autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

Shrnutí historie cívkových magnetofonů TESLA

11. února 2007 v 23:41 | DKL |  Cívkové magnetofony - články
SHRNUTÍ HISTORIE CÍVKOVÝCH MAGNETOFONŮ TESLA
ikona
I když se pokládám za mladého člověka (narodil jsem se když se už prodávala řada B5), tak si myslím že se celkem vyznám v jednotlivých modelech tesláckých magnetofonů a proto jsem se rozhodl přispět na tyto stránky tímto mým tak trochu zaujatým shrnutím...
Firma Tesla uvedla na trh během své existence mnoho typů cívkových magnetofonů. Pokud nepočítám první tzv. adaptory které pracovaly pouze ve spojení s gramofonem (zajišťoval pohon) a rozhlasovým přijímačem (ten pracoval jako zesilovač) a též magnetofony MF a MGK (těch asi nebylo vyrobených mnoho) tak bych tesláckou produkci rozdělil následovně :
Řada B3 - sem řadím typy Sonet, Sonet duo a Sonet B3. První dva jsou zcela osazeny elektronkami, B3 má tranzistory ve snímacím zesilovači z důvodu použití hlavy s nízkou impedancí. Sonet je jednorychlostní (9 cm/sec), Sonet duo a Sonet B3 dvourychlostní (9 a 4 cm/sec). První dva jsou půlstopé, poslední čtvrtstopý. Maximální průměr cívek na Sonet a Sonet duo byl 13 cm, na Sonet B3 15 cm. Jednalo se o provozně velice spolehlivé přístroje s masivní mechanikou ovládanou posuvnými šoupátky, silným hnacím motorem a poměrně velkým setrvačníkem. I přesto že jsou to magnetofony dávno zastaralé, tak mají ještě dnes svoje uživatele.
Řada B4 - celotranzistorové magnetofony, podle mého názoru nejpovedenější magnetofony s mnoha funkcemi a možnostmi. Bylo vyrobeno mnoho modelů, proto budu popisovat celou řadu všeobecně. V této řadě se vyskytovaly magnetofony půlstopé, čtvrtstopé, jedno až třírychlostní (2 až 19 cm/sec), mono i stereo. Ovládání bylo vesměs tlačítkové, případně v kombinaci se šoupátky. Mechanika vypadala na pohled složitě, avšak byla spolehlivá a snadno nastavitelná. Všechny magnetofony řady B4 měly přítlačnou kladku ovládanou elektromagnetem, toho se využívalo i ke koncovému vypnutí a dálkovému ovládání pauzy (po kabelu). Pohonný motor byl s oběžným rotorem s pomocnou fází vytvářenou kondenzátorem. Kondenzátor bývá po letech zdrojem závad, obvykle se projevuje sníženou rychlostí a malou silou motoru která se po zahřátí dál snižuje. Motorek je velice tichý a takřka se nezahřívá. Velká hmota oběžného rotoru působí jako setrvačník. Z kladky nasazené na hřídeli motoru je plochým řemínkem poháněná předloha která v horní části zajišťuje (po přiklopení k jednomu kotouči přímo anebo ke druhému přes mezikolo) převíjení, ve spodní části je vybrání pro řemínek pohánějící váhovou přivíjecí spojku a nejníže jsou tři odstupňované průměry (pro jednotlivé rychlosti) ze kterých je výškově přesouvaným gumovým mezikolem poháněn setrvačník. U jednorychlostních modelů je mezikolo trvale drženo v jedné poloze. Všechny magnetofony řady B4 umožňují provoz s cívkami o max. průměru 15 cm. Většina magnetofonů řady B4 měla dva potenciometry pro ovládání záznamové úrovně které umožňovaly libovolně směšovat při záznamu dva zdroje signálu. Při následném snímání tyto potenciometry mohly sloužit ke směšování záznamů z obou stop současným stisknutí tlačítek první a druhé stopy. Při snímání jedné stopy bývá signál druhé stopy přepojen na konektor a po zesílení pomocným snímacím zesilovačem který se prodával samostatně se dají (jinak monofonním strojem) snímat stereonahrávky pořízené na stereofonním magnetofonu.
