Akai GX 620 renovace

Sekce, týkající se magnetofonů všech typů a značek
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Odpovědět
bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od bcoufal » ned 17. kvě 2020 18:16:23

Ještě bych dodal, že ne všechny neoriginály musí být vysloveně špatný. Lze předpokládat, že když už si někdo dá práci s tvořením repas sad, že tranzistory budou alespoň na podobné úrovni, jako ty původní.

Postup pro repas bych zvolil následující:
a) Ověření aktuálního stavu "šumu" magnetofonu a jeho tranzistorů. Potenciometr "output" doprava, založení napínacích kladek tak, jakoby tam byl pásek a dát play. Z připojeného zesilovače budeš slyšet vlastní šum magnetofonu, bez vlivu šumu pásky. Pro kontrolu se může vyzkoušet, zda oba kanály šumí stejně.
b) Pro šum jsou kritické tranzistory TR8 a pak TR9. Zde bych minimálně na pozici TR8 použil patici a postupně otestoval všechny dodané tranzistory. Pouze na 1 kanále, ten druhý slouží na porovnání původního stavu. Pokud budeš mít štěstí, nalezneš několik kousků, co šumí nejméně. Ty pak dáš přednostně na pozici TR8 a TR9 obou kanálů.
c) Zbytek použiješ na ostatní pozice. Tam už to je asi jedno. Další lepší kousky mohou jít např. na pozice TR1, TR2 (mikrofonní předzesilovač), TR3 (line IN) apod. Dle uvážení.

Já budu rozhodně postupovat obdobně. Budu si chtít tímto způsobem ověřit skladové zásoby tranzistorů. Na uvedené vstupy pak půjde to nejlepší, co mám.

Pro elektrolytické kondenzátory platí jednoduché pravidlo, co má vyboulené čepičku, musí ven. Rovná čepička ale neznamená, že je kondenzátor dobrý.

Nevím, co je součástí dodané sady. Já bych určitě měnil i kondenzátory v okolí síťového trafa.
Dle infa níže se v některých typech Akai používaly kondenzátory "SUZUKI" - většinou 1uf na 250 nebo 400V. Ty je doporučeno také měnit. Jestli jsou v GX-620 nevím.
https://audiokarma.org/forums/index.php ... ke.497773/

Zatím vše, Bohouš

rreznick
Příspěvky: 7
Registrován: sob 28. bře 2020 9:32:49
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od rreznick » úte 19. kvě 2020 11:28:34

Zdravím,

v té sadě od E. Bosche mi přišly tyhle viz https://uloz.to/file/iaHGO6VxR9R2/2sc2240-jpg
Kondenzátory (jsou pouze pro preamp desku) tam byly Nichicony https://uloz.to/file/Fk8qKYxTAI1M/nichicon-jpg
V 90. letech jsem kupoval 2SK170 potištěné bílou barvou, vypadaly takto https://uloz.to/file/dZKBtDK8zRY1/2sk170-cca-r-1994-jpg
Později se objevily s laserovým potiskem https://uloz.to/file/pEo1Or9m6mnh/2sk170-laser-jpg, včetně 2SJ74,
tyto bez problémů použity v různých DPA, Actidampech apod. Vše ale zakoupeno z ověřených zdrojů (Mouser,...).
Bohužel se již nic z toho nevyrábí, při nákupu každopádně platí obezřetnost.
Pokud jsou pochybnosti o pravosti těch 2SC2240, tak asi raději použít např. KSC1845FTA (Mouser).
Taky mne čeká repase GX-255...

crazy-magič
Příspěvky: 18
Registrován: sob 02. kvě 2020 9:44:39
Bydliště: Olomouc

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od crazy-magič » úte 19. kvě 2020 12:22:09

