Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Skupina, určená pro amatérsky postavená zařízení a jejich modernizace event. DIY úpravy továrních zařízení
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » úte 21. říj 2014 21:56:45

Jak jsem se zmínil v viewtopic.php?f=6&t=190&p=3764#p3764, nějak se mi nedostává vstupů pro veškeré zdroje signálu (asi nejsem sám) a tak chystám rekostrukci původního projektu BAXI (Baxandall).

Zatím se to narodilo jen v hlavě a na papíře a protože na to budou potřeba kvalitní relé Panasonic pro zpracování malých signálů, tak jsem je objednal.

Mám radost - před pár dny dorazily.





Počítám, že konem měsíce na tom začnu pracovat. Skřínku už mám taky. Většina elektroniky se přestěhuje ze stré skřínky BAXiho a něco se přidá ...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

TheLastUnicorn
Příspěvky: 424
Registrován: úte 30. črc 2013 17:52:42
Bydliště: TN

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od TheLastUnicorn » úte 21. říj 2014 22:30:02

To já mám teď dokonce ještě jeden vstup navíc. :hahahihi: Jinak jeden přepínač mám s těmahle relátkama postavený...řízenej mikroprocákem. :)

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » stř 22. říj 2014 0:28:07

TheLastUnicorn píše:To já mám teď dokonce ještě jeden vstup navíc. :hahahihi: Jinak jeden přepínač mám s těmahle relátkama postavený...řízenej mikroprocákem. :)
No - řízení jsem ještě nevymyslel - původně jsem uvažoval nějakej posuvnej registr, ovládanej jedním tlačítkem s resetovou prioritou po zapnutí event. s možností pamatovat si poslední volbu.

Je ale fakt, že přecvakávat jedním tlačítkem 8 vstupů kolem dokola mi přijde trochu nepraktické (podobně to bylo v mém starém Technicsu ...). Třeba v situaci, že bude hrát více vstupů (nevypnuté rádio ve chvíli, kdy si chci pustit MGF nebo se bude nahrávat z magiče na druhý a já si budu chtít pustit TV zvuk a při přecvakávání postupně zahrají všechny zdroje, než se tam docvakám ...

Možná, že 8 LED ve vodorovné řadě (bude 8 vstupů) a pod každou tlačítko je elegantnější volba. Ale ta tlačítka by musela být malá ... Neboli zapnutí z nuly na žádaný cílový signál. Ale bylo by chytré, kdyby si ukládal do paměti poslední volbu i tak. Tím by častá volba byla vždy zapnutá. Ale to by chtělo nějakou CMOS paměť s baterií ...

Jak to máš Ty ? P ... případně napiš SZ nebo mail. Dík :)
BTW: Ty tam tím MCU ošetřuješ taky zákmity tlačítek ? Ono to tedy ideálně jde pomocí RS klopáku, ale chce to mít mikrospínač s přepínacím kontaktem (lajdáci to občas prasí RC členem a za ním Schmitt KO ... ale to je fuj ...)

EDIT:
Já tam použiju přepínaci mikroswitche (teď jsem je objednal) a RS KO a je hotovo. Tím budou všechna relé v klidu vypnuta a zapne se jen to, které se chce zapnout ... kašlu na paměť poslední volby - na nic ... :hahahihi:
Takže opět je v jednoduchosti síla :good2:

http://cz.rs-online.com/web/p/tlacitkov ... 3637353426 - ta čelní ploška tlačítka má průměr pouhé 4 mm a dle obrázku je zdvih tlačítka jen 1 mm, takže může koukat cca 2 mm z panelu - to bude vypadat dobře.
rozmery.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Velká modernizace

Příspěvek od Petr.116 » úte 04. lis 2014 3:54:16

Tak po připomínce Maja jsem se rozhodl výrazně změnit způsob řízení budoucího, rekonstruovaného zařízení.
Nový systém bude používat mikroprocesorové řízení, které bude využito na moderní, efektivní přepínání 8 vstupů zařízení.

Jak hardware, tak zejména i software už je odladěn, takže už zbývá tradičně "jen" ta práce finální ... mechanika a výroba PCB.
Obvod využívá Arduino UNO - levný, robustní vývojový kit založený na mikroprocesoru ATMega328 ... http://www.arduino.cc/



Zde se můžete podívat na úspěšné testování odladěného mikroprogramu ...
(pro spuštění ... kliknout na link NEBO pro stažení ... pravé tlačítko na link a uložit jako ...)

a) http://www.ps-service.cz/BAXI2/Input_switching.m2t ... transport stream asi 188 MByte ve full HD (M2T formát)
b) http://www.ps-service.cz/BAXI2/Input_switching.mp4 ... menší komprimovaný soubor asi 30 MByte (ve formátu MP4)

Teď už chybí jen 8 tranzistorových spínačů, které budou spínat relé Panasonic a je to ... Mám radost :good2:

BTW: ta mini tlačítka jsou bez aretace - obvod si informaci uloží elektronicky. A co je důležité - rozměry řídícího modulu jsou pouze 6,85 x 5,33 cm !! http://www.farnell.com/product360s/ArduinoUno.php
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Seiko
Příspěvky: 348
Registrován: pát 02. srp 2013 7:16:25
Bydliště: Praha

