Revox PR99 MKIII

Skupina. kde je možno vznést specializovaný dotaz na potíže s určitým zařízením a získat radu "jak na to" od jiného člena ...
Carlos
Příspěvky: 14
Registrován: pát 29. bře 2019 11:07:33
Bydliště: Orlová

Revox PR99 MKIII

Příspěvek od Carlos » stř 10. dub 2019 21:11:58

Obrázek

Tak tohoto krasavce mám už víc jak rok. PR99 MKIII jsem koupil v solidním (optickém) stavu. Měl jsem velké plány, jak obohatit svoji sbírku komponentů a zároveň si splnit svůj klukovský sen pořádným magneťákem.
Moje očekávání ale brzo vzalo za své, protože po několika dnech přestal nahrávat. Nějaké pásy jsem si spolu s ním zakoupil, jenomže byly v dost ubohém stavu. Řešit, co závadu způsobilo, na to jsem prostě neměl a hledat pomoc nebylo snadné. Nakonec se mi podařilo sehnat skutečného machra, to díky jinému fóru (je i členem tohoto fóra), ale bohužel až z Prahy. No nic, magič jsem dobře zabalil a odeslal. Do měsíce byl stroj doma, opravený. Závada nebyla vážná, vadný kontakt v ovládací části (tlačítko REC). Zároveň mi ten šikovný pán vyměnil ložiska u motorů, stroj proměřil a zkalibroval.

Tehdy jsem sice neměl moc času, nějaké pásy jsem si nahrál a těšil se z poslechu. Získával dál informace jak o tomto stroji, tak i možnosti kde sehnat fungl nové pásy. Taky mě lákala, představa vylepšení PR99 MKIII, osazením PCB desek novými kvalitními kondenzátory.

Ještě na podzim téhož roku Revox putoval zpět do Prahy a před vánoci byl opět doma. Vylepšený, s lepšími hlavami, ale bohužel i potlučený. Česká pošta to nezvládla. Naštěstí to nebylo moc, trochu prohnutý kryt v zadní části, šlo to vyrovnat.

Horší ale bylo, že se mi moc nelíbil zvuk nahraných pásů. Nahrávky neměly jiskru, málo výšek. Kontaktoval jsem "Prahu" a potřeboval poradit. "Bias, lehce nastavit". Z manuálů a informací z webu jsem věděl, kde se dá "ladit". Úplně amatérsky pouze se sluchátky na uších jsem sice dosáhl čeho jsem chtěl, zvuk je vynikající, ale!!!?

Jsem pouze posluchač, s počítači si vím rady, ale měřit a kalibrovat magnetofon zatím neumím. Vím z manuálů, různých zahraničních fór a samozřejmě toho zdejšího, jak se to má provádět, ale chybí mi zkušenosti a přístrojová výbava. Proto bych potřeboval kontakt na nějakého nadšence s měřící technikou z bližšího okolí, který by mi stroj proměřil, nastavil dle pravidel a zkalibroval. Netroufám si nahrávat nové pásky, dokud nebudu mít jistotu správného nastavení. Používám pouze nové pásy RTM/SM 900 a LPR 90.

Po špatných zkušenostech stroj už nedám z ruky, myslím tím nesvěřit jej doručovací službě. Problém ale je, že tady na Ostravsku nemůžu nikoho sehnat, kdo by mi nastavení a prohlídku provedl. Kontaktoval jsem několik opraven, ale nikdo si na to netroufá, nedělají to.

Do Prahy se mi jet nechce a Mladá Boleslav (vintageaudio) je ještě dál. Pokud by mi někdo z bližšího okolí pomohl, byl bych mu vděčný.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1629
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od Petr.116 » pát 12. dub 2019 9:22:01

Mám pár zásadních připomínek.

Magnetofon REVOX PR99 je značně složitý stroj. A to i v porovnání s velice populární B77 od téhož výrobce (například).