Bohušu
moc děkuji za NÁVOD který rozhodně stojí za delší reakci, význam první zesil. pozice na výsledný šum magnetof. nebyl uveden ani v celkem podrobném .pdf návodu u zakoupené renovační sady. Další věc co bych asi zmínil je ,že ve jmenované sadě od Erwina Bosche (mám ten pocit) ani nebylo uvedeno že jde o tran. TOSHIBA, takže bych to v tomto případě jako paďáky nebral. Další věc je zda je reálně nutné aby šlo o orig. TOSHIBY (i když jsou zřejmě nejlepší) ,ale když už se nějaký ten rok nevyrábí? Z různých vebů i tuzemských např. Sinclair uvádí že nejde o ničím vyjímečné tipy tranz. a existují vhodné náhrady od NEC,Hitachi atd. což bych bral jako rozumnou alternativu. Problém pro nezkušené fušery (jako jsem já) je ten,že o tranz.parametrech ani důvěrohodnosti prodejce nevíme prakticky nic. Mě osobně by zachránil jedině tak link na spolehlivý obchod s konkrétní bezpečně použitelnou a kvalitní náhradou,za což bych byl od kohokoli zde vděčný. :help:
Jinak použiju co je v dané sadě a pokud seženu výměnnou patici (o které jsem ani nevěděl že axistuje) tak rozhodně provedu výběr- (šumovou selekci) dle tvého návodu. :yes:
Pokud jde o kondenzátory tam je pro mě situace přehlednější,vzhledem k tomu že jsou kondenzátory snad nejčastějším důvodem závad - nejen ve zdrojích a místech vysoké teploty(tip. vedle chladičů)snad veškeré elektronika - tak už mám "trodasovo" a jiná fóra malinko nastudovaná. Čili znám jmenované jakostní značky i problémy s nekval. kondenzátory (mám čím a dokážu si je změřit). Z vlastních poznatků /kromě tebou popsané a dost časté vyboulené čepičky dovede kondenz.stejně dobře "vytéct" i spodkem - pokud není zapájen k desce nadoraz tak se mu občas vyvalí ta spodní gumová zátka a obvykle si "nadělá" na plošňák pod sebe, někdy také nejde viditelně o žádnou deformaci ,ale po vypájení a změření je kond.téměř bez kapacity ,zato je na váhu nápadně lehký (vysušený) - bývají to pravidelně různé Teapo, Vent apod. umístěné vedle zdroje tepla. Po repasi řídící desky u mé 620 se mi potvrdilo že původní značkové japonské kondenzátory jsou velice kvalitní a narozdíl od novodobého neznač.odpadu drží spolehlivě dodnes. Jen cca 6 kousků jedné a té samé kapacity kleslo pod jmenovitou hodnotu a ještě jen o nějakých 10% - ani ESR tam nijak nenarostl ,zbytek kond. byl s rezervou nad hodnotou uved. na jejich obale-ve většině případů vyšší než nově koupené náhrady (například u největšího zdroj. SNAP-IN kond.jehož výrobce neznám) ale který je i velikostně více než 2x větší než nová značková náhrada. Resumé recap této desky byl celkem zbytečný a pokud bych nepoužil jako náhrady ELNA silmic II. apod. kvalitu asi bych tomu celkově naopak spíše uškodil. Info tedy možná dobrá zpráva pro někoho kdo má Magič AKAI a přemýšlí o preventivní výměně - (pokud např.nebyl přístroj dlouhodobě vypnutý) tak bych se do toho nepoušťel.
Co se týká výběru 620 byl to jediný černý AKAI který alespoň na fotkách vypadal nezničeňe. Osobně bych si NEJraději vybral GX-747 (bez DBX),tedy model s diodovou indikací a v černé barvě, 646 black je hned další volba. Právě těchto modelů je ale zdá se minimum a po zkušenostech - (lidé v inz.s oblibou značně dodrbané přístroje - označují stavem jako novým)- SE pomalu VZDÁVÁM naděje na jeho objevení. :brek:
Jinak opravdu moc díky a zatím zdarec Laďa
Naposledy upravil(a) crazy-magič dne úte 19. kvě 2020 12:34:55, celkem upraveno 1 x.

crazy-magič
Příspěvky: 18
Registrován: sob 02. kvě 2020 9:44:39
Bydliště: Olomouc

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od crazy-magič » úte 19. kvě 2020 12:32:29

to rreznick díky
otázka je zda jsou uvedené Fairchild- KSC1845FTA lepší než z té sady ,nebo jinak co přesně zač. jsou tranz. z námi zakoupené sady.
Kdo má možnost,je schopen to nějak poměřit, porovnat ?

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od bcoufal » úte 19. kvě 2020 13:30:50

Ahoj.
S těmi tranzistory to asi nemá cenu moc dramatizovat. I mezi obyčejnými Teslami se daly najít perfektní kousky. Ale chce to mít dost kusů na výběr a zkoušet v zapojení, kde budou sloužit. Pak ten výběr může být i lepší, než garantovaná hodnota např. u 2sc2240. Tady šlo o to, že kdysi se dalo na Toshibu celkem spolehnout. A výběr dělat jen tam, kde to mělo význam (nejlepší kousky z nejlepších). Dobré kousky měly i jiné značky, jen ta Toshiba je taková nejznámější. Kdo má možnost a chce si hrát, tak patice a může si vyzkoušet kde co. Až se k tomu dostanu, tak si hrát budu taky, chci z magnetofonu vymáčknout to nejlepší. Na Ebay má E. Bosch v popisu Toshiba, třeba si doopravdy nevymýšlí…

Vlastně jo, i ty 2sk170 a 2sj74 byly laserem, ale pořád mají to oblé pouzdro. To u těch nafocených 2sc2240 je hranaté. Takže bych normálně použil tu sadu a jen si udělal ten výběr na kritická místa. Když se vlastní šum magnetofonu zmenší, je to OK. Když zvýší, tak skončit a hledat lepší zdroj na tranzistory.

KSC1845FTA bych viděl jen jako alternativu, kdyby 2sc2240 byly horší, než ty původní tranzistory. Nebo na pokusy a otestování. Zkušenosti s nimi nemám. V datasheetu výrobce uvádí šum v 1 konkrétním pracovním bodě a pro frekvenci 10Hz až 1kHz. A aby se to nedalo jednoduše porovnávat, tak je to měřené v jiném pracovním bodě a výstup je v jiných jednotkách než u 2sc2240. Když koukám do zásob, tak tam 50ks těchto tranzistorů mám, kdysi jsem je bral do zásoby. Jen se obávám, že osobně budu moci vyzkoušet až „za dlouhých zimních večerů“. Nyní moc času na elektroniku nemám. A co mám, tak věnuji Revox PR99.

