autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

Magnetofon Philips N4420

2. ledna 2010 v 21:36 | BalenoGLX |  Cívkové magnetofony - typy
Philips N4420
philips01
Výrobce spotřební elektroniky - značka Philips - je notoricky známa a asi není třeba ji nijak představovat.
Pro tentokrát (nebo spíš výjimečně) jsem si od ní pořídil cívkový magnetofon N4420. Vyráběl se někdy v letech 1979 - 1982. Třímotorový, třírychlostní, tříhlavý a čtyřstopý stereofonní mašina doplněna o kompletní výkonové zesilovače s tónovými korekcemi (basy a výšky) a dvěma vestavěnými reproduktorky. Mechanika je řízena elektronicky pomocí elektromagnetů (hrdý nápis "MAGNO CONTROL"). Funguje jak ve vodorovné, tak ve svislé poloze. Skříň je vyrobena z relativně kvalitních plastů šedé a černé barvy. Celý předek lze zakrýt prúhledným deklem z plexiskla.
philips02
Co všechno tahle mašina umí? Vzhledem ke své ceně kupodivu celkem dost. Plnohodnotně jede na všechny 3 rychlosti (dokonce i při rychlosti 4,76cm/s obstojně nahrává), má dynamický omezovač šumu (DNL) a jakousi elektronickou automatickou regulaci tahu pásky. Ta funguje tak, že jeden napínák je spřažen s pérovým kontaktem, který dle polohy páky přepíná nabržďování odvíjecí cívky. Motory pohonu jsou stejnosměrné, unašeče i setrvačník jsou od motorků poháněné pomocí řemínků. Magnetofon samozřejmě umí příposlech i odposlech, pásková dráha má snadno odnímatelný kryt kvůli čištení a taky proto, že se pod ní nachází hejblátko pro zapnutí nebo vypnutí přítlaku k záznamové hlavě. Tato blbost je při záznamu téměř nezbytná, jinak magnetofon dost "dropuje".
philips03
Ovládací prvky jsou zřejmé z obrázků, ale i tak stručný popis:
Nahoře se nachází prostor na cívky. Nalevo pod ní je čtyřmístné nulovatelné počitadlo, ve středě kryt páskové dráhy (ten jsem již popsal), napravo síťový vypínač s indikací zapnutí LED diodou. Ještě níže se zleva doprava nachází dva úhledné velice přesné indikátory vybuzení (jsou podsvícené a tak jako u naší B73, teda svítí jenom indikátor zvolené stopy), pak 6 tahových potenciometrů.
philips04
Zase zleva doprava:
Regulace úrovně záznamu (pro každý kanál zvlášť), regulace hlasitosti (s fyziologickým prúběhem), regulace basů a výšek. Uplně naspodu je (zleva doprava) šest kláves pro ovládání základních funkcí (rew, ffd, play, pause, rec, stop), pak přepínač páskového monitoru, přepínač stop, přepínač rychlostí a vypínač DNL s indikací LED diodou. Úplne napravo v rohu jsou tři konektory typu Jack 6,3mm - sluchátka a mikrofony. Na zadní stěně najdeme přípojku pro síťovou šňůru, konektory pro připojení externích reproduktorů, konektory DIN, LINE a REMOTE CONTROL (dálkové ovládání).
philips05
Jaké jsou postřehy z provozu, vnitřní provedení a opravitelnost? Dalo by se říct, že magnetofon je příbuzný naší B73 nebo B115. Dokazuje, že třímotorový stroj nemusí být vůbec drahý a složitý, když se trochu pohne rozumem. Zvuk je vyrovnaný (vytýkám jedině koncové zesilovače osazené TDA2020), mašina velmi slušně hraje i na vestavěné reproduktory, oba kanály po nastavení dosahují velmi dobrého souběhu. Indikátorům nelze vytknout vůbec nic, magnetofon se dobře nastavuje a pracuje s tokem 257nWb/m. Co bych jednoznačně vytknul jsou plošné spoje bez jakéhokoliv popisu, což podstatně stěžuje případné opravy elektrické části.
philips06
philips07
Mechanika je jednoduchá, ke všemu je poměrne snadný přístup - což je dáno tím, že po odejmutí předních panelů a povolení několika šroubků lze celý magnetofon vytáhnout z jeho skříně. A proč tento magnetofon chválím? Protože za cenu 80 EUR (cca 2100Kč) nelze čekat zázraky (za tuto cenu cenu se u nás prodávají i spomenuté B115), přesto mne mile překvapil.
Video k magnetofonu mam na:


Technické údaje (stažené z netu, ale kmitočtový rozsah, dynamika a kolíásní rychlosti sedí - to jsem oveřil měřením při kalibraci):
Spuren:
Viertelspurgerät Eingänge:
Mikrofon:0,2 mV (2 K-Ohm)
100 mV (1 M-Ohm)

DIN: 2mV (100 K-Ohm)
Ausgänge:
DIN: 1 V (10 K-Ohm)
Monitor: 1 V (10 K-Ohm)
Kopfhörer: 20 mV - 400 Ohm
Lautsprecher : 2x 10W - 4Ohm
Aussteuerungsanzeige:
2 VU-Meter
Gesamtfrequenzgang :
bei 4,75 cm/sec: 35-11 000 Hz
bei 9,5 cm/sec: 35-19 000 Hz
bei 19 cm/sec: 35-25 000 Hz
Kubischer Klirrgrad bei 333 Hz und Vollaussteuerung: bei 19 cm/sec: < 1,5 %
Übersprechdämpfung bei 1 kHz im Stereobetrieb: > 25 dB
Übersprechdämpfung bei 1 kHz im gegensinnigen Stereobetrieb: > 60 dB
Fremdspannungsabstand bezogen auf Vollaussteuerung: 58 dB
Ruhegeräuschspannungsabstand bezogen auf Vollaussteuerung:
bei 4,75 cm/sec: 58 dB
bei 9,5 cm/sec: 60 dB
bei 19 cm/sec: 60 dB
Gleichlaufschwankungen:
bei 4,75 cm/sec: +/- 0,20 %

bei 9,5 cm/sec: +/- 0,15 %
bei 19 cm/sec: +/- 0,10 %
Max. Abweichung der mittleren Geschwindigkeit:
bei 19 cm/sec: +/- 1 %
Löschdämpfung: > 70 dB
Vormagnetisierung und Löschfrequenz: 100 kHz
Dämpfung einer Spur durch Löschen der anderen: < 0,5 dB
 


5 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Jak se vám líbí cívkové (kotoučové) magnetofony?

Jsou perfektní 84.5% (2900)
Jo, daj se 4.3% (147)
Nemám tu čest, nemohu posoudit 4.4% (151)
Hnus! 6.8% (234)

Komentáře

1 juraj juraj | 2. ledna 2010 v 22:05

kráásny filips. ako píšeš ani 3motor mechanika nemusí byť zložiťá. mechanická časť vyzerá prehľadne. verím že bodbe hrá a ked to máš ešte aj znovu nastavené tak verím že to hrá slušne. ked to môžeš porovnať s B115 tak je to dobre   :-)  ;-)

ešte som osobne nepočul magnetofon ktorý by obstojne nahrával hudobné zaznamy na rýchlosti 4 iba ak tak hlasové rozhovory. ale verím že taký philips to dokáže.  
tak ať dlho magnetofon slúži.
inaač desingu a vintage štýlu magnetofonu sa nedá nič vytknúť. je krásny.

2 Vilda Vilda | E-mail | 2. ledna 2010 v 22:25

Jednou jsem zkoušel nahrávat na "čtyřku" na svojí B43 a také to nebylo špatné. Řekněme si ale upřímně, má to smysl točit na tak pomalou rychlost? Než bych zaplnil jednu cívku 15cm, tak by to trvalo snad celý den. O_O
K tomu Philipsu, nevypadá špatně, ale na mě je až příliš "zakulacený". Mám raději ostré hrany než zaoblení. Jinak, parametry jsou více než slušné, především mě zaujalo, že na všech rychlostech berez zvuk už od 35Hz. Běžně to bývá u "čtyřky" někde u 60Hz.

