MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Sekce, týkající se gramofonů všech typů a značek
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Odpovědět
Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Příspěvek od Petr.116 » stř 04. pro 2013 10:42:27

Seiko píše:
Petr.116 píše: A kterej jsi měl v té NC440 motorek ? Už ten blbej krokáč nebo ještě ten klidnej 3 fázák ?
To kdybych věděl... :brek: Kupoval jsem ji v roce 1979, prodával v roce 1987, a tehdy jsem o rozdílu mezi motorky nevěděl. Co vím - byl zavěšený na pružinkách (novější NC 440 jsem viděl s motorkem upevněným na gumových silentblocích) a gramofon nedržel nastavené otáčky - čím déle hrál, tím se talíř točil rychleji. Pořád bylo potřeba jemnou regulací ubírat rychlost. Jo, a gramofon byl v černém provedení. :cool:
S tím ujížděním je to by design ... ale jak jsem předělal tu desku elektroniky na nové PCB a krom termistorů a dion tam mám nové polovodiče, tak je ten efekt výrazně menší - a hlavně je to po zapnutí a po nějaké době se to ustálí ... Já chci ale časem využít ten krásně bočně frézovaný talíř a odrazem ze strany snímat impulsy optikou a zavést zpětnou vazbu, klterá přes vhodně začleněný prvek v obvodu řízení otáček bude dolaďovat motorek tak, aby otáčky držel ... Něco jako AFC u FM radia. Pustit bez AFC, naladit stanici do středu S křivky detektoru a pak stisknout AFC a automatika se stará dál sama. A myslím si, žýe když se to dobře nastaví, že to zapíní automatiky nebude třeba a ureguluje se to samo. Je to pohrát si s tím. Ty výrozné plošky stroboskopu na mém talíři k tomu přímo vybízejí :)
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

TheLastUnicorn

Příspěvek od TheLastUnicorn » stř 04. pro 2013 12:04:00

Ve zkratce...gramofony Tesla tak jak jsou nemají žádný smysl...kdyby byly alespoň levný, tak to dobrý "Entry level"...kdo to ale myslí trochu vážně, tak raději od toho pryč...Kupovat za 100-150€ teslácký gramofon a pak ještě spekulovat, proč to nemá takový, nebo makový motor a pořád to hučí, to je fakt jenom pro teslofily. Za stejný peníze si mohu totiž pořídit normální stroj, na kterým můžu hrát bez toho, abych se v tom 2 roky vrtal.
A to jsem si myslel, že NC500 s motorkem zavěšeným na řemínku a řemínkovým pohonem nehučí...Hučí! Přenese se to i přes řemínek... :dash:

Seiko

Příspěvek od Seiko » stř 04. pro 2013 12:22:48

TheLastUnicorn píše: Za stejný peníze si mohu totiž pořídit normální stroj, na kterým můžu hrát bez toho, abych se v tom 2 roky vrtal.
A to jsem si myslel, že NC500 s motorkem zavěšeným na řemínku a řemínkovým pohonem nehučí...Hučí! Přenese se to i přes řemínek... :dash:
Jo, to je ten rozdíl mezi "starým strojem" a "starým strojem". Někdo je rád, že má další přístroj do sbírky a neřeší odstup daný konstrukcí, či použitými materiály (a pokud chce poslouchat hudbu, tak z něčeho jiného), někdo je zase rád, že má starší kvalitní gramofon, ze kterého je radost tu muziku slyšet. :)
Osobně jsem příznivcem poslechu :music: , ale kdyby nebylo sběratelů, tak jsem mnohé přístroje neměl šanci uvidět :cool:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

TheLastUnicorn

Příspěvek od TheLastUnicorn » stř 04. pro 2013 12:58:38

Co DUAL 604? Jak je na tom? :)

libor

Příspěvek od libor » stř 04. pro 2013 13:02:50

... a co mc600q?... otáčky si udržuje sám... přes řemínek se nic nepřenáší... ložisko po namazání stichlo... :byego:

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » stř 04. pro 2013 13:45:53

S499.1023 píše:Ony ty teslácké top gramce hučí hlavně ložiskem, ne motorkem. Petr vynalézá tachoobvod, co měl Dual a Thorens a x dalších už na začátku sedmdesátek a Jednorohé Baleno už ví, kudy cesta nevede.
Já vím, taky by se mi líbil Jirkův tangenciál - jenže po tom větru v peněžence, co jsem za poslední období udělal :hahahihi: , musím na chvíli přibrzdit ... ale červíček vrtá a vrtá ...