Řada B5 - podle mého názoru nejméně povedená, začíná modelem B5 a končí B101. Jsou to stroje které umí dobře nahrávat a dobře přehrávat (ne všechny modely) a některé i pěkne vypadají. Nemají žádné koncové vypínání, žádné dálkové ovládání ani další funkce. Myslím že použitý motor nebyl příliš vhodný, moc hřál a po vyschnutí maziva následkem velké teploty příliš hlučel a také jeho rozptylové magnetické pole bylo velké (některé mají kolem sebe stíníci ohrádku). Převíjení bývá problémové, pomalé a hlučné. Sám jsem dlouhé roky vlastnil B100 kterou jsem častým provozem a neutuchající péčí dovedl až do sběru... Jediná výhoda byla snad v možnosti používat cívky do průměru 18 cm.
Řada B7, B9, B11 a CM - poslední vyráběné řady vycházející ze stejné mechaniky, liší se jen mechanika B9 diagonálním uspořádáním cívek a jinou konstrukcí přivíjecí spojky. Tyto mechaniky již pracují v obou polohách s cívkami do průměru 18 cm a namísto váhových spojek mají regulaci tahu pásovými brzdami které udržují tah pásku bez ohledu na rychlost a průměr cívky téměř konstantní. Některé modely jsou vybaveny přídavnými brzdami, některé jsou plstěné, některé gumové. Jejich účinek je velký, ale šetrný k pásku. Snad všechny tyto modely mají koncové vypínání, některé i při přetržení anebo poklesu tahu pásku. Poslední stroje mají pauzu ovládanou elektromagnetem místně i po kabelu. Nejzajímavější z hlediska parametrů jsou asi poslední modely B11x a CM1xx - jsou tříhlavé, mají (až na B73, B113 A B116A) tvrdé hlavy a s kvalitním páskem není problém dosáhnout rozsahu do 20 KHz, samozřejmě na rychlosti 19. Velice rozšířené byly typy B115, B116, typů CM 130 a CM 160 se asi mnoho neprodalo, přišly na trh v době kdy již o cívkové stroje nebyl zájem a navíc se ve velkém začaly objevovat zahraniční výrobky. Údajně byla část série CM 130 a CM 160 sešrotována, nebyl o ně ve své době zájem.
Jinak CM chtěla Tesla značit všechny následné cívkové magnetofony, údajně vyvíjela třímotorovou mechaniku, ale ta se již do výroby nedostala, škoda... Mimo výše uvedených strojů které pocházely z Tesly Pardubice nebo Tesly Přelouč byl ještě jeden výrobce magnetofonů - byla jím Tesla Liberec která vyráběla přenosné bateriové magnetofony Blues, Start, Uran a Pluto. Byly to na svou dobu neskutečně malé přístroje, hlavní důraz byl kladen asi na malou spotřebu energie z baterií a tak mívaly problémy udržením kolísání rychlosti v rozumných mezích, první tři používaly k regulaci rychlosti odstředivý kontakt v motorku, ale model Pluto již měl tranzistorový regulátor podobný těm z kazetových magnetofonů. Dokonale znám model Uran, je půlstopý, rychlost posuvu pásku je řazená mechanicky 4 nebo 9 cm/sec a dají se na něm provozovat cívky s max. průměrem 13(!) cm, se zavřeným průhledným víkem do 10 cm. Napájí se buď z šest velkých článků anebo síťovým zdrojem vloženým do prostoru namísto článků. Pluto je stejný, ale má rychlost přepínanou elektronicky.
Když srovnávám kvalitu dnešní spotřební elektroniky která mnohdy nepřežije ani záruční dobu s kvalitou těchto magnetofonů které třeba po třiceti letech někde na půdě - tedy pokud tam nebyly odloženy pro závadu - fungují, tak vidím kde je skutečná kvalita...
Doufám že jsem případné čtenáře neotrávil nezáživným tlacháním, vím že je stále dost nadšenců jako já kteří cívkové magnetofony sbírají a dokonce i provozují. Pokud autor stránek můj článek zveřejní a bude zájem, rozepsal bych se časem o jednotlivých modelech troch podrobněji, tohle je jen pokus shrnout historii běžných magnetofonů.
autorem článku je DKL
 


