MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Sekce, týkající se gramofonů všech typů a značek
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Odpovědět
Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Příspěvek od Petr.116 » pát 22. lis 2013 19:49:00

libor píše:Jsem nesmírně šťastný, že jsem náhodným nákupem Sharpa s firemní vložkou se postavil na úroveň špičkových vložek Shure, zejména pak M97xE. Snad možná i o stupínek, ale opravdu jen nepatrný stupínek výš. A teď ještě čekám dvě výrazné zlepšení:

První výrazné zlepšení očekávám, až se v Sharpu rozehraje nová jehla, protože tato má najeto jen pár stran desek. Pak to bude hrát stejně jako rozehraná skvělá Shurka M97xE, ráj pro uši, balzám na nervy, a třeba i pocítím výhodu tangenciálního ramene, nezatíženého snímací chybou a antiskatingem.

Druhé výrazné zlepšení očekávám v okamžiku, kdy tyhlety Sharpy a ostatní MM krámy nakopu do prdele a přejdu kompletně na MC systém... :good: :lol:
Nebýt taková zima, tak bych se koukl do kalendáře, jestli není 1.4. :mir: :hahahihi:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

libor

Příspěvek od libor » pát 22. lis 2013 19:57:34

Budu se opakovat - na sraze jsem slyšel hrát Petrův gramec, a hned po něm můj. Zvukově jsem je nedokázal rozlišit, přišly mi stejné. Na můj dotaz Seiko řekl, že je to podobné, z mého je prý vyrovnanější zvuk. Ten zvuk těchto dvou gramofonů mi přišel takový "normální" - takhle prostě ty normální gramce hrajou. Co se tvého Thorense týká, jeho zvuk mě nezaujal, přišel mi takový běžný, ne špatný, ne lepší.

Pak ovšem došlo k tomu osudovému zlomu - Seiko pustil MC Denon :good: V ten daný okamžik ostatní gramce na srazu u mne spadly z lopaty. Rozdíl ve zvuku o několik tříd. Na rozdíl od jiných tady nebudu přemýšlet nad tím, jestli z MM vydolovat trošku lepší zvuk (jako se hádat jestli je lepší trabant nebo wartburg, když máme ereso :good2: ) ale prostě zakoupím to lepší. Pro mně byl ten sluchový vjem tak diametrálně rozdílný, že nemám o čem přemýšlet - jen ještě ujasnit si detaily (zda postačí Cambridge nebo bude potřeba Luxman atd). Když budu tunit wartburga, ereso z něj stejně nikdy nebude...

libor

Příspěvek od libor » pát 22. lis 2013 20:14:21

Petr.116: A napadlo tě, že by sis k té práci co tě o víkendu čeká mohl pustit muziku - a to i přes nějaké ty nové krabičky?
Ad Sharp - já netvrdím, že to všem nandá - jen tvrdím, že jsem si koupil gramec, který mě zaujal ramenem a ovládáním - zázrak jsem od něj v žádném případě nečekal. O to větší překvapení se konalo po přepnutí Shure/Sharp. Čekal jsem velký kvalitativní skok - a on nebyl. Nikomu jsem nic nenandal - nandal nám to všem Seiko s Denonkou, TLU s bednama... :morning: :drinking:

(Ještě k tomu Sharpu - vzhledem k tomu, že si nemyslím, že by si Sharp dělal vlastní vložky, tak kdo ví co tam je za snímací systém. Může to být klidně i Shure, nebo taky cokoliv jiného. Ono to vlastně ani nemá vložku - je to celé jeden kus i s ramenem, lze vyměnit jen jehla, kterou mám novou.)

Jo a pánové - sranda muší bejt! :good2:

Seiko

Příspěvek od Seiko » pát 22. lis 2013 20:23:28

Od použití jehel s profilem SAS nečekejte v žádném případě radikální zlepšení celkového zvuku. Tenhle typ hrotu umí velice dobře přehrát to, s čím má i eliptický problémy. Typickým příkladem je saxofon ve forte, nebo Luboš Pospíšil velice nahlas zpívající. Popřípadě syntezátory hrající nějaký drsný nebo skřípavý zvuk. Tam je zvuk z SAS jehly takový, že nemáte pocit zkreslení, zvuk není drsný. Zrovna pro Shure M97xE stojí 167 USD + poštovné + sakra výpalné na celní poště. To mi vychází na něco okolo 4.000 Kč za hrot + 940 Kč výpalného. Kdybych neměl už SAS jehly doma, tak bych při současných znalostech, jakou přenosku dát do gramofonu, do upgrade pomocí SAS jehly nešel. Pokud se ale najde předzesilovč, který mi MM přenosku rozehraje tak, že zvuk bude stejný (nebo lepší), než z MC, pak bych teprve uvažoval o SAS hrotu. Chvála na SAS hroty je oprávněná, ale platí pro zvuk z MM přenosky. :hi:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » pát 22. lis 2013 20:32:14

