Akai GX 620 renovace

Sekce, týkající se magnetofonů všech typů a značek
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Odpovědět
crazy-magič
Příspěvky: 18
Registrován: sob 02. kvě 2020 9:44:39
Bydliště: Olomouc

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od crazy-magič » stř 20. kvě 2020 15:38:55

Jojo počítám s tím
vždyť tu už nyní (předběžně) hledám ochotného fachmana který by se toho ujal ,samozřejmě zaplatím co si řekne. :)
Jinak teď se možná hodně ztrapním ,ale je toto ta výměnná patice pro ty tranz. ??
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Har ... XW9B1S0%3D

ňák sem nic jiného nenašel :lol:

Jinak prosím admina - pokud toto tématicky nezapadá do této sekce ,ať celé vlákno přesune do OSTATNÍ ,nebo jinam kam to patří děkuji.

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od bcoufal » stř 20. kvě 2020 17:32:04

Ahoj,
patice jsou tuna:
https://cz.rs-online.com/web/c/konektor ... anzistoru/
Ale většinou jsou s vývody do trojúhelníku. Aby se nemusely ohýbat vývody, tak lze trochu znásilnit tyto patice pro integrované obvody:
https://www.puhy.cz/soucastky-a-elektro ... story-640/

Mohl bych se podívat do svých zásob a pár kousků poslat v obálce. Nebo by mohly být o víkendu k vyzvednutí poblíž Litomyšle. K tomu bych ti mohl přidat 4 kusy KSC1845, na porovnání se zaslanými tranzistory.

Co se týče ostatních doporučovaných tranzistorů, tak těch, co vypadají na originál zas tak moc nemám:
2sc2240gr - pro srandu mohu přidat po páru těch podezřele vypadajících - na pokusy
2sc1815gr - hezky vypadající 2 kusy a
2sc1815y - mají menší Hfe (120 až 240) než doporučované gr (200-400). Ale když kouknu do katalogu, tak 2sc458LG má Hfe udávané min 60. Takže tam ty "Y" můžou taky padnout. Taky bych mohl dát různé varianty po 2 kusech.
Vše jsou ale nevyzkoušené tranzistory, něco mohou být "šumítka", něco perfektní. Tedy na hraní a testování, dříve než se k tomu sám dostanu.

Co se týče kalibrace, tak nic neslibuji. V létě se možná budu vyskytovat zase u Litomyšle a to více dní. Kdyby vyšel čas, mohl bych si vzít s sebou nějaké vybavení a zajet to nastavit. Krom jiného bych si ale musel Akai dopředu nastudovat, připravit se na to, naplnit kufr měřícíma přístrojema,... A hlavně musí být Akai plně funkční, po mechanické stránce bez závad. Ale to je krajní řešení, stěhovat s sebou kufr auta měřících přístrojů není nic jednoduchého a pro měřidla prospěšného... Raději zkus najít někoho v okolí.

rreznick
Příspěvky: 7
Registrován: sob 28. bře 2020 9:32:49
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od rreznick » čtv 21. kvě 2020 8:29:49

ad patice:
v GX-255 (a předpokládám že je to tak i v 620) mám ty tranzistory s vývody v "jedné řadě" s roztečí cca 2,5mm, takže se dají cviknout 3 piny když je nouze např. i z tohoto:
https://www.gme.cz/precizni-dutinkova-lista-sil10pz nebo z toho použít jen ty dutinky a ty zapájet do dps.
Ty KSC1845FTA (Mouser) můžu též poskytnout zdarma k pokusům, používají se na výměnu za 458 běžně, např. zde http://www.tapeheads.net/showthread.php?t=35019.

crazy-magič
Příspěvky: 18
Registrován: sob 02. kvě 2020 9:44:39
Bydliště: Olomouc

