autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

TESLA K103 ANP 471 - Delta

27. listopadu 2008 v 22:14 | DKL |  Kazetové magnetofony - typy
TESLA K103 ANP 471 - Delta

Jedná se o výrobek pardubické Tesly z počátku devadesátých let. Byl to patrně poslední pokus o výrobek spotřební elektroniky, který měl být schopen konkurovat tehdejšímu přílivu zahraničního zboží. Jde o stolní stereofonní kombinaci zesilovače, rozhlasového přijímače s rozsahem VKV a kazetového magnetofonu.
01delta
Následující údaje uvádí výrobce v přikládaném návodu:

MAGNETOFON:

jmenovitá rychlost posuvu pásku .............................4.76 cm/s
kolísání rychlosti ..........................................relativní odchylka rychlosti posuvu pásku ...................max. +- 2 %
kmitočtový rozsah pro pásek IEC I ...........................50 - 12500 Hz
IEC II ..........................50 - 14000 HZ
IEC III - play ..................50 - 14000 Hz
celkový odstup rušivých napětí ..............................účinnost omezovače šumu ICNR ................................=> 15 dB / 10 kHz
zkreslení 3. harmonickou ....................................max. 3%
stupeň mazání ...............................................min. 65 dB

PŘIJÍMAČ:

rozsahy FM I ...............................66 - 73 MHz
FM II ..............................87.5 - 108 MHz
přípojka pro anténu IEC .....................................75 Ohm
kmitočtová charakteristika ..................................50 - 12500 Hz
rozsah AFC ..................................................min +- 100 kHz

ZESILOVAČ:

výstupní výkon -sinusový ................................2 x 10 W k-hudební .................................2 x 15 W
-celkový špičkový hudební ................60 W
rozsah -nízkých tónů ............................=> +- 10 dB 100 Hz
-vysokých tónů ...........................=> +- 10 dB 10 kHz
vstupní napětí -CD/AUX ..................................0.2 - 2 V / 47 k Ohm
-TR ......................................0.2 - 2 V / 47 k Ohm
-PU ......................................2 - 20 mV / 47 k Ohm
výstupy -pro reproduktory ........................2 x 15 W / 4 Ohm
-pro sluchátka ...........................2 x 600 Ohm
-LINE OUT ................................2 x 0.775 V / 10 k Ohm

KOMPLETNÍ PŘÍSTROJ:

napájení ....................................................220 V 50 Hz
příkon ......................................................cca 60 VA
rozměry .....................................................430 x 115 x 250 mm
hmotnost ....................................................cca 5 kg
02delta.jpg
03delta
POPIS:

Přístroj je vestavěn do kovové skříně klasické šířky 43 cm s čelním plastovým panelem který sdružuje všechny ovládací prvky. Na plechovém dně skříně jsou větrací otvory a v rozích čtyři černé nožky s okrasným stříbrným okrajem. Horní kryt je též plechový, tvaru širokého U se sítí drobných čtvercových větracích otvorů a je lakovaný černým lakem se zrnitým povrchem. Panel přístroje je lakován barvou kterou bych nazval nejspíš grafitovou a má jemnou metalickou strukturu. Popisy na panelu jsou vesměs bílé, pouze některé světle modré - údajně pouze u první vyrobené série. Zajímavé je že panel nikde nemá nápis Tesla. Ten je pouze na štítku vzadu.
V levé horní části panelu je umístěn display podsvětlený žárovkou který ve všech režimech trvale zobrazuje naladěnou frekvenci, číslo zvolené předvolby a též dle volby i symbol stereopříjmu či zapnutého AFC. Pod displayem je sedm tlačítek - volba FM1/FM2, TUNING-/TUNING+, FAST pro urychlení ladění, M pro uložení stanice do paměti, zapnutí/vypnutí AFC a poslední MONO pro nucený monofonní poslech. Vedle displaye jsou tlačítka pamětí ve zvláštním uspořádání tři/čtyři/tři tlačítka v řadě. Dále je LED indikátor vybuzení a úrovně záznamu, pravý sloupec v režimu FM ukazuje sílu přijímané stanice (S-metr). Vespod levé části jsou prvky pro ovládání hlasitosti - otočný tandemový potenciometr s možností ovládat vyvážení obou kanálů zvlášť - ovládací knoflík je dvojitý a obě části jsou spojeny kluznou spojkou. Vedle potenciometru hlasitosti je aretované tlačítko INTIM které skokově sníží hlasitost a současně zdůrazní okraje přenášeného spektra. Následují dva potenciometry BASS a TREBLE ovládající klasicky zapojené korekce, tentokrát samozřejmě v obou kanálech současně. Následuje přepínač vstupů TR/PU/CD/FM. Jde o volbu zdroje signálu - externí magnetofon, magnetodynamickou přenosku, CD přehrávač a vnitřní přijímač. To že chybí poloha pro vnitřní magnetofon není chyba, protože k přepnutí dojde automaticky při spuštění posuvu pásku vpřed bez ohledu na zvolený zdroj signálu. Následují přepínač ICNR který ovládá odšumovací systém DNL, elektromagneticky aretované tlačítko REC pro spouštění záznamu, tandemový potenciometr úrovně záznamu opět s možností vyvážit oba kanály a konečně tlačítko EJECT pro tlumené vyklápění kazetové schránky. Ta je situována v pravé polovině panelu a její horní část je celá průhledná, spodní je v barvě panelu. Pod schránkou je efektní plastický nápis DELTA. Na levé horní části panelu se nachází pět tlačítek pro ovládání funkcí magnetofonu spolu s indikačními diodami. Pod těmito prvky je otvor s mechanickým počitadlem s možností nulování, níže pak síťový vypínač a konečně v nejnižší části konektor typu jack 6.3 mm pro připojení sluchátek a tlačítko pro odpojení reproduktorů.
Zadní straně přístroje vévodí černěný žebrovaný chladič pod kterým zleva vychází pevně vyvedená síťová šňůra, dále je pozdro pro síťovou pojistku, dvě klasické reprozásuvky a dál pak dvě pětikolíkové zásuvky pro připojení druhého magnetofonu (samozřejmě je možné na něj i nahrávat) a pro gramofon, následují dvě dvojice konektorů typu CINCH pro CD přehrávač a výstup signálu LINE OUT pro připojení třeba externího zesilovače anebo záznamového zařízení které vyžaduje signál v linkové úrovni. Vpravo nahoře je souosá zásuvka pro připojení FM antény a pod ní štítek který jediný prozrazuje výrobce, Teslu.
04delta
Vnitřní uspořádání je takové typické teslácké - několik různě rozmístěných modulů vzájemně propojených páskovými vodiči s konektory. Sice to nevypadá moc esteticky, ale zase je maximálně usnadněný servis. Moduly se dají popsat asi následovně. Největší z nich je přišroubovaný na levé straně skříňky dole a obsahuje NF vstupní a nevýkonové výstupní konektory (všechny jsou v provedení pro plošný spoj), dále je na něm předzesilovač pro magnetodynamickou přenosku, přepínač vstupů (je jednoduchý a ovládá CMOS spínače 4066), obvody ovládání hlasitosti a korekcí a též signálovou část magnetofonu včetně omezovače šumu ICNR (jde o systém DNL s IO MA151).
05delta
O něco menší plošný spoj je vlevo též dole a je na něm koncový stupeň s obvody A2030V a zdroj s příslušnými stabilizátory. Výkonové prvky jsou přišroubovámy na silný tvarovaný AL plech a ten je otvorem v zadní stěně spojen s venkovním chladičem. Síťový transformátor je přišroubovaný šikmo (kvůli omezení průniku rušivého magnetického pole) na zadní stěnu úplně nalevo.
Deska s přijímačem je uchycena plastovými příchytkami na zadní stěnu a zvenku ještě přišroubovaná za anténní konektor. VKV jednotka na ní je navíc ve stínící plechové krabičce. Obvody displaye jsou ve vlastní plechové krabičce kvůli zamezení průniku rušení do přijímače a celá jednotka je přišroubovaná do plechového subpanelu. Stupnice je řešena jako měřič frekvence, což byl s tehdejší dostupnou součástkovou základnou asi nejjednodušší způsob, nakonec se s podobnými stupnicemi můžeme setkat dodnes u levnějších autorádií. Nevýhodou je snad že poslední číslice je mírně nestabilní, je to ale jen kosmetická vada. Pro uložení stanic do předvoleb se využívá obvod MHB193 který byl sice primárně určený pro TV přijímače, ale svoji funkci tady plní skvěle.
Mechanika magnetofonu je dvoumotorová - jeden motor slouží jen pro pohon setrvačníku a druhý obstarává převíjení v obou směrech a přivíjení. Panel hlav a přítlačná kladka jsou ovládány elektromagnetem. Z toho tedy vyplývá že jsou všechny funce magnetofonu ovládány elektricky, takže ovládací tlačítka jsou jen prosté jednopólové spínače. Veškeré obvody ovládací logiky magnetofonu jsou na plošném spoji přišroubovaném na mechaniku magnetofonu. Celkově mechanika nevypadá tak masivně jako třeba v SM260, ale myslím že spolehlivá bude stejně. Navíc konečně neobsahuje nechvalně známé polské motorky.
Myslím že je velká škoda že tento výrobek přišel na trh tak pozdě, v době kdy k nám vtrhly líbivé výrobky pochybné kvality. Tesla měla takových es v rukávu patrně víc, ale díky nezájmu zákazníků lačných po levných, blikajících a navíc západních výrobcích nepřežila... Bohužel.

