V rámci stavby reprobeden, při práci s mgf hlavami i při jiné DIY a servisní práci jsem narazil na problém, čím s nějakou vyhovující přesností změřit indukčnost.
Uvedu příklad např. problematiky měření indukčnosti cívek do výhybek reproboxů. Zde se většinou jedná o hodnoty řádově desetin nebo jednotek mH. V mém případě jsem si mylně myslel, že mi na to postačí stávající přístroj UNI-T UT603. jenže při bližší analýze jsem zjistil,
že na rozsahu 20 mH má chybu +-2% + 8 digit a rozlišení 0,01 mH. Když se ale spočte, kolik bude absolutní chyba přístroje s temito parametry
při měření třeba 3,3 mH, zjistíte toto:
chyba čtení RD = 2 %
chyba rozsahu DIG = 8 digit
citlivost S = 0,01 mH
CHYBA = MĚŘENÁ HODNOTA * RD/100 + DIG * S = 3,3 * 2/100 + 8*0,01 = 0,146 mH
A to je při měření hodnoty 3,3 mH napprosto nepoužitelné ... z toho vyplynulo, že daný přístroj NEVYHOVUJE

Díval jsem se tedy po světě, studoval a konzultoval různé věci a zjistil jsem, že přístroj, který by splňoval požadavky přesnějšího měření
existuje. http://www.gme.cz/multifunkcni-rlc-metr ... 5-p722-436
V dokumentaci http://www.gme.cz/img/cache/doc/722/436 ... avod-1.pdf
se mj. dočtete, že :
a) lze měřit při různých frekvencích, což je velice důležité
b) pro náš případ vychází toto:
Na rozsahu 20 mH (pro f= 1 kHz) je
chyba čtení RD = 1,2 %
chyba rozsahu DIG = 10 digit
citlivost S = 0,001 mH
Takže po dosazení je
CHYBA = MĚŘENÁ HODNOTA * RD/100 + DIG * S = 3,3 * 1,1/100 + 10*0,001 = 0,0463 mH
To jsme tedy úplně někde jinde ... taková přesnost už vyhovuje.
Už jsem si ho koupil a tady je tabulka změřených cívek, co mám tady :

Z tabulky je vidět, že až na malé hodnoty byly cívky vyrobeny dostatečně přesně (sloupec 9935 vs NOM), ale taky je vidět, jak ten druhý přístroj dokázal vyrobit pěkné odchylky ... ten se na práci s výhybkami evidentně nehodí ...
No a DT-9935 je aktuálně v akci ... týká se té modré verze ...

... jinak ty kabely jsou stíněné - připojují se zleva +, zem ... a zprava -, zem

Píspěvek si kladl za cíl mj. i vysvětlit, jak je třeba chápat údaje přesnosti DIGI přístroje ...

pro objasnění - sloupec Potřebuju v tabulce znamená hodnoty, která teď potřebuju do výhybek a vpravo jsou hodnoty koupené, které byly sehnatelné - nejblíže větší ... aby se odvinutím daly upravit na požadovanou hodnotu. na to ale je potřeba slušné měřidlo ...