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od crazy-magič » čtv 21. kvě 2020 12:49:15

to bcoufal
Jo Bohušu v těch jsem hledal ,ale právě že mi neseděly ty nožičky (do trianglu) :totedane: na AKAI dps jsou pokud jsem se díval dobře "in-lajn" v řadě - tak jak to má v linku Mr. rreznick - pokud tam sedí rozteč nožiček tak by patrně šlo z toho vždy 3.dutiky odštípnout a použít . Každopádně už mám objednáno a po repasi se tu budu hlásit ,nemám problém to naložit do auta a přiv. třeba i do Práglu, jen by byla dobrá - jistá (na tuty) domluva abych s tím nejel zbytečně. S Experty tady na moravě to zatím nevypadá moc dobře. Každopádně díky a zatím. :byego:

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od bcoufal » čtv 21. kvě 2020 13:36:55

To crazy-magič (znát jméno by pro mne bylo pohodlnější v oslovování)

Věřím že si poradíš a magnetofon zprovozníš. To s roztečí jsem tušil, proto druhý link šel na patice IO, které jsou v řadě. Na ty lišty od Mr. rreznicka jsem odkaz nedával, i když mne to také napadlo, neb jsem neměl jistotu, že se do nich vývody tranzistorů vejdou. Pružinové konektory pro pokusy, ne pro trvalé umístění tranzistoru, mi připadají lepší. Některé tranzistory co mám mají vývody z měkkého tenkého drátu, jiné jsou takové robustnější (ty co vypadají originálněji - obecně).

Když nikoho neseženeš, tak si mohu seřízení nacvičit na GX-255, což je víceméně to samé. Na výlet ale budeš muset do jižních Čech.

crazy-magič
Příspěvky: 18
Registrován: sob 02. kvě 2020 9:44:39
Bydliště: Olomouc

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od crazy-magič » čtv 18. čer 2020 12:26:48

to bcoufal jsem Laďa :)

Vzhledem k tomu že se v přístroji vyskytuje i pár bipolárních kond. (což jsem ale zjistil až během práce) tak se vše protáhlo o další obj. z obchodu který avizoval zboží skladem,ale nebylo, pošta také nijak nekvaltuje,nakonec i já jsem celkem šnek. Ale asi je hotovo,kdo rád kouká na fotky tak tady - https://uloz.to/file/QP67eL8Hd5gN/foto-rar
je tam i detail těch patic (které jsem asi trefil) v plošném spoji sedí dokonale + tranz. v tom bazmeku taktéž, je to tedy připravené na vexl.

jhradec
Příspěvky: 43
Registrován: úte 23. črc 2019 14:41:17
Bydliště: Jindřichův Hradec

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od jhradec » úte 21. črc 2020 7:57:54

Porovnávat šum tranzistorů uchometrickou metodou přímo v zapojení je možné u dvou kusů, jinak to vede k " nekončícímu opruzu". Nízkošumové obvody provozují tranzistory při malém proudu ( aby nešuměly ) s velkými odpory ,které taky šumí a maskují částečně šum tranzistorů. Navíc nechat tranzistor v patici taky není optimální.
Současné výrobní technologie zmenšily rozptyl parametrů tranzistorů, takže výběr od jednoho typu i výrobce je prakticky nemožný- všechny tranzistory jsou téměř stejné. Předkládám zapojení přípravku, který jsem vyvinul a používal v minulém tisíciletí, kdy mizerná technologie umožňovala výběr. Měřený tranzistor je provozován při proudu cca 1 mA - kdy už solidně šumí. Napájí se z baterie- tím se omezí šum ze zdroje.
Navíc se po přehození polarity mohou testovat i NPN i PNP tranzistory. Zbytek přípravku je zesilovač cca 50db- dnes se může použít i operační zesilovač.
Z měření je třeba vyloučit kusy s výstřelovým, nebo bublavým šumem, stejně jako kusy s nestandardně vysokým zesilovacím činitelem.
Šum zbývajících- širokopásmově šumících kusů je možnéměřit nízkofrekvenčním milivoltmetrem - nejlepší by byl ten, který měří efektivní hodnotu ( true RMS ) ale i měřič střední hodnoty dává reprodukovatelné výsledky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1629
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od Petr.116 » úte 21. črc 2020 12:00:01

crazy-magič píše:
stř 20. kvě 2020 15:38:55
Jojo počítám s tím
vždyť tu už nyní (předběžně) hledám ochotného fachmana který by se toho ujal ,samozřejmě zaplatím co si řekne. :)
Jinak teď se možná hodně ztrapním ,ale je toto ta výměnná patice pro ty tranz. ??
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Har ... XW9B1S0%3D