3 juraj juraj | 2. ledna 2010 v 23:34

4 rýchlost som skušal na B700 a na B4 B700 zvladala nahravku lepšie. B4 tiež nenahrala zle ale prejavilo sa na nej vek a asi aj kondenzatorové korekčne upravy ktoré sa zapajajú pri zaradení rýchlosti 4 alebo 2. ale fakt taketo male rýchlosti na hudbu niesu ked tak na vtipy alebo nejaký rokovací rozhovor/dialog. 2 rýchlosť len ako telefonny zaznamník.

4 balenoGLX balenoGLX | 3. ledna 2010 v 0:30

Je pochopitelne, ze na rychlosti 4,76 nikdy nahravat nebudu. Jenom jsem to zkousel pri mereni a byl jsem docela mile prekvapen. S maxell XLI to bylo schopno chodit od 35 do 12 500 Hz a s odstupem 50dB, coz jsou mezni podminky tridy HiFi. Na druhe strane jsem to na rychlosti 9,53cm/s i s tim maxellem musel docela premlouvat, abych tech 19kHz v toleranci -3dB dosahl. B115 to da s prstem v nose. V konecnem zvukovem vysledku vsak mezi timto a lepsimi teslami nepostrehnete zadny rozdil. Trihlavym teslakum nelze z hlediska kvality zvuku vytknout vubec nic - kazdy tady vi, ze nejsem zadny zatvrzely fanda nejake konkretni znacky a ze magnetofonu jsem mel v ruce vic, nez dost. Ale znovu tvrdim, ze kdo si koupi zahranicni magnetofon trid, jako je i N4420, tak bude patrne zklaman, protoze krome spolehlivejsi (a presnejsi) mechaniky a kvalitnejsich plastu neziska vubec nic. ;-)

5 Tomáš2 Tomáš2 | E-mail | 3. ledna 2010 v 1:35

K té čtyřce rychlosti: Ono bude z hlediska dosahovaných parametrů dost záležet na kvalitě aktivní vrstvy použitého pásku, vemte si, co při stejné rychlosti zvládají kazeťáky s pásky Fe2O3. Z fyzikálního hlediska není žádný důvod, aby při nižší rychlosti nebyly přenášeny nižší kmitočty, spíše, díky nižšímu odstupu je snahou výrobců omezovat přenos okolo 50Hz a tím omezit i případné rušení síťovým kmitočtem. Při kvalitním odstínění snímací hlavy a snímacího zesilovače by tedy neměl být problém přenášet 35Hz i při 4,76 cms-1.

6 Tomáš2 Tomáš2 | E-mail | 3. ledna 2010 v 3:24

balenoGLX: Ještě bych dodal, že mimo spolehlivější mechaniky a kvalitnějších plastů získá parádní kousek do obýváku a to taky není málo! :-)

7 bajty bajty | 3. ledna 2010 v 8:07

velice mi prekvapil design tohoto magice,hodne podobny Tesle 11X  :-)

nahravani s 4,76cm/s ,sem na B43 taky jednou vyzkousel,nahraval jsem stary jazz,ktery uz ze studia nemel vysky,dyt to znate,ten jazz to zvladlo celkem bezzezmeny kvality,ale kdyz sem chtel nahrat neco s lepsi kvalitou z dnesni doby,tak to uz bylo horsi,taky si myslim ,ze nema cenu setrit paskem,za tu kvalitu to stoji

8 balenoGLX balenoGLX | 3. ledna 2010 v 10:49

Tomáš2: Ano , je pravda, ze kazetove magnetofony bezne chodi od 35 do 14 000Hz i s prumernou kazetou na baze Fe2O3. Takze s kvalitnim nosicem to nebude problem ani pro civkac. Nicmene je asi opravdu zbytecne nejak obsirne rozebirat kvalitu nahravky na rychlosti 4,76cm/s. Takovou rychlosti snad uz nikdo nahravat nebude.  :D
Co se tyce te esteticke stranky magnetofonu, tak to je jasne. Ten philips je taky jeste prisroj, za jehoz vzhled se majitel moderniho obyvaku nemusi stydet.

9 juraj juraj | 3. ledna 2010 v 20:38

tak zachvílu tu snad pribudne môj vianočný darček a to videorekorder JVC HR-D370E. s fotkami a popisom. O modelovej rade HR-D sa toho človek na internete veľa nedozvie a týchto exemplarov už asi veľa nejestvuje. tak som rád že jeden doma mám a čoskoro sa tu s vami budem moct podeliť o dojmy.
Už som poslal Vildovi všetko na mail tak snad teraz cez víkend to sem dá.