3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilda Vilda | E-mail | 11. února 2007 v 23:59

Děkuji autorovi DKL, že mi zaslal tento článek, který jsem mohl zveřejnit na mých stránkách. Myslím, že jej ocení i další čtenáři tohoto blogu.

Ještě jednou moc děkuji.

2 Sta Sta | 12. února 2007 v 6:28

Velmi zajímavý, přesto stručný a výztižný článek. Mapuje i historii počátků výroby magnetofonů v ČSSR, takový MGK10...nikdy jsem neviděl in natura, znám jenom z literatury. Začínal jsem na sonetu, přišel uran,pluto,B3,B4,B400,B70,B90,B101,B113,a B116A mám dodnes. Spíše dekorativní předmět, dnešní teenageři nevědí na co to vlastně je!  Neměl jsem jen B73-zvukově snad nelepší cívkáč Tesla, na svou dobu, cca r.1981 plněhodnotný a srovnatelný s cizímy výrobky zvučných jmen...jó, pak přišly kazety,měl jsem Hitachi,JVC a 2xAIWA, a nakonec se vrátil k cívkáči! Prototyp 3-motoráku Tesla snad nesl označení B135, ke hromadné výrobě již nedošlo. Jistě, komerční zájmy...

3 Petr Novák Petr Novák | E-mail | 12. února 2007 v 11:49

Moc pěkný článek, jen s jednou nepatrnou chybičkou...

Magnetofony Suprafon MF 2, MF 2A a MF 52 vyráběla firma Gramofonové závody Praha...

Ovšem MGK10 dělala už Tesla Pardubice, jak správně uvádí autor.

Plně také souhlasím s hodnocením, které autor uvedl k jednotlivým řadám.

4 Vilda Vilda | E-mail | Web | 13. února 2007 v 9:50

U řady B5 musím souhlasit s tím, že zvukově je velice dobrá (mluvím o typu B100) ale pokud jde o mechaniku, přijde mi opravdu až moc "primitivně" řešená.

Když vezmu třeba typ B101, tuším z roku 1982 a magnetofon z řady B7, třeba typ B73 nebo jiný, nedá se to ani srovnat, a to se jedná o rok starší přístroj. Vzhledově je B101 pěkná, ale pořád je to zastaralý typ.

5 DKL DKL | 13. února 2007 v 10:28

S těmi MF mi to opravdu uniklo, chtěl jsem krátce zmínit i to co bylo před Teslou, ale nějak jsem to zapomněl upřesnit. Děkuji tedy Petru Novákovi za upozornění...

  A k té řadě B5 - myslel jsem to přesně tak jak píše Vilda v předchozím příspěvku o B100(1) - je pěkná, dobře hraje, ale dobrý magnetofon to není.

6 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 14. února 2007 v 15:37

Supraphon MF2 je moc krasna masina, mal som moznost ho vidiet nazivo. Bol uz prestaveny na nove pasky (konkretne AGFA PE46) a hral na moje pocudovanie perfektne. Je vsak strasne poruchovy - pokazi sa, aj ked sa nepouziva. :)) Pacilo sa mi na nom, ze mal mechaniku s reversom, co bol na svoju dobu unikat.

Clanok sa mi paci, je vystizny. Ja tiez radu B5 nejak velmi neuznavam, mechanika bola k nicomu. Moj otec mal svoj prvy magnetofon B101, mal ho asi rok, potom ho nahradil B73-kou a na 101-ku docela nadaval. Na rade B5 bolo zaujimave, ze pri zastaveni posuvu bez zrusenia funkcie, sa pravy unasac stale tocil - spojka bola stale v zabere. :)))

7 Vilda Vilda | E-mail | Web | 14. února 2007 v 23:52

balenoGLX:

Ono už když se na B5kách přetáčelo "zpět" tak se uvolnil pravý unašeč a spojka s ním otáčela. Je to opravdu jednoduše řešená konstrukce. A co se týče brzd, nejsou zrovna k pásku šetrné. B100 má výbornej zvuk a dobře nahrává, ale prostě ta mechanika je šílená.

8 Petr Novák Petr Novák | E-mail | 15. února 2007 v 9:38

Jenom nepatrná poznámka panu Vildovi...

Popsaný jej dělala i řada B4, dále celá řada Grundigů a Uniter, pocházejících z modelu TK 120, 140.