ňák sem nic jiného nenašel :lol:

Jinak prosím admina - pokud toto tématicky nezapadá do této sekce ,ať celé vlákno přesune do OSTATNÍ ,nebo jinam kam to patří děkuji.
S nastavením té 620 Ti můžu pomoct (jak zkontrolovat a případně vyměnit ty tranzistory, tak to celé i finálně seřídit atd..).
Doufám, že se tom doposud nerylo moc laiků.
Musíš to dovézt do Prahy a nespěchat. Mám nabité prázdniny prací. Ale potřebné vybavení mám.
Teorie o měření šumu tranzistorů (jhradec) neber moc vážně. Ano - problém je s plagiáty. Ale sehnat slušné tranzistory ještě jde. Ale ty parametry často mají značný rozpyl i z jedné dodávky (třeba beta). A pokud jde o ty bety: dodržet navržené suffixy podle umístění ve schema je potřeba.
Např. v prvním zesilovacím stupni osadit betu 100 je blbost.
Platí jedno pravidlo: 95% šumu u dobře navrženého obvodu má na svědomí 1. tranzistor, 5% druhý a 1% dělá zbytek obvodu. Takže šum je třeba zejména řešit u prvních dvou tranzistorů. Pochopitelně závisí na zapojení, ale tento obecný princip platí. Samozřejmě degradované polovodiče s intenzivním výstřelovým šumem se musí vyházet všechny.
Jinak se součástkami od Erwina Bosche není problém.
Je to slušný dodavatel.
Ozvi se.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od bcoufal » úte 21. črc 2020 19:07:29

Jhradec - díky za schéma. Do této doby jsem byl líný si něco takového postavit. Tak snad pro lepší operativnost se do toho i pustím. Za sebe jsem předpokládal výběr tranzistorů přímo v magnetofonu pomocí měření. A po výměně tranzistorů zapájet napřímo. Zrovna včera konečně došel čas na můj Akai GX-255 a tak ho mám připraven na svém kalibračním pracovišti. Dám sem i fotku. Ručičkové přístroje používám pro měření a sledování dynamiky změn a ty digitály pro přesná měření - když už je mám, tak ať slouží. Zrovna ta GX-255 má ty tranzistory velmi špatný. Při play naprázdno (stačí aretovat pravý napínák) a stáhnuté hlasitosti je na výstupu prakticky 0V (<1mV), při hlasitosti naplno 30-75mV (špičkově i více). To máme úžasných 20dB odstupu signál-šum z maximálního vybuzení. Když jsem ho zapnul poprvé, tak jsem se toho šumítka až lekl.

Už se "těším" na otestování své sbírky tranzistorů. Jsem zvědav na tu novodobou výrobu (laser a hranatější pouzdro) vs. původní Toshiba v oblém pouzdře s tampoprintem. Mám toho dost z různých (i rádoby spolehlivých) zdrojů.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

jhradec
Příspěvky: 43
Registrován: úte 23. črc 2019 14:41:17
Bydliště: Jindřichův Hradec

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od jhradec » čtv 23. črc 2020 8:12:50

Díky za foto. Vybavením rozhodně předčíš mou dílnu.
pokud budeš ten přípravek realizovat, nezapomeň na stínění- stínit je třeba nejen zesilovač, ale i měřený tranzistor v patici. používám hliníkový obal od kinofilmu.Možná bych našel i návrh tišťáku, ale není to nic světoborného.

Odpovědět

Zpět na „Magnetofony“