Díík Vildo.  ;-)

10 Vilda Vilda | E-mail | 3. ledna 2010 v 22:18

juraj:

jj, mám to doma. Text je vlastně hotovej hned po přeposlání. Jen kontroluju vždy gramatiku, ale vždy je problém s úpravou fotografií. Nejvíc zabere čas úprava na správné rozměry a také vodopis. To je největší pruda. :-x

11 juraj juraj | 3. ledna 2010 v 22:50

diky vildo ešte raz aj za kontrolu gramatiky.  ;-) ale snad to bolo OK. verím že uprava fotografií zaberie dosť času. je to piplavá robota. ten vodoznak je ale dobrá vecička aspon su nejako tie fotografie nás autorov tu na blogu chranené.  ;-)

12 balenoGLX balenoGLX | 4. ledna 2010 v 15:49

Ja bych v tom clanku upravil vyraz "LED dioda". Nic takoveho totiz neni spisovne. Je to bud cesky svitiva dioda, nebo je to LED. Ten vyraz dioda je totiz zahrnut uz v tom LED - Light Emitting Diode.  8-)

13 johny johny | 4. ledna 2010 v 16:54

A ja že skade poznám tú skladbu z videa, na ktorom je tu odkaz a keď som sa pozorne započúval, tak som zistil, že to bolo použité v poslednej časti No počkaj!, 1. séria (prepáčte, že sem pletiem ten seriál)
K tým "západným" mašinám - aj ja mám často taký pocit, že rozdiel v zvuku medzi našou Teslou a "západom" (Akai, Sony) neni skoro žiaden. Snáď tá averzia voči Tesle a prílišná obľúbenosť západných mašín spočíva asi jedine v tom, ako vyzerali - "západ" bol po vzhľadovej stránke vždy lepší. Holt,ľudia vždy vyberali (vyberajú) podľa toho, ako tá vec vyzerá :-|

14 Pali Pali | E-mail | 4. ledna 2010 v 17:55

Cim si to tocil?Obraz nic moc :D alze zvuk perfektne duni

15 balenoGLX balenoGLX | 4. ledna 2010 v 18:20

johny: Skladba sa vola "Get Up" a je od skupiny "Digital Emotion". Paska nahravana niekedy v roku 1983. Averziu voci Tesle maju hlavne servisaci vdaka jej nespolahlivosti a nestalosti jej parametrov. Magnetofony dropuju na stope 1-4(takmer kazdy pozna roztraseny zvuk na stope 1-4 u B100, B730 atd.) Co sa beznych ludi tyka, tam je to uz asi jedno, pretoze vacsina ldi nestoji o njaky kotucak. Co mala tesla na skutocne svetovej urovni, tak to boli reproduktory a gramofony.

Pali: Tocil som to telefonom a vicmenej to nebolo pre ucely tejto stranky, ani tam povodne vlastne neslo o N4420...duni to vdaka mojim reprosustavam.  :-P

16 johny johny | 4. ledna 2010 v 21:58

[15]: No ja som to dropovanie (roztrasený zvuk) na svojej B700 zatiaľ nezistil...U B4 som to ani nestihol, proste som ju len vyskúšal a na ďalší deň už len šušťala a nakoniec zmizol zvuk :-( A dať ju preč nechcem, chcem si totiž naživo vyskúšať, čo všetko dokáže...Aj keď mi juraj povedal, že to nie je nič extra.

17 Tomáš2 Tomáš2 | 4. ledna 2010 v 22:51

Jo, tak to dropování na krajní stopě moc dobře znám, potýkal jsem se s tím snad u všech magičů osazených hlavou ANP935, přítlakových i bezpřítlakových. Při výměně hlavy jsem to řešil tak, že jsem horní štěrbinu nastavil tak desetinku milimetru pod okraj pásku, nebylo to sice moc "košer", ale okraj pásku nejel po štěrbině a nebyl ještě přeslech z protiběžných stop.

