MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Sekce, týkající se gramofonů všech typů a značek
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Odpovědět
Seiko

Re: MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Příspěvek od Seiko » stř 20. lis 2013 14:00:19

S499.1023 píše:Ještě na Seika, jelikož má asi jako jediný z nás praktické zkušenosti v oblasti MC: Jaká by měla být výhoda MC low output přenosek?
Dost už k tomu napsal Petr, obecně se tvrdí, že čím lehčí chvějka s cívkama, tím přesnější přenos zaznamenaného zvuku z desky - čím méně závitů cívky, tím menší setrvačnost celého systému. Ale k tomu bych byl trochu rezervovaný, při tom, na jakých aparaturách posloucháme, je otázka, zda toto máme šanci poznat :music: V případě baráku na samotě, vybaveného kvalitní High-endovou aparaturou, by se dal udělat srovnávací test. Nejlépe v zimě, aby do toho nezpívali ptáci, někdy po půlnoci, aby nepřistávaly letadla na Ruzyni a pokud možno vypnout i vítr, aby nešuměl les :cool: Jednu zkušenost mám - už jsem ji psal - Ortofon Jubilee se step-up trafem Ortofon Verto a zbytkem aparatury, co byl na srazu (teda - repro Revox Symbol B Mk III) dokáže přehrát vážnou muziku tak, že má člověk pocit, že je v koncertním sále. Akorát bigbít z téhle kombinace hraje divně. Když se na vážnou hudbu dala Denon DL-110, byl slyšet zřetelný rozdíl (k horšímu - ztráta hloubky prostoru, trochu ubylo dynamiky - ale samozřejmě, pořád to hrálo zatraceně dobře, vůbec nešlo srovnávat se zvukem při použití MM přenosky). Chtělo by to slyšet, stovka slov ten rozdíl nepopíše jasně. :hi:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » stř 20. lis 2013 15:09:54

libor píše:...zvuk té Shurky vůbec nepřesvědčil. Petr ju tady dva roky vychvaluje, pak ji zapne - a ...
Hele a slyšíš dobře ? Ty ji pořád srovnáváš s Denonkou ... už sis přečetl to hodnocení v linku výše ?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

libor

Příspěvek od libor » stř 20. lis 2013 15:29:10

Petr.116 píše:
libor píše:...zvuk té Shurky vůbec nepřesvědčil. Petr ju tady dva roky vychvaluje, pak ji zapne - a ...
Hele a slyšíš dobře ? Ty ji pořád srovnáváš s Denonkou ... už sis přečetl to hodnocení v linku výše ?
Tak já čekal, že i proti tomu mýmu Sharpu tam bude taky výrazný skok - a ne že to bude pro mně úplně stejný a pro Seika dokonce ze Sharpu vyrovnanější... ten gramec stál litr i s vložkou... o Denonce nemluvím, ta zašlapala do země všechno :hahahihi:

Já toho Sharpa kupoval, protože jsem chtěl zkusit tangenciál, tlačítkové ovládání a proto že byl nádherně zachovalej... že rozválcuje PS4500 s novou Shurkou jsem fakt nečekal :lol:

Seiko

Příspěvek od Seiko » stř 20. lis 2013 16:04:36

libor píše: Tak já čekal, že i proti tomu mýmu Sharpu tam bude taky výrazný skok - a ne že to bude pro mně úplně stejný a pro Seika dokonce ze Sharpu vyrovnanější... ten gramec stál litr i s vložkou... o Denonce nemluvím, ta zašlapala do země všechno :hahahihi:
Nebyl bych tak radikální. :mir: Osobně mám zkušenosti s mnoha MM přenoskami, Shure mají (obecně) velice pěknou dynamiku na basech a rovný přednes přes celé pásmo. To, že si Sharp "sednul" s předzesilovačem a zvuk byl podobný, mi přijde jako normální. Při porovnávání více MM přenosek byl vždy zvuk dost podobný, lišilo se to méně, než byl zvukový "skok" mezi MM a MC. Přenosky Rega mají "tvrdší" zvuk, trochu vytažené středy oproti okrajům pásma, přenosky Technics nemají tak hutné basy, jak Shure, přenosky Clearaudio mají dost dynamický projev, ale méně detailů, než Shurky ... a tak bych mohl pokračovat. Slyšel jsem na High-end aparatuře hrát Ortofon OMB 5E (kterou beru jako nic moc přenosku) lépe, než Shure V15 III - protože Pro-ject předzesilovač je vyloženě "naladěný" na Ortofon. :scare:

