Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Skupina, určená pro amatérsky postavená zařízení a jejich modernizace event. DIY úpravy továrních zařízení
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Nastříkáno ...

Příspěvek od Petr.116 » pát 28. lis 2014 22:44:45

Konečně černé ...









„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » sob 29. lis 2014 19:31:30

Až je to veselejší - je hotový držák DIN5 konektorů - teď už to půjde rychleji ...







Původně mělo to ovládací táhlo (Al trubka), průměr 6 mm, procházet volně předním panelem. neosvědčilo se. Jednak to chce lepší vedení a pak trpěla barva na hraně otvoru
v předním panelu. Tak jsem tam dal šroubovací vodicí pouzdro od Conrada. Ale protože bylo lesklé (nikl, chrom či co ...), nesedělo s designem předku (pouťový vzhled).
Tak jsem mu předek prozatím přetřel černou matovkou (jako je na panelu). Nátěr je štětcem, nic moc. Uvidíme, co dál ... zatím neřeším.





V tom čtyřhranném otvoru bude koukat USB konektor mikropočítače ARDUINO - je tam jen "do foroty", co kdybych chtěl někdy tlačítka přeprogamovat, že ?. Tím se systém připojí jednoduše k PC a nahraje se program dle libosti.
Jako třeba že po stisku tlačítka 4 zape neje relé 4, ale ještě třeba 2 další apod. Mraky možností ... dle potřeby.



A s panelem mikroswitchů .... nad nimi ještě budou LEDky.

Obecná poznámka - už tu padaly dotazy, proč ty čtyři DINy a ne samé CINCHe ? Protože ty 4 DIN konektory jsou k propojení na 4 magnetofony, kde je 4 vodičové propojení,
tzn. 2x výstup + 2x vstup - nahrávání. Oni to tehdy pánové nevymysleli blbě. Představte si, že v CINCH verzi by to byly na každy magič 4 cinche. To by ta krabice byla dlouhá jako "týden před prvním". Když to spočítáte, tak:
8 vstupů (z toho 4 výstup/vstup) = 16 + 8 = 24 CINCH pro vstupy. Dále 4 CINCHe pro komunikaci se zesilovačem (vstup/výstup). tedy 28 CINCHŮ ... :dash: Takhle 12 x CINCH + 4 x DIN5 ... Jednoduché a prosté ... :yes:





Kdo to všechno proboha propojí - začínám bejt utahanej ... :scare:

... jenže mne žene představa, až to spustím ... a budou tam i ty parádní knoflíky ... :good2:

Jo a hraje mi k tomu skvělá deska 2x 10 z Albionu (aktuálně Shadows - APACHE) ... :music:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » sob 29. lis 2014 23:14:49

S499.1023 píše:Jako starej příznivec Ing. Tjunikova bys ale měl vědět, že jeho tříhlavé magnetofony nikdy neměly aktivní na jednom konektoru vstup a výstup najednou kvůli šíleným přeslechům na těch DINech. Ani Japonci, kteří měli občas pro Evropu DINy, na nich neměli odposlech "za páskem".
A pak ještě něco, i když zase budu za rypáka - dáš si takovou práci s krabičkou, koupíš drahé knoflíky a dorazíš to těmi hyperodpornými špičkovými, profesionálními a absolutně přesnými indikátory z B93...
Ad DIN) To nebylo až tak kvůli přeslechům, ale hlavně kvůli prolejzání předmagnetizace v režimu záznam na výstup ... sice se to řešilo u některých strojů odlaďovači BIAS frekvence, ale norma říkala něco jiného, tak ty výstupy třeba u řady Bxxx apod. jsou zkratované tranzistory a jinde kontakty.

Nicméně - ono to takhle nebude fungovat: magnetofon, který bude v záznamu, nebude přehrávat, ale nahrávat jiný zdroj signálu - takže mne to narmalizované opatření nelimituje ...

KOMBINACE:

1) přehrává magnetofon - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 2, 3, 4
2) přehrává magnetofon 2 - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 3 , 4
3) přehrává magnetofon 3 - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 4
4) přehrává magnetofon 4 - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3
5) běží TV (nebo BR přehrávač - ať už svůj signál nebo z NAS serveru) - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4
6) běží TUNER - ten je připojen přímo do Luxmanu, smyčka jde do BAXI a tento signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4
7) běží GRAMO - ten je připojen do Luxmanu přes předzesilovač Cambridge audio a pak do LUxe přes AUX, smyčka jde do BAXI a tento signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4
8) běží AUX (cokoliv - vstup rezerva) - tento signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4

To je princip, ale protože AKAI je aktuálně zapojen přímo do Luxmana, jeden z těch 4 vstupů MGF (asi 4) bude dvoudrátově zpracovávat DENON DCD 1500 II (neboli jedna ta DIN zásuvka nebude plně využita).
Je to na úrovni jakési rezervy. Luxman má 2 čtyřovodičové vstupy pro magnetofony. Na první mám zapojeno čtyřvodičové IN/OUT vedení na BAXI2 a na druhém je AKAI ...