18 Tomáš2 Tomáš2 | 4. ledna 2010 v 23:33

johny: To dropování (drop-outy, výpadky signálu způsobené nedokonalým stykem štěrbiny hlavy s aktivní vrstvou pásku, případně zvlněným, či jinak mechanicky poškozeným okrajem pásku) se projevují především při záznamu, při přehrávání se projevují výpadky výšek, nemají tak ostrý charakter a tudíž jsou méně postřehnutelné (a na poslech méně nepříjemné). ;-)

19 Pali Pali | E-mail | 5. ledna 2010 v 8:37

[15]: Ze to ten mikrak dokazal tak dobre zobrat! :-D

20 Pali Pali | E-mail | 5. ledna 2010 v 8:41

No ono ked si to tak vezmem tak aj moja byvala n85 dobre tocila video-pozeral som video z bratrancovej svadby co som tocil a skreslene je to len vdaka vysokej hlasitosti ktoru to bralo.Inak zvuk celkom v pohode...

21 juraj juraj | 5. ledna 2010 v 11:14

jop dropovala mi B101 ked mala ortasne zjazdené hlavy, po prebrusení to bolo o niečo lepšie ale nie o moc, ale nahrávalo sa :D potom šla B101 na diely a organy a hlavy su taktiež uschované ako nudzové

22 johny johny | 6. ledna 2010 v 11:37

Tak už mi je to jasné. Mne sa strácali výšky na stope 1-4 na prvej B700 vtedy, keď hlava potrebovala výmenu. Zase po výmene hlavy to bolo O.K. ,až kým som z nej nedal preč gumičky a neporazilo zosík.Ináč počas nahrávania  mala prvá B700 ešte starú hlavu, ale nahralo to v poho ;-)

23 Vilda Vilda | E-mail | 6. ledna 2010 v 12:52

balenoGLX:

Tak jsem se podíval na video a musím říci, že magnetofon je to velmi, velmi pěkný. Zvuk je více než dobrý. :-)

24 palipol palipol | E-mail | 7. ledna 2010 v 14:31

baleno GLX:
Vďaka za predstavenie,pekný starý stroj. V roku 1980 som ho očumoval v Tuzexe v Bratislave, cena v prepočte na kurz bonu (tuzexovej poukážky)bola vtedy 11500Kčs. (cca 6 násobok priemerného príjmu).
Zaujímalo by ma, aké hlavy sú tam použité.

25 palipol palipol | E-mail | 7. ledna 2010 v 14:35

Tipujem ferritové, ale tá fotka je nezreteľná a orazítkovaná...

26 balenoGLX balenoGLX | 7. ledna 2010 v 17:57

palipol: Longlife, ten isty vyrobca, co robil pre Studer.Mal by to byt ferrit.

27 Martin Martin | 9. ledna 2010 v 14:09

balenoGLX(15):
Mně B 730 dropuje hodně, hlavně na stopě 3-2. Na stopě 1-4 to není zas až tak zlé. Spokojen jsem jsem naopak se staršími přístroji B4,B400,B444, kde jsou ty přítlačné polštářky, tyto magiče mi dropují minimálně. Když tu řešíme kvalitu těch přístrojů, tak samozřejmě souhlas s těmi gramofony a reproduktory, ale i ty magiče řady B4 byly dobré. Když je srovnám dle knížky ,,Magnetofony" s těmi, které byly vyráběny v té době v zahraničí,(i na Západě), tak ostatní výrobci ve stejné třídě vyráběli vpodstatě totéž. Osobně si myslím, že po roce 1968 byli z Tesly vyhození schopní konstruktéři, protože následující řada B5 byla podle mně proti řadě B4 krokem zpět, a pak už se to nestihlo dohnat, což je velká škoda :-( . Následně magnetofony řady B7 a B11 to jaksi vykompenzovaly, ale zas je tam problém s v dnešní době těžko sehnatelnými řemínky. (osobně žádný magnetofon B 11x nevlastním, tak jejich přednosti neznám, pouze z příspěvků a článků zde na blogu). Tímto příspěvkem nechci vyvolávat žádné hádky, je to jen můj názor a nikomu ho nevnucuji.
Jinak Philips se mi osobně líbí, párkrát jsem tento typ viděl na Aukru, ale částka se vyšplhala hodně vysoko.