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Seiko » stř 05. lis 2014 6:05:27

Ahoj, že jsem tak smělý, nechceš hned udělat dva? O použití toho druhého bych věděl :cool:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » stř 05. lis 2014 9:40:34

Seiko píše:Ahoj, že jsem tak smělý, nechceš hned udělat dva? O použití toho druhého bych věděl :cool:
Není problém, to se domluvíme - ohledně mechanického provedení, vybavení HW uvnitř atd. Napiš mi detaily svojí představy, co to má ve finále dělat ... :)
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » stř 05. lis 2014 11:28:56

S499.1023 píše:Nechci Ti do toho rejpat, ale nepřišlo by Ti logický, aby si to pamatovalo poslední navolený vstup?
Uvažoval jsem o tom, ale asi je to zbytečný ... Komplikuje to návrh SW ... A že bych byl natolik línej, že by mi vadilo, že po zapnutí zařízení je vše vypnuto a že když budu budu třeba zapínat MGF1, že musím stisknout tlačítko MGF1 ? To nehrozí. ... :hahahihi:

Ale jo, jde to. Znamenalo by to při každé volbě zapsat do EEPROM číslo aktuálního vstupu a smazat starou volbu. Po spuštění pak nejprve načítat EEPROM paměť ...
BTW: důvod je i trochu technický : počet zápisů do EEPROM paměti je omezený. Dle výrobce Arduina vydrží EEPROM paměť minimálně 100 000 zápisů, což není moc. Jiné zdroje uvádějí, že "snad" paměť vydrží až 1 200 000 přepsání. To je otázka ... Tak jsem to neřešil.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Seiko
Příspěvky: 348
Registrován: pát 02. srp 2013 7:16:25
Bydliště: Praha

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Seiko » stř 05. lis 2014 22:58:34

Petr.116 píše:Ale jo, jde to. Znamenalo by to při každé volbě zapsat do EEPROM číslo aktuálního vstupu a smazat starou volbu. Po spuštění pak nejprve načítat EEPROM paměť ...
BTW: důvod je i trochu technický : počet zápisů do EEPROM paměti je omezený. Dle výrobce Arduina vydrží EEPROM paměť minimálně 100 000 zápisů, což není moc.
Vycházeje z faktu, že máš doma 100.000 přístrojů, každý můžeš zapnout jen jednou. A nezabij mne za offtopic, prosím :mir:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Uživatelský avatar
Petr.116
Administrátor
Příspěvky: 1604
Registrován: pon 29. črc 2013 14:08:21
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Petr.116 » čtv 06. lis 2014 0:40:53

Seiko píše:
Petr.116 píše:Ale jo, jde to. Znamenalo by to při každé volbě zapsat do EEPROM číslo aktuálního vstupu a smazat starou volbu. Po spuštění pak nejprve načítat EEPROM paměť ...
BTW: důvod je i trochu technický : počet zápisů do EEPROM paměti je omezený. Dle výrobce Arduina vydrží EEPROM paměť minimálně 100 000 zápisů, což není moc.
Vycházeje z faktu, že máš doma 100.000 přístrojů, každý můžeš zapnout jen jednou. A nezabij mne za offtopic, prosím :mir:
Já čekal, že něco něco takového napíše :hahahihi: ... ten můj text byl jen pro faktografickou úplnost. Což neznamená, že to byl hlavní důvod. Jak jsem psal, došel jsem k závěru, že je to pro mne zbytečné
a byl jsem línej to tam tudíž nastavovat. Pokud to kdokoliv bude chtít, není problém ten firmware upravit ...

Ale když už píšeme ty ptákoviny: v originálním textu byla poznámka, že běžně je to (relativně) dost velké číslo (ten max počet zápisů ...). Ale že se může při ladění složitějšího SW stát, že se program (při chybce v návrhu, kterou při
nějakém složitějším zapodmínkování není problém vyrobit ...) zacyklí a pak už to nemožné není :lol:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Uživatelský avatar
Seiko
Příspěvky: 348
Registrován: pát 02. srp 2013 7:16:25
Bydliště: Praha

Re: Rozšířený přepínač vstupů s korektorem

Příspěvek od Seiko » čtv 06. lis 2014 0:58:29

Petr.116 píše: Ale když už píšeme ty ptákoviny: v originálním textu byla poznámka, že běžně je to (relativně) dost velké číslo (ten max. počet zápisů ...). Ale že se může při ladění složitějšího SW stát, že se program (při chybce v návrhu, kterou při nějakém složitějším zapodmínkování není problém vyrobit ...) zacyklí, a pak už to nemožné není :lol:
Přiznám se, že tohle mne nenapadlo, vycházel jsem až z funkčního zařízení. Holt - jednak jsem houby programátor, jednak bych měl uvažovat v širších souvislostech. Jdu se skrýt :byego:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Odpovědět

Zpět na „DIY a modernizace (event. úpravy továrních zařízení)“