Šum tranzistoru jen tak někdo nezměří. Nebo změří „porovnávací“ metodou, co ale nepůjde porovnávat s datasheetem. Musí se to zkoušet (měřit) v konkrétním zapojení a zvolit si svojí měřící metodu a vyhodnocení. Pro mne to znamená porovnávací metoda lepší-horší. Případně měřit „šum“ na výstupu magnetofonu při chodu naprázdno (měřit ušima pravý/levý kanál + k tomu nf milivoltmetr, osciloskop). Pro tento případ to porovnání je dle mého nejlepší.

rreznick
Příspěvky: 7
Registrován: sob 28. bře 2020 9:32:49
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od rreznick » úte 19. kvě 2020 15:37:25

Asi to přímé porovnání bude opravdu nejlepší. Trochu jsem pátral po internetu, napadá mě, zda ty tranzistory z té sady nebudou nějaká novovýroba od CDIL (Indie)
viz https://www.reichelt.de/bipolartransist ... ET=16&&r=1
Až budu repasovat tu 255, zkusím tam dát ty patice a přehazovat s KSC1845FTA (těch mám dost z Mousera).

crazy-magič
Příspěvky: 18
Registrován: sob 02. kvě 2020 9:44:39
Bydliště: Olomouc

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od crazy-magič » úte 19. kvě 2020 16:10:31

Díky pánové :potlesk:

2 Petr116
Ty trimry co jsi použil budou asi - běžné jednootáčkové ,naležato zn. Piher ,alespoň tak vypadají. Hodnoty jsem už vyčetl ,asi nemá smysl hledat něco lepšího a budou OK.

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od bcoufal » úte 19. kvě 2020 16:19:27

Jen pro jistotu připomenu, že po výměně trimrů by to chtělo magnetofon znovu nakalibrovat. O tom už bylo nejen tady psáno dost v jiných tématech. Na nastavení přibližně do stejné polohy jako původní trimry nevěřím. A kdybych byl puntičkář, tak vlastně i samotná výměna tranzistorů by si zasloužila minimálně zkontrolovat nastavení celého magnetofonu a nakalibrovat na nejčastěji používaný pásek.

crazy-magič
Příspěvky: 18
Registrován: sob 02. kvě 2020 9:44:39
Bydliště: Olomouc

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od crazy-magič » úte 19. kvě 2020 17:33:18

Ano
po vypájení jsem měl v úmyslu jim co nejpřesněji proměřit odpor mezi střední a pravou hnátkou a na stejnou hodnotu nastavit nový trimr,stejně jako kondenz. měním vždy jen jeden starý za nový a měřím.
přibližná poloha to nenapadlo ani mě. :scare: Přeměření ,nastavení + kontolu mechaniky samozřejmě i tak plánuji jen musím pak přemluvit petra116 ,nebo najít náhradního odborníka jeho kalibru někde tady na moravě.

Jo ještě raději upřesním ty trimry jsem psal - jednootáčkové ,horizont. zn. Piher - jinak předpokládám jsou to odporové,uhlíkové ,lineární trim. Doufám. :cervenamse:

Raději se ujistím ,když tak mě opravte - páč jsem fakt amatér.

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Akai GX 620 renovace

Příspěvek od bcoufal » úte 19. kvě 2020 18:41:24

U trimru bych řešil jen hodnotu a aby provedení pasovalo do DPS. Já mám zásobu cermetových i pertimax Tesla, tak pokud najdu rozměrově vyhovující, půjdou tam ty. Ale jen v případě, že budu mít pochybnosti i kvalitě původních. Zatím s výměnou nepočítám.

To odměření polohy trimrů i tak beru jako přibližné nastavení poblíž ideálního stavu. Ono to bylo nastavené s těmi původními tranzistory. Když se nahradí novými, tak tam mohou být značné změny. Např. původní tranzistory měly zesílení 200. Nyní čirou náhodou dáš do zesilovací části do jedno kanálu zesílení 250 a do druhého 400. Tím se totálně změní přehrávané úrovně. Jeden kanál bude podstatně hlasitější jak druhý. Korigovat to budeš při nahrávání potenciometry vstupní úrovně a tím si vlastně degraduješ vlastní nahrávku. Do toho ještě obdobně vstoupí vstupní zesilovače apod. Osobně jsem ještě tranzistory v Akai neměnil, ale nevěřím, že nastavení zůstane alespoň přibližně použitelné. Já tu nyní na malém notebooku nevidím pořádně schéma, ale jestli se změní i tranzistory před "budíky", tak nakonec ani ty nebudou ukazovat správně.
Jsem proto přesvědčen, že kompletní kalibrace všeho, co jde nastavit bude nutná.

Odpovědět

Zpět na „Magnetofony“