Měření

Sekce, týkající se gramofonů všech typů a značek
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Odpovědět
Uživatelský avatar
reta
Příspěvky: 88
Registrován: ned 13. črc 2014 20:03:34
Bydliště: Pardubice

Měření

Příspěvek od reta » stř 13. lis 2019 23:02:14

:hi:
:help: Jak a čím se prosím měří u gramofonu odstup signál/šum?
Lze to vysvětlit měřiči, úplnému začátečníkovi, jako jsem já? Nějaký rychlonávod jak na to?
Za rady díky.

Uživatelský avatar
reta
Příspěvky: 88
Registrován: ned 13. črc 2014 20:03:34
Bydliště: Pardubice

Re: Měření

Příspěvek od reta » sob 16. lis 2019 20:48:03

:hi:
Tak někteří prodejci u některých gramofonů toto uvádí.
Třeba a nejen:

https://www.hifisafir.cz/katalog/gramof ... acryl.html

Možná jsem se měl nejprve zeptat co toto číslo znamená. Konkétně v tomto případě Odstup signál/šum: -70 dB

Uživatelský avatar
reta
Příspěvky: 88
Registrován: ned 13. črc 2014 20:03:34
Bydliště: Pardubice

Re: Měření

Příspěvek od reta » sob 16. lis 2019 22:19:54

:hi:
Přečetl jsem ten druhý odkaz, první je v tomto případě asi o něčem jiném. Usuzuji tedy, že jde o měření vlasního hluku (rachotu) mechaniky gramofonu. Pro začátek a v mém případě by stačilo asi položit přenosku na základnu a roztočit gramec. Momentálně mne nenapadá jak a co měřit na výstupech přenosky. Stranou zatím ponechám ruzné filtry a různé metody vyhodnocení. Co a čím se dá na takové přenosce měřit, s přihlédnutím k výše uvedenému. Díky za reakce.

Možná bych mohl doplnit, že vlastním co měření se týká jen multimetr.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1629
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Měření

Příspěvek od Petr.116 » ned 17. lis 2019 23:05:45

On je v některých letácích problém v neodborných popisech. Často se britské NOISE (hluk) překládá jako šum a naopak. Slovo RUMBLE (rachot) se moc nepoužívá.
Rozumnější je termín - odstup rušivých napětí. A pak rozlišovat, co je hluk a co šum.

Trošku teorie - celkově se jedná o odstup signálu a rušivých napětí obecně. To znamená jak šum, tak i brum a další hluky.

A) brum je obvykle síťový, způsobený nedostatečnou filtrací, rozptylovým mg. polem NEBO a to často: zemními smyčkami (špatnou konstrukcí celého zapojení a propojení).
A pak samozřejmě přenos hluku z převodů.
Tyto nízké frekvence jsou zejména u gramofonů velmi kritické, protože u těchto zařízení jsou v následujících korekčních předzesilovačích podle příslušných norem výrazně zvedány
nízké frekvence - jako příklad uvedu standardní normu RIAA, která má na kmitočtové charakteristice 3 zlomy, dány těmito tzv. časovými konstantami:

3180 mikrosekund (odpovídá frekvenci cca 50 Hz)
318 mikrosekund (odpovídá frekvenci cca 500 Hz)
75 mikrosekund (odpovídá frekvenci cca 2122 Hz)



A když si představíte, že např. výstupní napětí přenosky MM obvykle udávané na frekvenci 1 kHz je cca v řádu 1 mV, tak citlivost předzesilovače na 50 Hz je asi o 20 dB vyšší (viz křivka). To znamená,
že pro plnou výstupní úroveň preampu na 50 Hz musí být na jeho vstupu cca 10x méně (logaritmicky tedy o o 20 dB). Jinými slovy 100 mikrovoltů 50 Hz dá plné výstupní napětí na výstupu preampu.
U MC vložek je to ještě kritičtější (hlavně u LO a MID verzí).

A teď si představte, že mluvíte o odstupu třeba brumu (50 Hz) o hodnotě -70 dB. Toto logaritmické číslo odpovídá hodnotě cca 3170 nižšího výstupního napětí.
100 / 3170 = cca 0,031546 mikrovoltu. Chcete tedy, aby max. bručení na vstupu preampu dosáhlo na frekvenci 50 Hz této hodnoty hodnoty !!!
To je sakra nízké číslo a tedy vysoký nárok na kvalitu jak preampu, zemnění, impedančního přizpůsobení, ale také vibrací a jiných parazitních efektů, které se přenesou od pohonu přes talíř až na hrot vložky.

Ale neděste se zase tolik. Petr (Reta) o tom mluvit nechtěl, ale je to potřeba. V praxi se využívá nectností lidského ucha a měří se přes tzv. psofometrický filtr (obvykle váha A).
Zkráceně to najdete v parametrech zařízení jako hodnota, měřená nejčastěji přes tzv. filtr A. Typický průběh je například zde. Nakresleno červeně.
Na 50 Hz je naopak při měření brum tímto měřicím filtrem potlačen až o 30 dB. Toliko pro úplnost a přesnost. Takže například absolutní odstup brumu a hluku -40 dB bude ucho vnímat jako oněch 70 dB.

B) odstup šumu je subjektivně obvykle slyšet víc. Opět to vyplývá z fyziologie lidského ucha, ale uvedená hodnota 70 dB je opravdu vyhodující.
Pokud jde o to, co šumí: spousta věcí ... polovodiče hned několika způsoby, odpory a další věci. Zde je dost důležité nejen použití nízkošumových prvků v zesilovacích zařízeních, ale i impedanční přizpůsobení
přenosky a vstupu preampu atd.
Velmi populární je použití tzv. zvyšovacích (STEP-UP) transformátorů na vstupu preampu. Tento prvek zajistí impedanční přizpůsobení přenoskové vložky k preampu, ale hlavně signál pasivně zesílí (přetransformuje),
takže následující polovodičový vstup preampu nemusí tolik zesilovat a na výstupu je výrazně menší šum.
Viz třeba preamp Luxman C02, který je vybaven velice kvalitními step-up transformátory. Existují i jiní výrobci těchto komponent (např. ORTOFON a další).

Vlastní měření pak přizpůsobit situaci. Podobně jako u mgf zastavením pásku pauzou odlišíme šum pásku a šum předzesilovače, tak je třeba si pomoci přiměřeně i tady. Jinak ale jde vždy o poměr úrovní jmenovité
výstupní úrovně a klidového napětí - v obou případech měřeno na výstupu preampu.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
reta
Příspěvky: 88
Registrován: ned 13. črc 2014 20:03:34
Bydliště: Pardubice

Re: Měření

Příspěvek od reta » pon 18. lis 2019 11:18:14

:hi:
Proč se ptám?
Vyrábím toto:

https://uloz.to/file/06n1IGer7lWx/sesta ... 750-eb-pdf

a rád bych na tom provedl nějaká měření.

jhradec
Příspěvky: 43
Registrován: úte 23. črc 2019 14:41:17
Bydliště: Jindřichův Hradec

Re: Měření

Příspěvek od jhradec » čtv 30. črc 2020 7:46:57

odstup gramofonu se měří měřící deskou- bez signálu. možno použít i skleněnou. U dobrých gramofonů je slyšet hlavně hluk ložiska. těžký talíř ložisko zatěžuje- takže to je konstrukční problém.

Odpovědět

Zpět na „Gramofony“