Přeskočil jsem popis vnořené smyčky korektoru, která teď pro vysvětlení není podstatná ...

Ad Budíky) ty už chodily v pohodě ve staré verzi - tato část zapojení se nemění ... za prvé jsou zadarmo a za druhé - to je tam jen kvůli přibližné kontrole úrovně (to nemá nic s kontrolou záznamu ...).
Asi bych sehnal nějaké parádní kvalitní, jenže není tam dost místa do šířky ... tahle vertikální verze vcelku vyhovuje ... A že bych se znovu patlal z A290D a 2x 12 LED ... to se na to můžu ... Mám tu NDR 2x A290D, kdyby mi odešel
v B116 (nebo je nacpu do té druhé ...). Ty LED budíky se mi (pokud se zapojí správně detektor) líbí, ale tady je to zbytečné ...

BTW: už mne ta práce s plechem sere ... nemít tu toho nového Proxxona (a samozřejmě přímočarku), což práci ulehčí, už bych znova nějaké výřezy nepiloval ani za nic.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » ned 30. lis 2014 10:45:14

ransom píše:Mě se samozřejmě líbí jak to máš ve výsledku udělaný, ale nedokážu si představit, že bych se s tím takhle rúčo nimral. Prdel by mi to mohlo políbit. Nezauvažoval jsi ani na minutku, že by bylo jednodušší nechat si udělat nové panely na CNC nebo na laseru?
A když jsem koukal na ten rozpis z čeho na co se bude nahrávat: To děláš takhle sofistikovaně prostě z principu? Nebo opravdu v praxi nahráváš ze všeho na všechno?
To víš, že uvažoval, Tome ... a dýl, než na minutku ... :yes:

Jinak ono se to rodilo postupně. Nejdřív vznikla potřeba přidat vstupy a tudíž udělat skoro to samé do trošku (asi 3 cm) širší skřínky. Navíc bylo lákavé, že naměřené vrtací šablony v počítači se některé daly použít ...

Samozřejmě - prakticky to nebude denně krmit 3-4 současně nahravající magiče. Ale protože se to tu už opakovaně stalo, že byla během poslechu potřeba nahrát poslouchanou věc současně na dva magnetofony, řekl jsem si, proč by to to zařízení neumělo ? Když už se to dělá, ať je to připravené ... Nic mne tak nesere, jako pořád někde shánět u upravovat různé kabely na různé použití a přestrkávat je podle aktuální potřeby. A lézt za těžkého Luxmana za použitím zrcátka a měnit zapojení ... A to jsem si zapaťpámbů nad zesíkem udělal tu velkou mezeru, že tam člověk vůbec může a trochu vidí...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » ned 30. lis 2014 10:55:53

Krasavci to tedy nejsou - kdysi mi je přinesl v práci kamarád a já jsem je tehdy použil do mixpultu na mejdany. Tehdy šlo o to, aby člověk sledoval přibližnou úroveň signálu cpanou do koncáků, aby to nehnal do limitace. Hrálo se v lesní hospodě (chatě) a přetížit repráky ve volném prostoru nedá moc práce. Pak jsem po letech nevyužití mixák rozebral a budíky spaly v krabici.

Nimrání zaplaťpámbů skončilo, teď už to snad rychleji dokopu do konce.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » ned 30. lis 2014 23:20:07

Jinak už ten mikropočítač je na místě ... trochu jsem zápasil s úpravou plastových distančních sloupků (sehnal jsem s výškou 5 mm, ale protože jsem je v době návrhu neměl a ani netušil, že existují, zadní čtyřhranný otvor byl nízko ... tak se musely sloupky ubrousit na výšku 3,7 mm), ale povedlo se ... Jinak kolem USB konektoru přijde zezadu ještě malá krytka, zakrývající obvodovou izolační mezeru ...