Článek pro Vás napsal DKL

Pokud vás cokoliv zajímá k tomuto přístroji, napište na fórum: http://starestroje.blog.cz/1102/forum-magnetofony
 


6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hexyl Hexyl | E-mail | 28. listopadu 2008 v 7:06

pkene, len preco tu niesu ziadne foto?

2 Vilda Vilda | 28. listopadu 2008 v 9:01

Hexyl:

Fotky mi budou teprve dodány.

3 Radim Radim | 6. prosince 2008 v 12:33

Všimněte si docela katastrofálních údajů kolísání rychlosti  a odchylky rychlosti, tyto hodnoty byly stanovovány podle tehdy platné a velice přísné československé normy. Zatímco dovážené magnetofony, pokud byly tyto parametry uváděny, tak byly stanovovány podle mnohem mírnějších kritérií. Leckdy tak, i když papírově byly lepší, ve skutečnosti byly podstatně horší. I toto přispělo k nezájmu zákazníků o tehdejší československou elektroniku a k obchodnímu krachu. Jinak myslím, že i ve většině dalších uváděných parametrů byla tehdejší naše elektronika podhodnocena, tehdy závazné naše normy byly stanovovány na jistotu, zatímco zahraniční metody měření těchto parametrů byly stanovovány na marketing.

4 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 8. prosince 2008 v 11:54

Ano je to tak. Teslou uvadzanych 2x10W/ 4 Ohm (f=1kHz, k=1%) znamena, ze tento vykon bude splneny so znacnou rezervou pri udavanych podmienkach, a ze nejde o nijaky bezcenny udaj. Je mozne si u zahranicnych vyrobkov- hlavne nizsich tried vsimnut, ze uvadzane parametre su vacsinou bez udanej medodiky merania, cim sa parameter stava len nicnehovoriacim a bezcennym cislom. V lepsom pripade su uvadzane podla nejakej velmi miernej normy. U starych pristrojov sa mozno s tymto nesvarom stretnut hlavne u dovozu z Azie (vcetne Japonska).

5 Hexyl Hexyl | E-mail | 8. prosince 2008 v 17:08

tak aj ja udam priklad, podla mna velmi zatracovane zosilnovace z Tesly Vrable, aj ekd maju udany vykon 100W tak mi utiahol (konkretne AZK052) aj 250W bednu, inac problem v tom AZK052 bola taka banalita ze az, dole boli zle prispajkovane 2 kable, prispajkoval som ich a uz to hralo=D no co.... problem je vzdy tam kde ho nehladas;), na to Studiosolo 132 sa skusim pozriet este raz, ale tusim ze tam to bude horsie nec u 052...

6 Hexyl Hexyl | E-mail | 8. prosince 2008 v 17:09

tu 250W bednu utiahol bez problemov, keby som mal aj napr. 350W tak by som bol zvedavy co by to dalo...

7 Vilda Vilda | E-mail | 9. prosince 2008 v 0:07

Hexyl:

Mám "slabý" zesilovač AZS 101 který má "pouze" 2x 5W a hraje tak, že bez problému mi utáhne 70W repráky od Tesly (silnější nemám) a i když vytáhnu basy na max, tak nezkresluje. Fakt hraje dobře, ale využívám ho jen málo. Hlavní srdce audia je teď 635A Soprán :-)

8 Hexyl Hexyl | E-mail | 9. prosince 2008 v 14:46

hmmm... ja sa uz strasne tesim teraz v decembri mi zastupca skoly slubil ze uz budu konecne vyradovat veci zo skoly, medzi nimi napriklad Tesla B115HiFi,Tesla AZS 101,Tesla SM260 DIAprojektor MEOPTA Medi a Tesla NZC 040, ked to dostanem tak to nafotim a mozem potom urobit nejaky clanok ak bude zaujem, napr o tej Tesle NZC040 tu nieje nic...