Ad ložisko: Samozřejmě teď při přestupu do jiného levelu (L-410 a Cambridge) jsem zlikvidoval šumové spektrum a logicky začnu honit spodek pásma - hluky apod.
Ložisko nemám Tesla - ale Klub Elektroakustiky (talíř s osou napevno a ložisko pod ním ...), to je jiný trochu level ... ale asi to taky nebude kdovíco ...

I když včera jsem se naštval ... chtěl jsem naimplementovat do PS4500 (příšerné označení - to jsem musel bejt mimo smysly ...) DL-110, tak jsem si hrál s druhým headshellem a pak jsem si všiml, že ta mrcha Denon je nižšší než SHURE a že bych jako slušně vychovanej kluk měl spustit raménko trochu níž (taky by ty vložky mohly sjednotit výškově, co ?), aby bylo raménko voodorovně s deskou. A to jsem si naběhl, protože ta vypínací clonka optiky mi v té snížené poloze naráží vevnitř na lajdácky ufixované kablíky pod tím ... Když bylo raménko vysoko, bylo to OK. Ladit výšku při přehazování headshellů teda odmítám (možná Denonku podložit něším lehkých na výšku Shure).

Takže to jdu teď celé odstrojit a kouknu dolů ... Nicméně bych nejraději zkřížil raménka - mám to staré P1101 s pevným headshellem, který ale jde natáčet, aby byl hrot kolmo. A taky bych pak mohl použít novou kabeláž do raménka (z Projectu od pana Z.), kde jsou na koncích všech 4 barevných kablíků konektory. A vyhodit ten háček na ruku - údajně zdroj drnčení - rezonancí (dle WEBů) ... Jenže představa manipulace s vložkou MC, kde nejde při osazování vyjmout chvějka, je dost děsivá.

Tak nevím - nejraději bych koupil nějaký tangenciál a už se tu nes.ral s kravinami. Ale to bych musel být svobodný jako Libor :hahahihi:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

libor

Příspěvek od libor » stř 04. pro 2013 14:00:32

Petr.116 píše: Ale to bych musel být svobodný jako Libor :hahahihi:
No jo, svobodný, ale s jedním příjmem :brek:

A navíc pořád nejsem schopen narazit na rozumného Revoxe za rozumný peníz.... :brek:

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » stř 04. pro 2013 16:09:42

S499.1023 píše:Petr.116: Samozřejmě, že to ložisko od Jandy není vyšší level - to je jen vlhký sen. Na přizpůsobení VTA použij distanční destičku, to dělá I Thorens, takže je to určitě dobře :D.
No když jsem koukal na tu čuněčinu z Litovle, tak ten Janda vyšší level je :-) A jinak Mirek měl ještě lepší nápad ohledně správné výšky: nezasahovat do headshellu (nezvyšovat hmotnost na konci raménka), ale jednoduše použít nějakou podložku pod pryžový slipmat (korek apod.) nebo ho mít tlustší. A když se bude hrát s nižší vložkou - šup a dát pod gumu to cosi :hahahihi:

Seiko

Příspěvek od Seiko » stř 04. pro 2013 16:55:04

S499.1023 píše: A protože DL-110 není high compliance vložka, tak zvýšení efektivní hmotnosti ramene může být i prospěšné. Já bych tedy raději měnil hotové headshelly i s kompenzací VTA, než bych čachroval se slipmatama.
To jsou i moje slova :) Když jsem měl Technicse SL-Q3, kde nelze nastavit VTA, řešil jsem to slipmatama o různých výškách a výsledkem bylo, že jsem mnohdy zapomněl vyměnit slipmat pro danou vložku. Neb i pan Revox řeší správnou výšku vložky v raménku podložkou mezi vložkou a tím, do čeho se uchytí, přijde mi to jako technicky čistší řešení :cool:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » stř 04. pro 2013 17:16:41

S499.1023 píše:To já už pochopil dávno, že to, cos z Litovle měl (neobšlehnuté ramínko P1101) bylo špičkové, zatímco to, cos neměl, byla čuňačina :D.
To mi teda křivdíš ... když něco stojí za h..., tak to přece nehájím jenom proto, že jsem si to jako mladej blbec koupil - jako študák jsem na víc neměl ... ale měl jsem (i podle pověsti těch zařízení v té době)
pocit, že to lepší je. Můžu se mýlit, samozřejmě. Nicméně :

a) přidávání hmoty na konec raménka není dobré - je snaha, aby to bylo co nejlehčí

b) když byl Janda takový sociál, tak proč vyrobil dvoudílný drahý talíř :jazycek2:

Odpovědět

Zpět na „Gramofony“