Je funkční - otestováno přes servisní USB port (krátkým impulsem mezi zemí a příslušným vstupem tlačítka pomocným vodičem)

„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Seiko
Příspěvky: 348
Registrován: pát 02. srp 2013 7:16:25
Bydliště: Praha

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Seiko » pon 01. pro 2014 22:44:52

Pravda, výroba přepínače vstupů s korektorem se čte jako detektivka :) Ale - to nevadí, neb Petr se to snaží udělat profesionálně, a navíc tak, aby to oko uživatele neurazilo. :yes: Celé vlákno sleduji s napětím, neb potřebuji to samé (pasivní) bez jakýchkoli korekcí a DIN konektorů. Prostě pan Luxman na mne zapomněl s tím, že předzesilovač, který nemá patnáct vstupů, vlastně nestojí za nic :cool: Pokud mi někdo poradí, jaké jiné řešení zvolit, abych do předzesilovače "nacpal" audiovýstupy ze S-VHS, SuperBety, Laserdiscu, Denona DV-3910 a Revoxe PR99, rád se poučím :hahahihi:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » pon 01. pro 2014 23:02:11

Seiko píše:Pravda, výroba přepínače vstupů s korektorem se čte jako detektivka :) Ale - to nevadí, neb Petr se to snaží udělat profesionálně, a navíc tak, aby to oko uživatele neurazilo. :yes: Celé vlákno sleduji s napětím, neb potřebuji to samé (pasivní) bez jakýchkoli korekcí a DIN konektorů. Prostě pan Luxman na mne zapomněl s tím, že předzesilovač, který nemá patnáct vstupů, vlastně nestojí za nic :cool: Pokud mi někdo poradí, jaké jiné řešení zvolit, abych do předzesilovače "nacpal" audiovýstupy ze S-VHS, SuperBety, Laserdiscu, Denona DV-3910 a Revoxe PR99, rád se poučím :hahahihi:
Ta Tvoje verze bude výrazně jednodušší - tudíž i konstrukčně ... Já jsem sice kdysi taky uvažoval spínat ta relé jednopaketovým přepínačem, ale ta představa, že musím cvakat kolem dokola přes všechny nezajímavé polohy, na kterých
(jak jsem už psal) mohou být i aktivní signály (což třeba u TV hrozí ...) a člověk při přepínání na úplně jiné vstupy přes ně přejede a zařve cosi z beden ... to teda nemusím. A zkuste si představit to (zbytečné) cvakání relé při tom přejíždění těch vstupů navíc...

Tudíž zvolená koncepce jednoduchých mikroswitchů s přímým stisknutím kýženého vstupu se mi jeví jako dost pohodová. Navíc to bude mít vyšší životnost ... a jakákoliv změna voleb (včetně prosté změny pořadí) je otázka připojit USB vstup k PC, pár kliknutí myší a voila: hotovo. Žádná pájka a lezení do spleti kontaktů (kterým by se navíc ty změny pájením - zejména opakované - vůbec nelíbily).

A další díl detektivky je na světě :hahahihi:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » stř 03. pro 2014 20:00:19

Změna v původní koncepci napájení:

Původně jsem plánoval "pouze" úpravu v systému řízení a rozšíření počtu vstupů a tudíž umístění do větší skřínky. Ostatní věci měly zůstat stejné a to i původní symetrický napájecí zdroj +-15 V (3 VA) pro analogovou část. Měl jsem v plánu pro řízení (mikropočítač a relé) přidat malý jednoduchý nezávislý zdroj +12V (5,5 VA). Mj. i pro výhodnou nezávislost napájecích obvodů a vyloučení případného přenášení parazitních impulsů od řídícího systému do obvodu zesilovačů ...

Po prověření detailů a s přihlédnutím ke všem faktorům jsem se rozhodl vyhodit z projektu oba transformátorky (původní i ten zamýšlený na přidání) a osadit jedno moderní trafo toroidního typu (mnoho výhod, mj. nepatrné rozptylové pole).

Trafo už je na cestě a já jdu v mezidobí upravit desku stabilizátorů ... tady je původní zdroj ve starém BAXI :





tedy vyrobit novou ... ze staré zachovat usměrňovač a stabilizotor +-15V s beta filtrem a přidat nový obvod pro +12 V.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » čtv 04. pro 2014 12:54:51

Trafíčka jsou tu ... už se jen rozhodnout, které použít ? Sháněl jsem informace a reference, kde se dalo ... ale vcelku s nulovým výsledkem.
Nakonec jsem se rozhodl koupit obě, protože toroidní 10VA trafo (2x 17 V / 0,3 A) je tak šikovná věc, že se "v šuplíku" neztratí :)

Nejprve se proměří na kontrolu nastavaného sycení jádra a změří se klidový odběr ... případná hlučnost (doufám, že při tom pidi výkonu
nebudu muset řešit doplňkové zalití (v tom případě by polsko-švédský model Breve-Tufvassons měl mít trochu výhodu v tom, že má
zalitý střed (vtipné pro upevnění), což by mělo fungovat jako částečné zalití ... Navíc je trochu menší (53 mm průměr/27 mm výška),
proti Indelu (57 mm/28 mm) a maličko lehčí (201 gramů proti 243 gramů u trafa Indel) ...

Tak se pokochejte ...









„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Odpovědět

Zpět na „DIY a modernizace (event. úpravy továrních zařízení)“