To všechno, co jsem psal výše vůbec nemusí být pravda, když se použije jiný předzesilovač. Prostě - poslouchá se kombinace přenoska / předzesilovač, a byť oba komponenty splňují předpokládané technické parametry, stejně rozdíl ve zvuku odhalí jen uši posluchače. Tím neříkám, že by se nedalo doměřit toho, jak to zřejmě bude hrát - chce jen vědět, jaký zdroj signálu se použije (tedy myslím - co bude nahráno na měřící desce), a jak se vyhodnotí. Subjektivně se dá hodnotit spíše tak, že jsem schopen říct, že na dané aparatuře se mi při srovnání různých přenosek více líbil zvuk jedné (a říct proč) a méně líbil zvuk jiné (a říct proč). :music:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Seiko

Příspěvek od Seiko » stř 20. lis 2013 17:08:07

S499.1023 píše: Jo, to je další věc, co mi hlava nebere - kmitací systém je řádově lehčí, než u MM, proč to teda potřebuje vyšší tlaky na hrot.
Mmch., konečně jsem doma oživil tu Shurku na Dualu 721 a dal jsem ji zase pryč, protože na můj vkus hrala "fádně" (možná je to věc zvyku) a vrátil jsem tam AT-95 E, má na moje uši přesnější výšky.
Sic je kmitací systém lehčí, ale je umístěný jinde - magnet ve Shurce je těsně u bodu, kde je pružně upevněná chvějka (větší páka, promítnuto směrem k jehle), cívky jsou od toho upevnění trochu dále. Čím větší bude rozkmit cívek, tím vyšší napětí se na nich naindukuje, aspoň nějaký rozumný být musí. Pak bych vzal i v úvahu, že od cívek vedou drátky. U MC přenosek jsou běžné přítlaky okolo 2 až 2,5 g, to že Denon DL-110 má 1,75 g je spíše výjimka.

Není Shurka jako Shurka, podle mojich zkušeností hrají výborně V15 III až V, M97XE. Nebyl jsem spokojen se zvukem M97ED, M95EJ, Tracer TXE-SR. A samozřejmě - velkou roli v tom hraje i předzesilovač. :music:

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » stř 20. lis 2013 22:03:48

S499.1023 píše:Petr.116 » stř 20. lis 2013 13:02:53 + Seiko: Jo, to je další věc, co mi hlava nebere - kmitací systém je řádově lehčí, než u MM, proč to teda potřebuje vyšší tlaky na hrot.
Mmch., konečně jsem doma oživil tu Shurku na Dualu 721 a dal jsem ji zase pryč, protože na můj vkus hrala "fádně" (možná je to věc zvyku) a vrátil jsem tam AT-95 E, má na moje uši přesnější výšky.
Asi je to, jak píše Jirka - kombinace vložka - preamp (a já bych ještě dodal: raménko ...) ... Zkus si jen představit DL-110 na MM vstupu - a přitom je to výrobcem schválená, impedančně přizpůsobená kombinace ...
A měl jsi přesně geometricky nastavenou ? Podle nějaké kvalitní šablony ? Podle všech kritik po celém webu hraje M97xE výborně. No a mmch - všichni potvrzují, že průměrná doba na "rozehrání" nové vložky je cca 50 hodin hraní.
Pak hraje daleko lépe. A jak jsem psal, i ta moje má za sebou pár hodin - přehrála asi 4-5 desek. Tvoje vyndaná z krabičky asi ještě méně :music:

Tohle je zajímavé (už jsem to tu linkoval):

http://daveyw.edsstuff.org/vinyl/cartri ... artridges/
http://daveyw.edsstuff.org/vinyl/cartri ... artridges/
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Seiko

Příspěvek od Seiko » pát 22. lis 2013 18:52:39

S499.1023 píše:V dávné, pradávné minulosti jsem měl M 95 EDM a líbila se mi. Jenže to bylo v době, kdy široko-daleko jeden známý měl V 15 III na Dualu 721 a jinak všichni hráli na VM 2101, VM 2102, Shure M 75-6 S, JVC Z-4 S a podobných křápech.
V dávné, pradávné době, když jsem na NC 440 vyměnil VM 2101 za VM 2103, tak mi zvuk VM 2103 přišel sakra lepší (více basů). A pak zase lepší, když jsem pořídil Shure M75-6S (basy a dynamika). A další zlepšení se dostavilo, když jsem ji vyměnil za M70EJ (čistší zvuk - eliptický hrot). Určitě by než ta hrála lépe kterákoli z M95 nebo M97. No a postupem času to skončilo u Shure V15 III, IV, V a M97xE, s tím, že nejpřesnější zvuk má V15 V - ta z nich jediná má beryliovou chvějku. Dělala se jen krátkou dobu, pak ochránci zdraví při práci zakázali výrobu (jedy při zpracování berylia). Zvukově se jí velice blíží M97xE, pokud se do ní dá jehla SAS od firmy Jico - taky má beryliovou chvějku (dělá se v Japonsku, tam asi není berylium jedovaté). Ale to se bavíme o takových nuancích ve zvuku, které jdou poznat jen při bezprostředním srovnávání, jinak hrají všechny výborně i s originálními jehlami. Za předpokladu, že zůstáváme u přenosek MM. :playboy:

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » pát 22. lis 2013 19:06:45

Seiko píše:
S499.1023 píše:V dávné, pradávné minulosti jsem měl M 95 EDM a líbila se mi. Jenže to bylo v době, kdy široko-daleko jeden známý měl V 15 III na Dualu 721 a jinak všichni hráli na VM 2101, VM 2102, Shure M 75-6 S, JVC Z-4 S a podobných křápech.
V dávné, pradávné době, když jsem na NC 440 vyměnil VM 2101 za VM 2103, tak mi zvuk VM 2103 přišel sakra lepší (více basů). A pak zase lepší, když jsem pořídil Shure M75-6S (basy a dynamika). A další zlepšení se dostavilo, když jsem ji vyměnil za M70EJ (čistší zvuk - eliptický hrot). Určitě by než ta hrála lépe kterákoli z M95 nebo M97. No a postupem času to skončilo u Shure V15 III, IV, V a M97xE, s tím, že nejpřesnější zvuk má V15 V - ta z nich jediná má beryliovou chvějku. Dělala se jen krátkou dobu, pak ochránci zdraví při práci zakázali výrobu (jedy při zpracování berylia). Zvukově se jí velice blíží M97xE, pokud se do ní dá jehla SAS od firmy Jico - taky má beryliovou chvějku (dělá se v Japonsku, tam asi není berylium jedovaté). Ale to se bavíme o takových nuancích ve zvuku, které jdou poznat jen při bezprostředním srovnávání, jinak hrají všechny výborně i s originálními jehlami. Za předpokladu, že zůstáváme u přenosek MM. :playboy:
Ahoj :hi: ,
ještě že sem občas jukneš a reálnými fakty zkoriguješ ty jednostranné nesmyslné předpojatosti, co tu občas šíří Libor ... :jazycek2: :hahahihi: :music:
U mne ta geneze byla podobná - ještě loni jsem hrál na Shure M93E a ten eliptický hrot hrál velmi slušně a taky všude psali, že má skvělou snímavost (trackability) ... Ale jak jsem tam dal a nastavil M97xE, bylo to někde jinde a to ještě navíc při pouhých 1,25 g ...
http://stylus.export-japan.com/product_ ... ts_id=1526

Např: review " ... By David Drake Date Added: Sunday 29 September, 2013 Absolutely terrific upgrade for the Shure M97xe cartridge! The stock Shure cartridge is good, but is clearly rolled off on the high frequencies. The JICO SAS corrects that problem and transforms the M97 into a truly magical, high end cartridge comparable to other cartridges costing over $500. Highly recommended!! Buy It!! ..."

NEBO

http://www.vinylengine.com/turntable_fo ... p?p=262139

http://stylus.export-japan.com/about_us.php

nejdostupnější asi tady : http://www.lpgear.com/product/e007498.html (v textu píšou, že trámeček je ze slitiny hliníku a bóru ...)

Seiko

Příspěvek od Seiko » pát 22. lis 2013 19:14:44

Už se těším na Liborovu odpověď. Dopředu mávám! :mir:

libor

Příspěvek od libor » pát 22. lis 2013 19:28:06

Jsem nesmírně šťastný, že jsem náhodným nákupem Sharpa s firemní vložkou se postavil na úroveň špičkových vložek Shure, zejména pak M97xE. Snad možná i o stupínek, ale opravdu jen nepatrný stupínek výš. A teď ještě čekám dvě výrazné zlepšení:

První výrazné zlepšení očekávám, až se v Sharpu rozehraje nová jehla, protože tato má najeto jen pár stran desek. Pak to bude hrát stejně jako rozehraná skvělá Shurka M97xE, ráj pro uši, balzám na nervy, a třeba i pocítím výhodu tangenciálního ramene, nezatíženého snímací chybou a antiskatingem.

Druhé výrazné zlepšení očekávám v okamžiku, kdy tyhlety Sharpy a ostatní MM krámy nakopu do prdele a přejdu kompletně na MC systém... :good: :lol:

Odpovědět

Zpět na „Gramofony“