9 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 15. února 2007 v 11:34

Z tych jednochsich strojov odporucam B730. Elektronika z B101 a mechanika napol z B73 a napol z B113. :) Spolahlivy, s dobrym zvukom.

10 Vilda Vilda | E-mail | Web | 15. února 2007 v 13:29

Petr Novák:

Já bohužel s řadou B4 nemám zkušenosti. Jeden čas sem mohl mít možnost získat typ B400, ale nakonec jsem ji nevzal a co se týče zahraničních typů, tak ty jsem viděl jen na obrázcích, když teda nepočítám polskou Unitru.

11 Vilda Vilda | E-mail | Web | 15. února 2007 v 13:31

balenoGLX:

Jo to je pravda. Dostal jsem B730 na náhradní díly, vlastně jen hlavní desku s plošnými spoji, kastle už u toho nebyla a chybělo i víc věcí jako motor a unašeče... Zesilovače co v ní byly naprosto odpovídají typu B100 a B101

12 Milan Milan | E-mail | 16. února 2007 v 16:19

Páni, som veľmi rád a ďakujem Vám, že o týchto magnetofónoch píšete - pre mňa je to veľmi zaujímavá téma a vyhľadávam ju. Som len laik a veľký fanúšik kotúčových magnetofónov. Z môjho pohľadu to bola pekná doba, keď tieto stroje boli ešte v kurze (myslím 80-te roky). Vlastním CM160 (momentálne jediný fungujúci stroj), B115, B116, B730, B101 čakajú na opravu. Inak pred časom ma srdce bolelo, keď som v separovanom zbere videl 3ks z radu B4, ale nevedel som o nikom, kto by to chcel.

Veľmi by som uvítal informácie o nerealizovanom tesláckom 3-motorovom type, ak môžte niečo zverejniť urobte to prosím.

S pozdravom,

Milan

13 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 17. února 2007 v 8:37

Niekde som mal doma obrazok toho 3-motoroveho typu, ale neviem, ci sa mi ho este podari najst...

14 Sta Sta | 19. února 2007 v 7:14

Pane Milan, Váš sentiment pro staré stroje plně chápu, já jsem před kontejnerem a recyklací zachránil Tesla B-116A.

Po nezbytných kosmetických úpravách (hlavy, páskova dráha,řemínky,kladka,kontakty...) hraje ! Pásky staré 25 let

skladované ještě z dob mých studií opět oživly!

15 slv100 slv100 | E-mail | 11. března 2007 v 8:20

Pro Milan : Já mám také 2x B116 a B730 - zachráněno před popelnicí. Bohužel všechny mají nějakou závadu. Zajímalo by mne , kde si magnetofony necháváte opravit nebo mi případně doporučit nějaký opravdu  dobrý servis v ČR. Jsem z okolí Třebíče Kraj Vysočina. Na opravu si sám netroufnu. Jenom snad možná na nějakou jednoduchou závadu. Momentálně mi funguje jen 3 - motorový Philips N4504. Uvítám když mi napíšete nějaké zkušenosti s opravou těchto krásných starých strojů. Děkuji

16 milan vidlák milan vidlák | E-mail | 19. července 2007 v 6:43

Vážení fanoušci, je to nádhera. potřebuji ale pomoc. Přítel mé dcery ve Švýcarsku vlastní magnetofon Tesla B 152. Nikdy jsem o něm neslyšel, nevím ani jak vypadá. Shání originální umělohmotné knoflíky, které se mu ztratily při stěhování. Máte-li někdo nějaký typ, prosím o kontakt. Díky, Milan.

17 Vilda Vilda | 21. července 2007 v 2:12

milan vidlák:

Tesla B152 ??? tak o tom slyším poprvé. No pokud jde o ty knoflíky tak by šli nahradit z nějakého nejblíže podobného typu. Bylo by možné zaslat fotografii té B152

18 Petr Novák Petr Novák | E-mail | 22. července 2007 v 21:46

Nejen Vilda, ale i já slyším o B 152 poprvé...

19 Lechos Lechos | E-mail | 24. července 2007 v 9:27

B-152 ? neznám...leda že by šlo o vývozní artikl který se na vnitřní trh nedostal ale nevím...o cívkáče Tesla se zajímám 35 let ale toto...jasně, kvalitní fotka e-mailem není dnes problém a vše se vysvětlí. Jo, taky to nemusí být Tesla !