28 Brano Brano | 10. ledna 2010 v 21:20

Ja mam tiez kotucak od Philipsu N7150. Je to podobna konstrukcia, ale bez zosilnovaca a samozrejme vyssia rada. Spokojnost je absolutna, jedine minus je, ze je len na 18cm pasky. Inak kupil som ho od kamarata u ktoreho kupoval aj Baleno.

29 Radim Radim | 15. ledna 2010 v 15:23

Já bych se chtěl ohradit k té ceně a složitosti, autorem uváděné v článku. Co si tak vzpomínám v 80 letech na inzeráty, v inzerátech požadovaná cena za tento nenový kotoučák byla tak 2 - 3 násobek ceny tehdy nové B 116.
Co se týká složitosti, samotné stejnosměrné motory jsou mnohem složitější než v B 116 použitý asynchronní elektromotor, navíc ještě potřebují regulaci otáček a jako zdroj usměrňovač. Tady asi zapracovalo i socialistické prostředí, kvalitní motory na stejnosměrný proud by se asi musely buď draze nakoupit nebo draze nově vyvinout včetně nějakých výrobních strojů, zatímco na motory použité v B 116 stačilo jen pozměnit tvar vysekaných plechů a poupravit rozměry pár dalších věcí, jinak na výrobu stačily stávající kdoví kolik desetiletí staré mašiny.

30 Radim Radim | 15. ledna 2010 v 15:34

Co se týká nahrávání na rychlost 4 kotoučáku, primárně to záleží na šířce štěrbiny hlavy a na vzájemném přizpůsobení charakteristiky magnetofonu a pásku. Dlouhodobě to ale potom záleží na určité stálosti signálu na pásku či na určité magnetické tvrdosti pásku. Většina kotoučákových pásků byla obvykle vyladěna na vyšší rychlosti 9 nebo 19, nahrávky na rychlosti 4, i když hned po nahrátí byly dost kvalitní, s časem stárly podstatně rychleji než třeba nahrávky stejnou rychlostí na kazetách. Ale třeba pásek Emgeton TP18LN, který byl používán v kazetách C60  i na magnetofonových cívkách, jeho nahrávky na rychlosti 4 na kotoučáku byly i dlouhodobě docela kvalitní. Nahrával jsem kdysi na těchto páscích poměrně dost, na magnetofonu B 58 cívka průměr 18 s 1080 metry pásku, jedna stopa stačila na 6 hodin, celá cívka stačila na nahrávku 24 hodin v kuse....
Svého času jsem taky vyzkoušel na Bčtyřkách rychlost 2 cm, to ale už nebylo nic jiného než diktafon.

31 Majo Majo | 24. ledna 2010 v 21:49

Ja som tiež skúsil nahrávku na B4 s 2,38 cm-s a vážne to za nič nestálo. Hudobný záznam nepripomínal originál ani náhodou, zvuk sa zdal akýsi "pokrútený" a nedalo sa to počúvať.

Ale k nahrávaní na rýchlosť 4: strýko spomínal, že sa stávalo, že v obchode nebolo dlhšie dostať normálne kotúče, iba malé 8 cm. Ked chcel pásku tak musel kúpiť také a potom nahrávať na 4,76 cm-s.

32 DISCO81 DISCO81 | E-mail | 27. ledna 2010 v 19:32

Magnetofon N 4420 má při rychlosti posuvu pásku 9.lepší frek.char.než většina mgf řady Tesla při rychl.19-kde tato dosahuje 18 kH,zatím co Philips na rych.9.dosahuje 19 kH,tak jako většina "lepších" strojů,jako na př.TEAC,AKAI adalší.Také kolísání je o trochu lepší,jinak po elektrické stránce nic proti Tesle,začínal jsem Sonetem DUO a B4.DISCO81

33 Tomáš2 Tomáš2 | 18. února 2010 v 11:00

Tento stav byl např. ještě v r. 1987, já měl jen B42 (s 9,53cms-1). To bylo radosti! [:tired:]

34 balenoGLX balenoGLX | 26. února 2010 v 10:07

Kazdopadne v dnesni dobe nahravat na kotoucak pri rychlosti 4,76 jiz nema zadnej valnej smysl, to je lepsi pak nahravat na kazety, nebo radeji poslouchat digitalni zvuk.

Komentáře jsou uzavřeny.