libor píše:Petr.116: A napadlo tě, že by sis k té práci co tě o víkendu čeká mohl pustit muziku - a to i přes nějaké ty nové krabičky? :good2:
Sorry, ale nemohl - když někdo poslouchá hnusné CD a meje u toho nádobí, proč ne ... Ale na dobrou muziku se rád soustředím. A to už u práce nejde. Zejména, když (jak Jirka správně píše) jsou to všechno jemné nuance, tak se na ně přece musím sakra soustředit, ne? A ne u toho dělat práci, na kterou musím dost myslet ... :jazycek2: :stop:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

TheLastUnicorn

Příspěvek od TheLastUnicorn » pát 22. lis 2013 22:45:30

A pomalu se nám tady z toho stává hi-fi fórum... :hahahihi:

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » pát 22. lis 2013 23:44:55

TheLastUnicorn píše:A pomalu se nám tady z toho stává hi-fi fórum... :hahahihi:
Snad ne, proboha :scare: :hahahihi: :drinking:
BTW - máš nápad, jak tomu zabránit ? Já tedy doufám, že až na občasné výstřelky směrem High End (a to si tu každej uvědomuje a držíme se dostupných, ale aspoň trochu technicky zásadních věcí ...), jsme tu normální ...ne? :jazycek2:

Seiko

Příspěvek od Seiko » sob 23. lis 2013 0:54:19

TheLastUnicorn píše:A pomalu se nám tady z toho stává hi-fi fórum... :hahahihi:
To máš těžké, když se bavíme o přenoskách, jak hrají, tak se o to Hi-Fi otřeme ať chceme, nebo nechceme. Navíc, když je to vlákno tak nazvané :mad: Kdysi jsem se dost často díval na fórum "Hifi názory", jej, co jsem se tam občas dočetl psychoakustiky :bomba: Zvláště, že bedny přece nemůžou hrát pořádně, když k nim nevede kabel silný, jako noha... Neříkám, že se tam neobjeví i rozumné názory, ale konstatování "mám NC 470 s OMB 5 a hraje fantasticky" mne nechává chladným. Můj přístup ke starým strojům je ten, že mnohé hrají tak, že mi poslech z nich dělá radost. A proto mám staré stroje rád :playboy:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

libor

Příspěvek od libor » úte 26. lis 2013 17:11:22

Tak, rudý drahokam je už doma :good: namontován do MC600Q
dl110.jpg
První dojmy a srovnání s Ortofon OM10 - bohužel pouze na obyčejném MM preampu :negative: Přenoska je o dost tišší=slabší výstup, což je jasné. Subjektivně je tam trošku méně basů (což může být i větším zesílením potenciometrem hlasitosti=méně působí fyziologie). Pocit ze středů, dynamiky a detailů je lepší než s OM10E, bicí u Dire Starits jsou lepší. Rozdíl ale není zdaleka tak obrovský jako na sraze - je to určitě preampem. Nyní plánuji dokončit konečně toho Actidampa (mk2 - přepínání MM/MC a 4 možné kapacity na vstupu) a testovat dále, posléze nejspíš skončím u Cambridge-uvidíme.

Více fotoZDE.

Přenosku jsem koupil z Itálie s nahranými 5 hodinami, 3 měsíce je stará, prodejce seriozní, 100% positive feedback a dal jsem za ni 96,90 euro vč. poštovného.

TheLastUnicorn

Příspěvek od TheLastUnicorn » úte 26. lis 2013 17:26:32

Došlo k tomu, co jsem si od začátku myslel...bude to zakopaný v kombinaci vlžky a preampu - potažmo těch step-up trafech. Zajímalo by mě, co by to udělalo u mýho L-410, který přepnutí na MC má...že bych se stavil v Hranicích i s Luxem? :hahahihi:

Odpovědět

Zpět na „Gramofony“