Řadu ´´B´´ vyráběl i ReVoX, B-77 například.

20 milan vidlák milan vidlák | E-mail | 25. července 2007 v 11:54

děkuju za ohlasy. ještě si to jednou ověřím. toto je super server.díky.

21 milan vidlák milan vidlák | E-mail | 25. července 2007 v 12:13

Teď mi psala dcera, že je to B 115.  Máte-li někdo typ na ty čudlíky, budu neskonale šťastný. Milan.

22 Vilda Vilda | 8. srpna 2007 v 23:10

milan vidlák:

Tesla B115, to už ano, to sedí :-)

23 Vilda Vilda | 8. srpna 2007 v 23:11

milan vidlák:

Bohužel nevlastním žádný typ z řad B113, B115, B116, tudíž nemám bohužel tyto knoflíky :-(

24 Lechos Lechos | E-mail | 9. srpna 2007 v 9:59

No a to jde o knoflíky tahových potenciometrů (rec-level, volume, tone) - tam vyhoví i náhrada původem z jiného stroje - nebo spínačů (sít´0-1, volič rýchlosti 9.5-19, pause, record )? Jinak jsem rád že náš teslák B-115 dodnes někdo používá a to dokonce ve vyspělé cizině !

25 balenoGLX balenoGLX | E-mail | 21. srpna 2007 v 20:24

Zopar hmatnikov na B115 by som asi nasiel...ale s dopravou do CR by asi bol problem...ako vzdy.

26 Lechos Lechos | E-mail | 10. září 2007 v 17:49

Drazí kolegové a příznivci starých dobrých strojů Tesla, Váš zajímavý blog sleduji již asi půlrok. Velice mě zaujal a přinesl řadu cenných poznatků a informací o cívkových magnetofonech, ve většině případů technicky fondovaných a podložených praxí. Dovolím si připomenout, že Tesla n.p.Liberec taktéž vyvinula a uvedla na trh řadu zajímavých, přenosných cívkových magnetofonů s bateriovým napájením,

jako Diktafon-korespondent, Blues,Start,Uran,Pluto. První tři znám jenom z literatury, dva poslední jsem používal. Asi tak léta 1968-1973. Na svou dobu překrásné mašiny, vcelku vyhověly i přísným měřítkům a reportážním účelům, mohutný napájecí zdroj 6x1.5V (R20) + síť. Pluto vzdáleně připomínal legendární Uher report 4000.  Zajisté, existovaly profi magnetofony této třídy jako Nagra III-celostopý vč.rýchl. 19cm/s ale srovnávejme srovnatelné. Tesla B-93stereo taky není Philips N-4420 nebo Grundig TK-244. Je to prostě jiná kategorie výrobků. Závěrem: doporučuji zařadit do sekce a diskuze cívkové magnetofony-typy některý reprezentant výše uvedené série. Cožpak se nezachoval v Česku ani jeden Uran, Pluto ?

27 Vilda Vilda | 11. září 2007 v 21:50

Lechos:

Dobrý den. K magnetofonům Uran a Pluto.. Nedávno sem jeden z nich viděl na bleším trhu v Praze. Vypadal velice zachovale. Určitě je jich mnohem více ve funkčním stavu.

Já se ale zamněřuji konkrétně na řadu B7 a částečně B5

28 Petr Petr | E-mail | 9. prosince 2007 v 15:35

Nazdar hoši. Náhodou jsem narazil na tyto stranky. Můj otec který už bohužel není mezi námi se zabýval opravami všeho co hrálo.Nějak mi ,ale zapomněl, nebo nestihl předat své skušenosti.Mě zase zajímá vše co má motor. Zbylo mi tu spousty literatůry jak o televizorech tak o všem možném. mám tu např. amatreské radia od 1968 svazané, knihy od Kotíka -Magnetofony, Baudyše a další, katalogy elektronek a i staré lampy a další součástky.Měl bych tu i nějaké magnetofony  které tu někdo nechal na součastky. pokud něco zhánite napište co potřebujete,                                           nebo  volejte 603 742 787         Petr.

