Zapojení tuneru Yamaha T-D500 - vše kolem toho

Sekce pro továrně vyrobené doplňkové součásti audiořetězce a periferie (mikrofony, sluchátka, převodníky DA apod.)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1629
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Zapojení tuneru Yamaha T-D500 - vše kolem toho

Příspěvek od Petr.116 » ned 18. říj 2020 16:18:56

Tak nakonec bylo s tou anténou všechno jinak. Uvědomil jsem si totiž, že přepočítat jinak skvělou anténu HB9CV na frekvenční pásmo (pásmo III.) 175 - 229 MHz by bylo dost neefektivní.
V porovnání s FM CCIR pásmem 88 - 108 MHz (tedy šířka pásma 20 MHz) jde u dotyčného třetího pásma DAB/DAB+ o 54 MHz, což je značně širší pásmo. Vypočtená anténa podle pana Rudolfa Baumgartnera by byla optimalizována pouze v určité části pásma a byla by zbytečně směrovější ... A taky kdo by se s tím dělal, že ?

Tak jsem nakonec nákupem podpořil velice profesionálního českého výrobce - moravskou firmu Vaten.
Udělal jsem si výlet do Brna a u partnerské firmy výrobce Vaten, firmy pana ing. Vladimíra Malého, jsem koupil anténu DAB+Vaten DAB 3P - viz link na webovou stránku s podrobnostmi zde.

Mimochodem - tuto brněnskou firmu pana ing. Malého doporučuji všem. Spousta zboží, ceny rozumné a hlavně - vysoká odbornost a příjemné jednání :good:
A pokud jde o výrobce antény, musím moravské chlapy MOC pochválit. Zatím se mi nepodařilo v celém pásmu objevit stanici, která by neměla sílu signálu na displeji tuneru jinou, než 100% a to i mezi stanicemi z různých multiplexů, zachytitelných v mé lokalitě.

Informace o vysílání DAB/DAB+ najdete zde a zde.

Navíc jsem i hovořil s pracovníkem výroby (firma Vaten) a opět - odborník a vysoce přátelský - to člověka potěší a to tím více, že jde opět o českou firmu :good2:

To se o dovážených "výrobcích", distribuovaných různými firmami a obchodními řetězci, říct nedá. A o odbornosti "podavačů" v některých obchodech netřeba mluvit :scare:

A pak už to byla jen práce, ale radostná :)











Tak konečně po všech pracech, spojených s montáží antény a protažením koaxiálu Belden H125 Cu PE bytem až k audiocentru, je vše instalováno.





Finální práce ovšem znamenala ještě zapojit přepěťovou ochranu do anténního vstupu tuneru. Použil jsem širokopásmovou koaxiální přepěťovou ochranu firmy Brok,
typ SPKO-F75-SAT/TV-B/F-F.



Za účelem minimalizace ztrát na konektorech a dalších přechodech, použil jsem profesionální kompresní konektory dánské firmy Cabelcon F-56-CX3 5.1.
K instalaci jsem použil jednak ořezávač izolace Cabelcon a kompresní kleště Knipex 97 40 20.

Jeden zásadní tip: použitý venkovní kabel má dost tuhý vnější plastový plášť. Bylo nutno před natlačením konektorů a následnou kompresí kabel trochu zahřát horkovzdušnou pistolí ... pak to šlo snadno - bez toho vůbec :-)





Ještě bylo nutno vyřešit důležitou věc:

Nezbytné uzemnění žlutozeleného kabelu od přepěťové ochrany na zemnící kolík zásuvky poblíž tuneru způsobilo vznik zemní smyčky audiořetězce.
Jedno uzemnění (do té doby nevadící) bylo u multi formátového přehrávače OPPO na druhé straně pokoje (napájen trojlinkou a tudíž zemněn ...).
Nové bylo u zmíněné přepěťové ochrany.

Nelehký problém jsem ale vyřešil zapojením audio výstupu tuneru pomocí optického kabelu (tuner má Toslink). Přes tento kabel je připojen dostatečně kvalitní
převodník D/A Fiio D03K Taishan.

Malý, levný a s překvapujícími parametry:

rozlišení 24 bit / 192 kHz
kmitočtový rozsah 20 - 20.000 Hz
odstup signál/šum > 95 dB
přeslech > 85 dB
THD < 0,008 %
výstupní úroveň 1,5 V
napájení 5 V
rozměry 61,6 x 49,1 x 21 mm
hmotnost 50 g









Výsledek - super ... analogová anténa HB9CV šla z balkónu pryč. Tuner Yamaha T-D500 sice taky umí FM (dokonce i AM), ale kdo dnes ve studio "krmí" linku "trvalkami" na audiopásech 38 cm/s ? Nikdo - cpou tam povětšinou MP3 a kdoví jestli někdo i FLACy ... Takže i když je analogové vysílání prozatím v provozu, kašlu na to ...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Zapojení tuneru Yamaha T-D500 - vše kolem toho

Příspěvek od bcoufal » pon 19. říj 2020 12:25:20

Díky za obsáhlou reportáž. Hodí se mi ty odkazy na antény a i ty kompresní konektory vypadají zajímavě.