9 EL34->Hexyl EL34->Hexyl | 9. prosince 2008 v 16:55

A proč by jako 100W zesilovač neměl utáhnout 250W bedny???.To je uplná blbost.akorát to nebude hrát 250W ale 100. A taky je důležitý jakej je to výkon těch 100W jestli sinusovej nebo hudební. A jestli si myslíš že 100W sinus ti dá 250W tak to seš vedle.

10 Hexyl>EL34 Hexyl>EL34 | E-mail | 9. prosince 2008 v 19:37

pardon, viem o tych wattoch ale ide aj o to ze ako hra na plno 100W na 100Wattovu bednu a 100W na 300 Wattovu bednu, a aspon podla mojho ucha som pri inom zosilnovaci COBRA(neviem aky typ, taktiez 100W) som pocul uplne iny rozdiel vo zvuku(nielen v halsiotosti)

11 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 10. prosince 2008 v 11:24

Hexyl: Pri hlasitosti je velmi dolezity udaj citlivost. kupodivu bude teda reprosustava s citlivostou 85dB budena vykonom 100W hrat podstatne tichsie, ako sustava s citlivostou 105dB budena vykonom 10W. Takze nie je to len o wattoch. A dalsia vec je ta, co uz napisal EL34. Na 1000W bednu mozes kludne pripojit 1W zosilnovac. U bedne sa totiz udava jej maximalny dovoleny prikon, kdezto u zosilnovaca je udavany maximalny vykon, ktory je schopny dodat do menovitej zataze. Takze daleko horsi pripad je ten, ked ma zosilnovac vacsi vykon, ako reproduktor prikon.

12 Tomáš Tomáš | E-mail | 11. prosince 2008 v 14:31

Pro hrubou, ale opravdu hrubou představu: zesilovač je zdroj, reproduktor spotřebič, 230V žárovka se po připojení na 24V taky nezničí, ale obráceně.....(nezkoušet! Zažil jsem na vlastní kůži!)

13 Vilda Vilda | E-mail | 11. prosince 2008 v 20:03

Tomáš:

:-D s tou žárovkou je to dobrý

14 Vilda Vilda | E-mail | 11. prosince 2008 v 20:03

doplněny fotografie

15 EL34 EL34 | 11. prosince 2008 v 20:51

Tak to je dost hezký přístroj.Netradičně uložené napájecí trafo. Zajímavý řešení koncovýho stupně- 2*2 A2030V do můstku.

16 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 11. prosince 2008 v 21:24

Delta ma TDA2030 do mostiku? To sa mi nevidi...ale nehadam sa.

17 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 11. prosince 2008 v 21:26

Tie vedlajsie puzdra nevyzeraju na pentawatt...skor bych tipoval, ze su to tranzistory alebo IO na stabilizaciu napajania...

18 Vilda Vilda | E-mail | 11. prosince 2008 v 21:40

Přiznám se, že ten můstek sem tam také neobjevil.

19 DKL DKL | 11. prosince 2008 v 22:49

Koncák není v můstku, to napravo jsou opravdu jen stabilizátory.

Ještě musím opravit ještě jednu nepřesnost ohledně přepínače vstupů - přepíná klasicky kontaktně, ten 4066 tam je z jiných důvodů. A ještě jedna věc - popis jsem posílal Vildovi v čistém textu a nějak z něj místy vypadla písmena š. U některých slov to vypadá celkem zajímavě...

20 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 12. prosince 2008 v 0:39

DKL: Neplni ten 4066 v delte podobnu ulohu ako v SM260?

21 Tomáš Tomáš | E-mail | 12. prosince 2008 v 1:14

Myslím, že tahle mašinka by po stránce vzhledu mohla směle konkurovat tehdejším západním přístrojům, moc hezký stroj. Škoda, že jsem se ještě se žádným nesetkal, moc se jich asi neprodalo, už v první polovině devadesátých let byly v inzercích na stránkách AR nabízeny za výprodejní ceny celé osazené desky z těchto strojů. Škoda.

22 Vilda Vilda | E-mail | 12. prosince 2008 v 1:15

DKL:

Snažil sem se všechna slova bez písmen opravit, ale je dost možné, že mi i tak něco mohlo uniknout.

