem, rád ho zde zveřejním.

11 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 24. února 2008 v 19:52

Mam clanok o SM261...z A-Radia.

Mam aj k B116... a mal som k B700 a k B113, ale neviem, kde tie A-Radia mam.

12 Vilda Vilda | E-mail | 24. února 2008 v 23:24

balenoGLX:

Kdyby se ti je povedlo najít, bylo by to moc fajn. :-)

13 boreks234 boreks234 | E-mail | 1. března 2008 v 11:28

Zdravím všechny,

tak jsem od jedné starší paní dostal skoro zadarmo takřka úplně "novou" B-73, (paní měla pouze jeden mg. pásek). Bohužel ta léta nečinnosti přístroje se na něm podepsala, zejména na výkonovém stupni (snad všechny ty zelené elyty jsou pryč). Takže jsem ukrácen o zvuk vychvalovaného zesilovače, ale jako deck hraje docela pěkně (i když si myslím, že B-116 má lepší zvuk). Ale stejně z ní mám radost.

14 Vilda Vilda | E-mail | 1. března 2008 v 13:36

boreks234:

Jestli je špatnej koncovej zesilovač, tak třeba by se dal sehnat jiný, nebo tady na tom opravit cesty. I když, moc dobře vím co znamená, kdžy je plošňák v pokročilém stádiu rozkladu. :-(

15 Lecho Lecho | E-mail | 4. března 2008 v 20:43

B-73 si opatruj, je to klenot zn.Tesla, těch je už málo. Zvukově nejlepší komerční čs.magnetofon. Ten vnitřní zesilovač výkonu ? To je provizorium, stejně se ponejvíc hraje přes extérní amplifier (receiver) s trochu větším výkonem než 2x KD-601, 10W/kanál.

I když, nový hrával taky dost dobře.

16 boreks234 boreks234 | E-mail | 5. března 2008 v 17:27

Co se týče těch vestavěných zesilovačů v kotoučácích, taky jsem si vždy myslel, že to jsou jen takové nouzovky, než jsem do své sbírky získal Uher 560 SG a Grundig TK 600. Tam jsou taky zesíky 2x10W, ale jsou přesně důkazem toho, že na výkonu až tak nezáleží, protože oba svým zvukem dle mého názoru strčí do kapsy samostatné zesilovače zvučných značek. Proto jsem  smutný z té B-73, neboť ji tady všichni vychvalujete, že má výborný zesík.

17 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 6. března 2008 v 9:56

boreks234: O ten koncak by ani tak neslo, skor ide o tie korekcie a fyziologicky regulator hlasitosti. Ja mam vyvedeny vystup z korekcii B73 na vstup mojho receiveru a ten uz mam prepnuty na priamu cestu, takze vyuzivam len korekcii a fyziologie B73. Inak by som nemal problem ti tu B73 dat do normalneho stavu, len netusim, ako si daleko.

Ja som dokonca rozmyslal o tom, ze az postavim ten kotucak, co som nedavno zacal, tak B73 predam...ale je mi luto ju dat z ruky. Jej stav je v podstate 100%-ny (za cenu desiatok hodin prace a rozobratia perfektnej B730 na diely) a na aukro.cz sa objavuje len sporadicky a poslednu dobu za zavratne vysoke ceny.

18 Vilda Vilda | E-mail | 7. března 2008 v 0:58

balenoGLX:

Já bych ji neprodával. A už vůbec ne, když jsi se na ní tolik nadřel. To samé moje B90, je to v podstatě nic mco stroj, ale byla první a naučil sem se na ní.

19 boreks234 boreks234 | E-mail | 7. března 2008 v 19:45

pro balenaGLX: moc děkuji za nabídku opravy mojí B-73. Jsem z Prahy. Transport bych si dovedl představit po pečlivém zabalení poštou, jenom přemýšlím, jestli bych ty hodiny, které by jsi strávil na opravě,  byl schopen nějak adekvátně zaplatit, protože si myslím, že nadšených lidí, kteří jsou ochotni (a asi i schopni) se těmito přístroji zabývat už moc není (alespoň v Praze o nikom nevím). Můj servisák, který je ode mě zvyklý na ledacos, mě vykázal, že B-73 se nebude zabývat. No ale americký Wollensak z roku 1956 ten ho zaujal a už se v něm nimrá.... Teď zrovna B-73 hraju přes stařičký zesilovač Sony 1120 (r.v. 1966) a hraje řekl bych skoro fenomenálně. Ozvu se ještě přes mail.