1) magnetofony v takovéto třídě kvality a technické úrovně je NUTNÉ svěřit skutečně profesionálnímu servisu
2) jakýkoliv amatérský zásah majitele rozhodně nedoporučuji :dash:

Jako člověk z oboru, který se servisem elektroniky zabývá, vím moc dobře, co je to za horor, když dostanu do ruky zařízení, ve kterém se někdo "ryl". Takže, pokud, jak píšeš, se v této technice nevyznáš, zapomeň to to, že si to budeš opravovat sám. To skutečně bez hlubokých odborných znalostí, detailní technické dokumentace a dostupných náhradních dílů, není možné.
Zásahy do stroje pouze na základě informací z internetu NEDOPORUČUJU. Když něco nastavuješ, musíš prostě přesně vědět, co nastavuješ, s čím vším to souvisí a co to nastavení ovlivní.
Například zmíněné ladění BIASu v rukách neznalého mohou sice zdánlivě zvednout výšky, ale za cenu ujetí z optimálního pracovního bodu pásku a výrazně zhoršit zkreslení a přebuditelnost. Magnetofon se musí přesně nastavit, mechanikou počínaje (včetně kontroly a případné výměny sjeté hlavy) až po nastavení detailů elektroniky pro každý pásek ...

BTW: magnetofon Ti jistě v Praze seřídili perfektně. Ale toto seřízení přesně sedí jen na jeden určitý typ pásku. pokud se magnetické vlastnosti jiného pásku liší a jde-li o frekventovaně používaný pásek, je třeba stroj na něj odborně přenastavit. Pokud se jedná o výjimečně použitý pásek, dolaď si úbytek výšek při reprodukci korektorem na zesilovači, případně si přes takovou korekci již signál uprav do záznamu. A nehoň duchy :lol:

Jinak to prostě nejde. Tady Rady ptáka Loskutáka fakt nemají místo ... :scare:

Mně kdyby někdo přinesl přístroj, ve kterém se někdo neodborně hrabal, silně bych zvažoval, že opravu odmítnu ...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Carlos
Příspěvky: 14
Registrován: pát 29. bře 2019 11:07:33
Bydliště: Orlová

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od Carlos » pát 12. dub 2019 11:14:34

Rozumím těmto připomínkám, tyto rady jsem dostal i od jiného zdejšího člena fóra, který mi magnetofon opravoval a nastavoval.
Možná to bude znít zvláštně, ale nejsem studio, kde by záleželo na přesném seřízení dle nějaké normy. Jsem uživatel, který chce aby mu to hrálo dobře, dle jeho představ. Nemám na zesilovači korekce a proto můžu pouze sluchem srovnávat původní zdroj a nahranou pásku. Zní to blbě, ale podle mě fakticky a pravdivě. To samé bych měl slyšet při nahrávání z magnetofonu když monitoruji zdroj a přepnutím na Output nedojde k žádné změně hlasitosti ani jiné modulaci nahrávky. Je to laické a amatérské srovnávání a odborníkům by jistě vstávaly vlasy na hlavě úžasem, co že to vypouštím za bludy.

Magnetofon mi nehraje špatně, v pořádku se zdá i po mechanické stránce. Chtěl jsem si pouze nechat proměřit hodnoty nastavení. Amatérské ladění jsem prováděl podle testovacích CD, různých frekvencí, vyrovnáním stereobáze, umístěním hudebních nástrojů v prostoru dle manuálů. Netočil jsem jenom trimry tak naslepo (i když vlastně naslepo), řídil jsem se hlavně sluchem a srovnával INPUT/OUTPUT.
Nezatracujte mě, hifi je vlastně pro radost z poslechu hudby a vizuální efekt nádherných přístrojů, který tento koníček ještě umocňuje.