23 DKL DKL | 12. prosince 2008 v 9:15

Vilda:

Opravil jsi to dobře, ale ještě prosím ve slově špičkový výkon v parametrech zesilovače  :-) .

balenoGLX:

Netvrdím to na sto procent, ale 1/2 (2 spínače) obvodu plní funkci umlčovače při přepínání předvoleb na FM a též odpojují signálu za přepínačem vstupů při spuštění play na magnetofonu - je to dost zamotané zapojení a zbývající polovina namísto odpojeného přepínače vstupů připojí signál za obvodem odšumovacího systému - tedy z magnetofonu. Takže když to zkrátím tak obvod nahrazuje polohu TAPE na přepínači vstupů a navíc umlčuje signál při přepínání předvoleb.

24 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 12. prosince 2008 v 14:22

DKL: Je mi to jasne. :)

25 Hexyl Hexyl | E-mail | 12. prosince 2008 v 21:00

najviac sa mi paci ten sietovy vypinac=D, pride mi dost od veci dat vsetko na lavu stranu ked v strede je miesto aspon pre predzosilovac pre MM prenosku...

26 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 12. prosince 2008 v 23:23

Hexyl: Nemozes dat citlivy snimaci zosilnovac, alebo predzosilnovac pre MM prenosku blizko transformatoru. Nezbavil by si sa brumu. :) Zapamataj si, ze NF obvody musia byt od transformatoru co najdalej. Je to jedno zo zakladnych pravidiel konstrukcie NF zosilnovacov. :)

27 Tomáš Tomáš | E-mail | 13. prosince 2008 v 4:29

A ze stejného důvodu je i transformátor uchycen šikmo, je prostě v poloze, ve které jeho rozptylové magnetické pole způsobuje nejmenší rušení.

28 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 13. prosince 2008 v 12:31

Tomáš: velmi spravne. :)

29 Vilda Vilda | E-mail | 14. prosince 2008 v 0:37

DKL:

:-D jo už to vidim... no "pičkový" výkon, to vypadá fakt blbě :-D

30 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 14. prosince 2008 v 10:36

"pičkový výkon". :D :D

31 EL34 EL34 | 16. prosince 2008 v 9:42

kecám. Těch desek mám doma asi 5. a je tam normálně 2*A2030V a tamty 2 TO-220 jsou MA7805 v plastových pouzdrech.Od  tesly jsem zatim viděl jen v kovovým TO-3.

32 Lecho Lecho | E-mail | 9. ledna 2009 v 8:29

Tento model blíže neznám, jak je omezovač šumu ICNR kompatibilní s rozšířeným u kazet syst.dolby NR ? nebo je to modifikace DNL (philips) ktery pracuje pouze při reprodukci (play) ? některé firmy vedené snahou úspor na licenci dolby používaly vlastní systém (JVC měl ANRS-automatic noise reduction system, Unitra M8011 a další   CNRS) kteréž se s dolby NR jakž-takž snášely.

33 DKL DKL | 9. ledna 2009 v 17:38

Jak jsem v textu psal - jedná se o modifikaci systému DNL, myslím že to vyplývá i z popisovaného osazení IO MA151. Podobně fungující systém osazený ale tranzistory obsahuje např. i kazetový magnetofon M710.

34 Martin Martin | E-mail | 4. března 2009 v 14:38

Popis přistoje je přesný. Na zavedení přístroje do výroby jsme pracovali již v osudesátých letech, původně se plánovala spolupráce s unitrou (Polsko), podobně jako Condor. Po roce 1989 došlo k přerušení spolupráce a mechanika mg. byla přepracována v Pardubicích. Vyrobeno bylo pár tisíc (asi 2)

35 kapa kapa | E-mail | 20. března 2009 v 10:23

Raz davno bola schema zapojenia DNL s MA151 v nejakom casopise, myslim AR. Mal som tu schemu, nemozem ju najst, aj som postavil par tych "odsumovacov" a bolo to velmi dobre, daval som ich na vstup zosilovaca, kde som napajal magnetofon. Momentalne sa k tomu chcem vratit, no nemam schcemu, neviete kde to je? nemate to niekto?

36 DKL DKL | 22. března 2009 v 13:38

Není to tohle zapojení?

http://www.belza.cz/players/pcplay2.htm  .

Ono asi není na celém obvodu moc co modifikovat.

37 icq219549582 icq219549582 | E-mail | 2. dubna 2009 v 22:03

Hm mam od tesly vinikajicim stavu tesla SM 261 kazzetak a mohu řici že je to paradni kazzetovy přehravač jsem z nim plně spokojen! samozřejmě mam k tomu i tuner 820A :-) a SM 260 ale ta je v opravě je na ni po smrti kazzetovy mechanizmus :-(

Komentáře jsou uzavřeny.