20 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 9. března 2008 v 1:37

Vilda: Nedavno som mal na B73 jednu zavadu, kde vlastne ani nebola zavada v B73. Bol som z nej taky zufaly, ze som musel poziadat o radu p. Petra Novaka. Magnetofon na zaciatku zacal hrat normalne, pri konci vsak zacal spomalovat...Skratka s ubyvajucou paskou klesala rychlost posuvu.Prve, co bolo  na rane, boli brzdy. Napriek tomu, ze som ich povolil az na hodnotu, kedy je na hranici bezvadne opasanie hlav a reprodukcia, zavada trvala nadalej. Nasledovala vymena remienkov a generalka privijacej spojky. Kedze ani to nepomohlo, siel som od vycistenia pohonnej casti, cez vymenu lozisk unasaca a unasaca samotneho, lozisk zotrvacniku az po vymenu motoru... Zavda vsak trvala aj tak, az som sa v zufalstve a proti odporuceniu pana Novaka uchylil k zvyseniu pritlaku pritlacnej kladky o hnaci hriadel. Zavada sa sice vyriesila, ale po urcitej dobe som zistil, ze nieco podobne sa vyskytlo aj na mojom AKAI GX620...a vsimol som si, ze to robi len jeden typ pasky. Je to paska americka REALISTIC SuperTAPE 1200. Po dokladnom prezreti a zrovnani s napr. SONY SLH, Maxell UD 35-90 alebo AGFA PE49 som zistil ,ze paska Realistic je nezvykle drsna a trenie, ktore vznikalo na vodiacich prvkoch a kolikoch brzd bolo pricinou celej zavady... :)) V pripade zaujmu poslem foto, ktorej paske sa oblukom vyhnite. Zvuk je sice super, ale drsnost pasky katastroficka.

A mas pravdu, svoju B73 proste nepredam. Idem ti poslat nejake fotky, mam konecne trochu casu. :)))

21 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 9. března 2008 v 1:47

boreks234: Viem, ze servisaci sa starymi teslakmi neradi zaoberaju, lebo ked si vypyta 300Sk na hodinu + material, tak pri 8h praci  by cena za opravu prevysila hodnotu magnetofonu asi tak 3x. Ja vsak teslaky opravujem ako konicek, za pracu si peniaze pytam len v pripade, ze ide o komplet GO a aj to len symbolicku cenu , jak sa povie na kavu a svacinu. Inak uctujem len diely. Nove za cenu novych, pouzite za symbolicke ceny. B73 je moja srdcovka, nedam na nu dopustit napriek tomu, ze u vela hifistov je tercom posmechu - podla mna nepravom, ale uz ma nebavi sa o tom donekonecna hadat, ze B73 sa da nastavit tak, ze ma vynikajuce parametre a zvuk zrovnatelny s AKAI GX630D. Problem je v tom, ze malokto sa vie skutocne pohrat a dat si zalezat aj na nastaveni nahradnych zatazi apod., ktore su u B73 mimoriadne dolezite. Kazdy si mysli, ze staci len tocit trimrom predmagnetizacie. Takze nadavky na B73 uz nejako neregistrujem, a uz vobec nie od ludi ,ktori doma vedu alchymiu, ci je lepsie pouzit kabel zlaty alebo platinovy, tvaria sa, ze poznaju rozdiel, pritom by neroznali po zvuku kabel za 10 000Kc/m od snury na pradlo...

Takze opravovat B73 sa podla mojho nazoru urcite oplati...

22 Vilda Vilda | E-mail | 10. března 2008 v 0:39

balenoGLX:

Děkuji, fotky přišly, včetně těch článků, během dneška jej zveřejním včetně obrázků.

S tím problémem tahání pásku jak popisuješ sem se setkal u kamarádovi B73 ale tam to vidím na špatný motor. Jede dobře, ale pak zpomaluje po zahřátí motoru. Ale to je magnetofon který docela dostával zabrat. Dost veci je v něm zničených (odstřihané kabely od jednoho výstupu, chybí odpor mezi kanály LZ a PZ), ale to už nechám na něm, ať si s tím pohraje.

23 Vilda Vilda | E-mail | 10. března 2008 v 0:43

balenoGLX:

Jinak, B73 je výborná mašina. Lidi na ně nadávají jen proto že je to prostě Tesla a dříve tu skoro nic nebylo. I kdyby to bylo to nejlepší tak pro ně je Tesla něco odpudivého. Přitom pro mě je to velice dobrá značka a váhat mezi magnetofonem od Tesly, nebo třeba Grundigem, Akaiem.. prostě beru Teslu a neváhám.

24 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 10. března 2008 v 18:01

Vilda: Dakujem za zverejnenie, moc ma to potesilo. :)

No mne ta B73 tahala,ci bol motor studeny alebo horuci. Proste pri konci pasky, ked vdaka nizkej zotrvacnosti uz takmer prazdnej odvijacej cievky magnetofon nedokazal tak drsnu pasku pretiahnut cez paskovu drahu bez straty rychlosti...

