Chystám se totiž pracovat s SMD technikou. A protože je téměř nemyslitelné tyto prťousy slušně připájet cínem s klasickou kalafunou, ale pro dobrý výsledek je nezbytné použít nějakou vhodnou pastu (gel), po delším studiu zkušenosti lidí, co používají a s jakým výsledkem, jsem si v TME objednal tento kvalitní výrobek od americké firmy AMTECH.
Poznámka: já jsem si objednal verzi 10 ml, ale ta už na webu TME není. Ta moje stála cca 316 Kč bez DPH a dopravy. 30 ml bych nekupoval.
Po pročtení zkušenosti uživatelů a technických dokumentů, zejména těch bezpečnostních, jsem si uvědomil, že opravdu nechci riskovat vdechování takto nebezpečných látek (jsou často i karcinogenní) a vymýšlel jsem, jak zajistit alespoň trochu slušné odsávání těchto zplodin pájení. Nehodlám investovat desítky tisíc korun za drahá zařízení a tak jsem nakonec pořídil toto.
Zejména ti, kdo pracují s SMD obvody, které jsou titěrné a na rozdíl od klasického pájení "před sebou", musí nutno koukat při pájení přes lupu s osvětlením a tak je daleko častěji předmět pod vaším nosem a očima. Rakovinu asi dostat nikdo nechce a už vůbec ne z vlastní blbosti ... A že to sranda není, si stačí přečíst chemické vlastnosti pájecích past a různé diskuse lidí, co toto všechno podcenili.

Výrobek je velmi slušně technicky proveden a kromě výměnných uhlíkových filtrů má na zadní (výstupní) části ventilátoru i redukci na kruhovou výstupní trubku. To mě mile překvapilo. Jinak možnosti tvarování ramen a otáčení ve 3 rovinách je skvěle promyšlené ...
Tak uvidíme. Zkušebně jsem hrot mojí Wellerky ponořil do kalafuny v misce a zapnul větrák. A bylo fajn koukat, jak ty páry a kouř, které původně lezly rovnou mně pod nos a do očí, začal intenzině "požírat" vstup větráku. Výrobce tvrdí, že většinu těchto látek uhlíkový filtr zadrží. Třeba to bude stačit. Pro každý případ mám ještě rezervu v možnosti vyvedení výstupu nějako trubkou ven. Díru do obvodové zdi dělat nebudu, ale i kdybych na chvíli vystrčil delší ohebnou trubku ven z pootevřeného okna ... Ale třeba budou filtry stačit.
Takže bastlíři: neriskujte svoje zdraví ! Opatření není nákladné ...

Zároveň jsem si připravil i antistatickou podložku a náramek.