Škoda, že u nás na Ostravsku není žádný odborný servis.
Možná, že si nakonec nějaký ten výlet do hlavního města udělám. Už jenom pro klid v duši.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1629
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od Petr.116 » pát 12. dub 2019 18:37:35

Nikdo Tě nezatracuje :)
jen jsem se snažil vysvětlit, že toto NENÍ možno nastavit sluchem, a mnohdy ani pouhým milivoltmetrem !!! Tady je třeba pořádné přístrojové vybavení včetně osciloskopu. To abys viděl, že už třeba záznam začíná být tvarově zkreslený a že jsi něco udělal špatně ...
Často je potřebná úhlová změna natočení konkrétního trimru strašně citlivá a když připočteš, že reakce na snímací straně je zpožděná za provedenou změnou o čas, který pásek potřebuje na dojetí od záznamové hlavy ke snímací, není soustava ucho --> mozek schopna toto vůbec rozumně vyhodnotit. A ucho je hrozně nespolehlivé svou necitlivostí.

BTW: až do té Prahy pojedeš, vezmi si pásek, na který chceš stroj seřídit ... viz předchozí příspěvek. Jinak Ti to dotyčný seřídí na jiný pásek, než používáš a ty budeš doma znovu nespokojen.
Jinak mě napadlo: zkus se zeptat ve Vašem ostravském rozhlasovém studiu na kontakt na techniky a ty zkus poprosit ...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Carlos
Příspěvky: 14
Registrován: pát 29. bře 2019 11:07:33
Bydliště: Orlová

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od Carlos » pon 15. dub 2019 12:04:14

Obrázek

Kromě červených puntíků, jsem na nic jiného nesahal.

Myslím, že jsem zase toho tolik neprovedl. Navíc původní hodnoty jsem si označil, takže bych to mohl vrátit zpět. Proč bych to ale dělal, když to tak hraje líp.

Postupně studuji servisní příručku, abych líp pochopil funkčnost veškerého nastavení. Zainvestuji i do nějakých "měřáků" a kalibračních pásků. Revox jsem si vybral proto, že se skoro všechny náhradní díly dají celkem snadno sehnat. Čas ukáže, zda budu schopen si vypomoci sám, maximálně s radou zkušenějšího.

Carlos
Příspěvky: 14
Registrován: pát 29. bře 2019 11:07:33
Bydliště: Orlová

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od Carlos » čtv 09. kvě 2019 21:31:09

Tak jsem zase udělal malý krok v před, vylepšením PR99. Nejprve jsem si troufnul vyměnit jednu páčku na přepínači, která byla mírně ohnutá a vadilo mi to. Původní páčka je plastová, objednal jsem si kovové. Bez návodu, jenom systematickou demontáží jsem se dobral k výměně nové páčky. Vůbec to nebylo snadné, protože originál pouzdro je nýtované, takže odvrtat nýty. Mechanismus s pružinkou dostat na místo a pouzdro uzavřít mi zabralo dost času, ale podařilo se. Místo zpětného nýtování jsem použil šrouby M4 s maticí a pouzdro sešrouboval. Zapojení konektorů a provlečení tlačítek skrz děrovaný plech byl horor. Nakonec to dobře dopadlo, ale vyzkoušet jsem to nemohl, protože tři PCB desky jsem si nechal "vylepšit" v Německu. Konkrétně se jednalo o desky 1.Oscillator, 5.Output Amlifier a Capstan Speed Control. Na deskách provedl úpravy obvodů a nahrazení součástek.
Obrázek
upload images

Obrázek
upload images

Obrázek
upload images

Dneska mi to dorazilo zpět, tak jsem se hned nedočkavě pustil do montáže. Pan Schmid z Pievoxu PCB odzkoušel na svém stroji PR99 MKII a zároveň jej nastavil na požadované parametry. Po uzavření skříně jsem netrpělivě založil pás a spustil stroj. Světe div se, ono to hrálo a hrálo to hodně dobře i na můj nahraný pás z minula. Asi jsem se trefil s tím svým amatérským nastavením, protože si to jinak nedovedu představit. Měnil všechny trimry a relé na desce "Bias", nastavoval úrovně na svém stroji a zkalibroval na správnou úroveň a na pás SM 900..