Jo, mas pravdu, ludia by na teslu nadavali aj v pripade, keby bola na urovni Revoxu alebo Studeru. Inak napr. grundig vobec neuznavam a masinu od tohoto vyrobcu by som nechcel. Akai taky nie je spicka, vynika vsak typickou japonskou spolahlivostou.

25 Vilda Vilda | E-mail | 11. března 2008 v 0:33

balenoGLX:

Nemáš zač ;-) Mě teď nejvíc trápí ta moje B90. Vše v pohodě, ale dost blbne nahrávání na stopu 3-2. Reprodukce jde z obou stop velice dobře. Nahrávání na stopu 1-4 také, ale prostě na tu stopu 3-2 nepřemaže původní nahrávku a nová nahrávka je taková jako kdyby byla přebuzená ale hraje slabě. Netuším co to je.

26 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 11. března 2008 v 4:29

Vilda: Tak v tom pripade sa ti nedostava signal z oscilatoru jak na hlavu mazaciu, tak na hlavu univerzalnu. Skratka ti chyba mazaci a predmagnetizacny signal. Oscilator je pre oba kanaly spolocny, takze ked 1-4 naharava bezvadne znamena to, ze mazaci oscilator pracuje. Je skoda, ze nemam schemu k B90, len k B93, tak neviem, ako je to presne zapojene, ale predpokladam, ze vada bude niekde na prepinacoch stop. Pravdepodobne odpadnuty kabel, alebo skorodovany kontakt.

Este k tej SM260: Zeby sla do CR mi nevadi vobec, ide len o to, ci sa ti to vyplati, lebo postovne bude asi dost drahe... Ja chcem zan cca 200Kc, tak treba priratat cenu dobierky zo SR...:(

27 Vilda Vilda | E-mail | 11. března 2008 v 15:53

balenoGLX:

Také mě napadlo, že by to mohl být odtržený kabel. Když na ni chci nahrávat, tak to jde, ale reprodukce pak už je taková mizerná jak sem psal výše. Asi se na to podívám až bude chvilka.. k tomu ještě musim trochu seřídit brzdy na B700.

No, pokud by jsi mi mohl zjistit, na kolik by to tak celkově vyšlo bylo by to fajn. Každopádně, jevil bych o tu SM260 zájem.

28 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 11. března 2008 v 18:09

Vilda: Tie brzdy na B700 a B90 su hruza...ale s B73 je to obdobne. Ja som to vyriesil tak, ze som tam dal brzdy z B730 - tam su zdvojene ako na B115. Uz rok s nimi nemam problem a B73 pouzivam takmer denne.

To postovne ti pojdem zistit a dam ti vediet, co by to vyslo cele. Lebo inak mi je tej SM260 celkom luto. Je len tak pohodena v garazi a celkom zahodit ju nechcem. Dlhe, dlhe roky verne sluzila, a ked som este chodil na zakladnu skolu, tak sa kazdy divil, ako mam perfektne nahrane kazety a malo ludi verilo, ze som ich nahraval na tesle z roku 1986...ovsem proti tej tesle sa nemohol zvukovo postavit nijaky magnetofon vstavany v mini systemoch.

29 Vilda Vilda | E-mail | 11. března 2008 v 21:59

balenoGLX:

Právě proto mám o ni zájem, že velice dobře nahrává kazety. Podobně na tom byl můj bratr, který nahrával kazety na naší Hi-Fi věži Tesla SM580 ale tam odešly tahové potenciometry a elektromagnet pro "play" a převíjení. Jen pauza funguje. Pokud jde o equalizér, tuner a gramofon, tak ty jsou v pořádku.

Jinak k té B90. Už sem z toho byl zoufalý. Zkontroloval sem tranzistory, nic. Prohlédy cesty na plošňáku, nic. Tak sem nakonec vzal pájku a každý spoj u přepínačů sem propájel, prohlédl kabely od hlav.. a funguje :-) Tohle je šílenej magneťák. Víc ho dávám dohromady než používám :-D ale teď snad chvilku vydrží a budu se moct vrhnout na tu B700

30 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 18. března 2008 v 11:04

Vilda: Tak som sa bol pytat na to postovne...Ja chcem za magnetofon 200Kc, postovne vychadza takmer 500Kc, co je dohromady 700Kc a to sa ti myslim velmi nevyplati, pretoze SM260 uz predava kdekdo aj blizko Prahy (napr. na aukro.cz ich byva hodne a su levne).

31 Vilda Vilda | E-mail | 18. března 2008 v 23:55

balenoGLX:

Já na Aukru nemám registraci, navíc, tam se může cena vyšplhat ze dne na den.

Komentáře jsou uzavřeny.