Na druhou stranu mě to přimělo k zamyšlení o budoucnosti rozhlasu. Se zánikem analogu v pozemním vysílání asi pro mne rozhlas skončí. Krom poslechu v autě, budu-li tam někdy DAB(+) mít.

Je až neuvěřitelné, kolik energie a prostředků se investuje do poslechu rozhlasu v kvalitě 48 - 90 kbit/s. Právě v práci u malých repráčků poslouchám Beat po internetu a ten rozdíl kvality mezi 64 a 128 kbit/s je propastný. No jo, je to v mp3 a tak to bude v AAC trochu lepší. Ale i tak mizérie. Pro ta přenosná rádijka asi v pohodě (nebo do kuchyně pod linku), ale na kvalitní domácí poslech nějak nevím. To je asi jeden z důvodů, proč se ten DAB(+) nějak rychle nerozšiřuje.
Doma raději zůstanu u satelitu, bude-li to nutný. Mám dojem, že tam jsou rychlosti minimálně 128 kbit/s v AAC. Mám to propojený optikou do DAC. Zatím jen záložní řešení, ale funguje to bez dalších nákladů. Doma poslouchám rádio poměrně málo, tak na to mám trochu jiný náhled - proto o výměně tunerů zatím ani nepřemýšlím.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1629
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení tuneru Yamaha T-D500 - vše kolem toho

Příspěvek od Petr.116 » pon 19. říj 2020 14:49:41

Právě poslouchám Radio Beat na RTI streamu DAB+ v 96 kb/s ... kvalita poslouchatelná (přes moji sestavu). Ono je ale strašně důležité, jaké ta která stanice používá "datové krmení" linky. A jaký má člověk v tuneru použitý D/A převodník, samozřejmě. Ale hlavní je zdroj signálu.

bcoufal:
Jinak je to všechno trochu jinak, než píšeš. V dnešní době např. ČRo používá pokročilejší kodek HE-AAC verze 2 s ochranou EEP2-A[/b]. Viz např. popis šablony multiplexu ČRo DAB+ zde.
Další informace lze najít tady, nebo například zde. Zajímavé informace najdete v příspěvcích Ing. Karla Mikuláštíka z katedry radioelektroniky ČVUT tady.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Zapojení tuneru Yamaha T-D500 - vše kolem toho

Příspěvek od bcoufal » pon 19. říj 2020 19:38:22

Pěkné počtení. Je vidět, že 128kb/s mp3 odpovídá kvalitou 64kb/s modernímu HE-AAC.
V rámci rozhlasu asi dobrý. Přeci jen, asi málokdo očekává CD kvalitu v rozhlase. Jen je z mého hlediska škoda nevyužitého potenciálu, kde nás předběhlo Slovensko, Německo - a vlastně jsme na chvostu Evropy. Ještěže alespoň Vltava a Jazz mají 80kb/s, ale většina ostatních na CRa a CRb zamrzla maximálně na 64kb/s (včetně
Beat na CRb). Něco zachraňují Multiplexy RTI a TELEKO s 96kb/s.
Slovensko jede 96-136kb/s, Německo/Dánska až 146kb/s.

Asi jsem ovlivněn tím, že když byla doba 128kb/s mp3, tak se mluvilo (v porovnání s CD) o hrozné až neposlouchatelní kvalitě na kvalitní aparatuře. A teď vidím většinu stanic na CRa a CRb v této a nižší kvalitě. Neříkám, že to je neposlouchatelný. Jen to šlo udělat o trochu lepší.

Uživatelský avatar
uiqjirka
Příspěvky: 10
Registrován: ned 03. led 2021 14:57:39
Bydliště: Praha

Re: Zapojení tuneru Yamaha T-D500 - vše kolem toho

Příspěvek od uiqjirka » ned 03. led 2021 15:20:27

Jediny kdo cti kvalitu je RTI a to do pocatku. Teleko nyni jen vyjimecne, protoze ma volny mux a zadne zajemce. Navic RTI uz ma u vsech stanic prime linky ze studii.
Cro je na tom se zvukem hrozne, dela ostudu celemu DAB+. Oproti FM je ten zvuk jejich mux strasny. protoze je prervany regionalkami. Slavne Cra take zadna slava, tam je ta komprese take dost slyset.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní prvky audiořetězce“