Obrázek
d30 org

Teď když to mám pohromadě, nechám si stroj i přesto proměřit. Nakonec se mi ozval někdo z bližšího okolí, který má zkušenosti s magnetofony Revox a má i patřičné vybavení pro měření a kalibraci stroje. Snad se od něj i něčemu, co se týká správného nastavení a měření přiučím.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1629
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od Petr.116 » čtv 09. kvě 2019 21:43:08

To si určitě nastavit nech. To, co píšeš, je technický nesmysl. Pan Schmidt z Pievoxu je sice odborník (znám ho), ale technicky nemůže (!) definitivně nastavit desku na jiném magnetofonu, kde jsou jiné hlavy (myslím kusově jiné a jinak opotřebené). Každý magnetofon je třeba nastavit jako celek. Stačí, když je třeba záznamová hlava víc sjetá a veškeré nastavení BIASU je úplně jinde.
Obdobně je to s úrovněmi při reprodukci. Záleží na signálu z Tvých hlav a podle toho se pro daný normovaný tok při reprodukci měřicího pásku nastaví zisk snímacího kanálu.
Takže kompletní nastavení je nezbytné.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od bcoufal » úte 28. kvě 2019 19:29:33

Zdravím,
snad nebude vadit, když položím dotaz sem. Mám krátce PR99mkI, na panelu potisk s rychlostí 7.5-15ips u přepínače, ale ve skutečnosti to má rychlosti 3.75-7.5ips. Já bych spíše ocenil ty vyšší rychlosti, 3.75 nepoužívám. Je nějaká šance na předělání? Díky za radu, Bohouš

Uživatelský avatar
mir47
Příspěvky: 63
Registrován: stř 30. zář 2015 19:31:55
Bydliště: Praha

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od mir47 » stř 29. kvě 2019 3:21:30

Ahoj
Na to se nedá jednoduše odpovědět, záleží na tom zdali tvá stávající úprava spočívá pouze změně rychlosti na desce řízení capstan motoru a případných frekvenčních korekcí na dalších deskách.
Rychlejší PR99 mají totiž jiný motor se silnější hřídelí (9mm) a ten se poněkud obtížně shání v porovnání s běžným motorem 3.75-7.5ips a proto i jeho cena bývá vyšší. Zvláště nabídky "sofort kaufen" na Ebay.
Takže odpověď zní ANO ale....

bcoufal
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 30. led 2014 12:56:49
Bydliště: Nová Bystřice

Re: Revox PR99 MKIII

Příspěvek od bcoufal » sob 01. čer 2019 6:41:15

Ahoj,
O motor bych asi starost neměl. Jeden stroj na aukro s 19/38 má vidět typ motoru 1.021.210, těch je na ebay plno a jsou stejný i pro B77. Alespoň to tak chápu. Nebyly ty rozdíly mezi A77 a B77+PR99 ? V každém případě rychlopřevíjení je fofr oproti Akai GX620 a GX646. Také proto si myslím, že když 2 stopý stroj zvládne to časté rychlopřevíjení zpět, musí zvládnout i klasické přehrávání při 15ips. Jiný typ motoru jsem nenašel.
Co jsem našel, jsou 2 možnosti, jak rychlosti zrychlit.
a) Změna průměru osy capstanového motoru + nějaké mechanické úpravy posunu motoru + přenastavení elektroniky záznam/zápis
b) Pouze elektronická úprava, která je popsána (dnes už v internet archivu) zde: https://web.archive.org/web/20180106184 ... ReVox2.pdf
Varianta B se mi zdá lepší a hlavně je polopatě popsána. A pak ty normy záznamu - korekční křivky - EQ NAB pro 7,5ips a EQ IEC (CCIR) pro 15ips jak popisují v pdf, nebo je v našich končinách standard jiný?

V tom pdf souboru jsem našel odkaz na úžasnou věc - https://tapeproject.com/ - jen ta cena pásků je trochu vyšší.

Vlastně mám ještě další 2 možnosti:
c) Smířit se s tím a poohlížet se po dalším magnetofonu do sbírky s 19/38/2stopy
d) Prodej/nákup/výměna za PR99 s 19/38

Zamčeno

Zpět na „Obecné technické dotazy, problémy, rady“