29 Viktor Viktor | E-mail | 14. prosince 2007 v 1:28

Zdravím všetkých fanatikov starej Hi-Fi techniky,začínal som na verklíku Grundig TK 120 s tranzistormi,už aj to bol úžas,lebo to frčalo do 12500Hz a to bola podla normy DIN trieda Hi-Fi. Mám dodnes funkčné B4,B93-mimochodom po nastavení elektroniky mal najlepší zvuk a dnes ničím Condor a B 115. A výhoda? Do 115-ky ktorá stála volakedy 5500Kčs, nová hlava stála 1100,ja ju mám z výpredaja za 27 Sk a zasa mám Hi-Fi...

30 Vilda Vilda | E-mail | 27. prosince 2007 v 18:09

Viktor:

I mě se podařilo sehnat Hi-Fi hlavy ANH 200 a ANH 210 pro moji Teslu B73 :-)

31 terka terka | E-mail | 8. ledna 2008 v 20:22

já chci civkový magnetofon ale vůbec nevim kde ho sehnat sem z hradce a nikde sem ho zatim  neviděla !

32 terka terka | E-mail | 8. ledna 2008 v 20:23

neporadily byste mi??

33 Vilda Vilda | E-mail | 19. ledna 2008 v 0:56

terka:

V dnešní době bych doporučil nějaký bazar, bleší trh, nebo nějaké amatérské výstavy s možností koupě exponátů.

34 Lecho Lecho | E-mail | 23. ledna 2008 v 10:48

terka

taky jde o to jaký cívkáč ? mono, stereo, Tesla nebo dovoz, komletní vč. zesíku výkonu + vlastní repra nebo jenom tape-deck k připojení na externí zesilovač (rádio) ?  Značek jsou desítky, modelů stovky. Pro běžný - příležitostný poslech doma vyhoví např.Tesla B-101 stereo, (jen 9.52 cm/s). Pro vyšší nároky pak Tesla B-73 stereo hi-fi  ( 9.52 a 19.05 cm/s). Nebo něco ze série Tesla B-113, B-115, velmi kvalitní, stereo, vlastní  zesík, přípojky na dva repro boxy 2 x 10 W. Sleduj inzertní nabídky v tisku, internet, audio bazary, zastavárny apod.

Starší funkční stroj pořídíš v relaci několika stokorun.

35 Lucky Lucky | 20. února 2008 v 19:18

To Vilda M. jak píšeš o kvalitě strojů trochu tě zklamu i dnešní elektronika vydrží hodně ale musej to bejt výrobky třeba značky SONY či PANASONIC hovořím z vlastní zkušenosti tyto výrobky používám a nemůžu si na jejich kvalitu stěžovat rptože SONY a PANASONIC sou u mě firmy které mají nejkvalitnější elektroniku pak je tu ještě třeba TASCAM další dobrá značka samozřejmě se najdou výrobci jejichž výrobky opravdu nekvalitní sou ale to sou většinou výrobci kterým nezáleží na spokojenosti zákazníků a pokud vím tak o TESLE se psalo že jí velmi záleželo na spokojenosti zákazníků tím chci taky říct že i když používám digitální technologie tak tyhle věci pro mě neztratily svoje kouzlo prostě analog nesmí vyhynout

36 Čmuchavec Čmuchavec | 23. února 2008 v 20:41

Přišel jsem k cívkovému magnetofonu Tesla Sonet Duo. Při přehrávání se z reproduktoru ozývá ale silné bzučení. Všechno ale jinak funguje normálně, v pozadí je slabě slyšet zvuk nahrávky. Nevíte čím by to mohlo být??? Prosím poraďte, předem děkuji.

37 bajty bajty | 2. března 2008 v 16:10

JAKTO ŽE TU NENI TESLA B43.NÁŠ NEJVISPĚLEJŠÍ MAGNETOFON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

38 Lecho Lecho | E-mail | 9. března 2008 v 18:20

Tesla B-43, B-43A ? je stručně popsaný + foto na tomto blogu v sekci Annonce a potom viz: Virtuální museum historické radiotechniky, a spousta dalších zapomenutých výrobků Tesla - gramofony, rádia, TV...

