Vy si nedáte pokoj... Tangenciál, netangenciál

U Revoxe se jedná o poměrně chytré poloprofesionální řešení se (zřejmě) nejkratším raménkem na světě. Asi se tam nemusí řešit rezonance, neb nejsou. Mám doma i raménkový gramofon, taky ho nehaním. Se stejnou přenoskou hrají takřka stejně a rozdíly možná patří do kategorie psychoakustiky.
Abych se vrátil k tématu přenosek a předzesilovačů. Podařilo se vám neuvěřitelné, vyprovokovali jste mne k (pro mne) neskutečné aktivitě. Zkusil jsem gramofon připojit do phono vstupu na Revoxu B750 MKII. A zkusit jak hrají na MM vstupu jak Shure V15 V, tak Denon DL-110. Výsledek - hrají takřka stejně, věřím, že kdybych dal slepý test, tak posluchači nepoznají, která je která. Porovnání přenosek podle odkazu od Petra na Harman Kardonu je dle mého názoru objektivní, na MM vstupu slušného zesilovače hrají obě přenosky k nerozeznání. Rozdíly jsou pro netopýry, nebo při velice specificky nahraných LP deskách je subjektivní pocit z jedné či druhé trochu lepší. Ale žádný takový rozdíl, jako MM přenoska na MM předzesilovači a MC přenoska na MC předzesilovači se nekoná.
Pak jsem zkusil totéž na Luxmanu C-02 - zkusit obě přenosky na MM vstupu. Tam už rozdíl byl, asi daný tím, že předzesilovač je úplně jiná třída. Hlasitost z obou přenosek byla velmi podobná, z Denona hrály lépe údery na bicí - byly věrnější - jak kdyby Denon měl lepší přenos přechodových jevů. Po přepnutí na MC vstup se stalo to, že jsem měl pocit, že mi vyměnili aparaturu. Ostatně - takový rozdíl byl slyšet i na srazu.
Jste lumpové, donutili jste mne rozebrat Luxmana C-02

Opravím schema - na phono vstupu na začátku nejsou žádné kondenzátory a tlumivky, které jsou označené hvězdičkou (na plošném spoji na ně místa plánovaná jsou, ale žádná součástka tam není, tato část je proklemovaná). Luxmany mám dva, u obou je to stejné, dnes ověřeno. Step-up trafo má vývody 1 a 4 propojené se zemí přístroje, nejsou propojené s "živým" vodičem přenosky. Ověřeno měřením.

A abyste věděli, aspoň jsem měl z toho příjemný bonus - všimnul jsem si, že se dá na síťovém trafu přepnout napájení z 220 V na 240 V. Samozřejmě bylo původně na 220 V...
Parafrázoval bych Marianův výrok o připojení MC přenosky do MM vstupu - dobrá high-output MC přenoska tam bude hrát jako výborná MM přenoska. Doplnil bych za oba, že pak vůbec nezjistíte, jak by mohla MC přenoska hrát

Mimochodem - tak sakra dobře hrající bedny, jak dovezl Marian na sraz, jsem už dlouho neslyšel. Rád bych si je porovnal doma s těmi svými, což při vzdálenosti bydlišť asi nehrozí...
Myslím, že až se stavím za Petrem s přenoskou a on přepne na zesilovači z MM na MC, tak se tady dočteme zajímavé věci

Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...