39 peter brody peter brody | 12. března 2008 v 10:45

teslu b43 mam doma 2ks jeden funkčný druhý ma rozpadnutu paskovu drahu ale je to velmi dobrý magneťak len dosť poruchový a dosť ťazký asi 12kg nato ze je taky malí tak je dosť ťazky a má slabý hudobný výkon asi 2x 5wat a 4ohm skoda ze sa nezmestia 18cm cievky to by bolo fajn perfektne nahrava dokonca aj na emgeton len jedna stopa blbne pri nahravaní raz ide raz bruní chlapík od ktoreho som to kupil vravel ze ho kupil vroku 1975 a stal skoro 5000kčs to bolo na tu dobu vela ale oplatilo sa.magnetofon pouzíval ako studiový bol hudobník mal bigbítovu kapelu tak si robil archívne zaznami je to proste dalo sa nahravať zo stopi na stopu alebo dohrať do pesnicky napr.spev bez toho aby sa nahravka zmazala je to proste super magic a vtej dobe si ho nemohol dovoliť hocikto

40 Jirka Jirka | E-mail | 3. dubna 2008 v 17:58

Zdravím,

vlastním cívkový magnetofon Tesla B116, a odešel mi VU metr vnitřní stopy (pravého kanálu), nevíte kde bych ho mohl sehnat?

41 mj.jurda mj.jurda | E-mail | 8. dubna 2008 v 18:48

Jirka:

Indikátory by mohly být na aukru, kdysi jsem je tam viděl ale není to jisté. A nebo můžete  použít indikátory z jiného magnetofonu.

42 Lecho Lecho | E-mail | 10. dubna 2008 v 15:24

Do B-116 pasují ručkové VU měřáky z pozdější série B-100, rozměry, rozsah a citlivost jsou srovnatelné a mají pěkný vzhled, prosvitelné. Hezké byly dvoj-indikátory původem z Unitry M2404, 2405 ale to by si žádalo úpravu panelu (krytu) magnetofonu.

43 Jirka Jirka | E-mail | 17. dubna 2008 v 19:22

Mám ještě problém, u magnetofonu B115 když ho zapnu tak po nějaké chvíli  začne hučet transformátor a vytéká z něj nějaká tekutina, nevíte co se s tím děje?

44 Jirka Jirka | E-mail | 17. dubna 2008 v 19:25

vypadá to jako kdyby se v tom něco tavilo

45 FALKONS FALKONS | E-mail | 14. května 2008 v 11:31

Dobrý den, nevíte někdo o řemínkách do B73? Už se mi to skoro ani netočí. Díky

46 Vilda Vilda | E-mail | 15. května 2008 v 23:01

FALKONS:

Pokud jde o gumičky a řemínky, doporučuju kontaktovat kolegu, Kryšpa. Jeho e-mail je: Kryspin13@seznam.cz

Zmiňoval se že má možnost sehnat řeminky do magnetofonů.

47 Alois Kubíček Alois Kubíček | E-mail | 19. května 2008 v 21:40

Přátelé,

sháním do sbírky, ale také k přehrání starých záznamů, půlstopý magnetofon s rychlostmi 4 a 9 v provedení mono a půlstopý s rychlostí 9 stereo. Magnetofon může být i zahraniční. Děkuji za případné informace. AK.

48 Lecho Lecho | E-mail | 22. května 2008 v 7:16

Tak to z produkce Tesla vyhoví např. B41 (jen 9.52cm/s, cívky max.15cm) elektronkový Sonet duo  (4.75+9.52cm/s, cívky max.13cm) nebo bateriový Uran, Pluto (4.75+9.52cm/s, cívky max.13cm). Případně, starší polská Unitra řady ZK...

49 Ing. Jan Huser Ing. Jan Huser | E-mail | 11. června 2008 v 11:05

Přátelé, potřebuji kladku do B444 nebo poraďte jak ji repasovat. Za informaci děkuji.

50 mj.jurda mj.jurda | E-mail | 19. července 2008 v 22:36

Ing. Jan Huser:

Máte na mysli přítlačnou pryžovou kladku v páskové dráze, která unáší pásek?

51 Vilda Vilda | E-mail | 20. září 2008 v 19:30

Ing. Jan Huser:

Po drobné úpravě by tam šla přítlačná kladka z řady B70 která se dá i dnes pořídit nová. Sehnat kladku pro řadu B4 bude dost problém.

Komentáře jsou uzavřeny.