MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Sekce, týkající se gramofonů všech typů a značek
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Odpovědět
libor

Re: MC Denon DL-110 vs Shure M97xE

Příspěvek od libor » sob 16. lis 2013 13:03:06

TheLastUnicorn píše:Tak jsem se dověděl, že člověk, co mi dal k opravě RT707-ky a spol. má pro mě na kontrolu i technics SL1310 MKII s vložkou Denon DL110...tak si to pak taky zkusím na svým zesilovači, zda v tom bude takový rozdíl. Pak budu mít jistotu, jestli do toho tolik kecá ten RIAA preamp. Do tý doby tady nechci dělat žádný závěry, jestli je to tak, nebo tak. Můj Luxman nemá preamp se step-up trafama, tak uvidíme, jak si s tím poradí....
No super, hned jak budeš něco vědět, tak sem napiš podrobnou zprávu! Taky by bylo supr, kdybys to zkusil i s Actidampem, to mě taky zajímá....dík.
Petr.116 píše:... jen se zacyklil
Jasně, ty tady zkoušíš šamanské tance kolem gramofonu, vymýšlíš zaklínadla aby Shurka začala hrát jako Denonka a Technič jako Luxman, a já, když tvrdím že je to k prdu a chce to novou vložku s preampem, tak jsem se zacyklil... :mad: :lol: :lol:

TheLastUnicorn

Příspěvek od TheLastUnicorn » sob 16. lis 2013 13:11:33

No jo...takovou dobu se mi válí doma...
Obrázek

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » sob 16. lis 2013 13:20:12

libor píše: ... šamanské tance kolem gramofonu ...

:mir:
Hledání technický důvodů rozdílů nejsou šamanské tance ... i když má TLU asi pravdu, že v tuto chvíli máme malé diag. možnosti.
Já sice mám šumprafonskou měřicí desku s kmitočty (trochu praská ...), takže charka by šla sjet, ale frekvenční charka není všechno.
Takže se řídím rozumným názorem TLU, že pro tuto chvíli nemá smysl pokračovat v dohadováních a počkáme, co přinesou testy.
Navíc na příštím srazu už s tím budeme počítat a bude tam víc zařízení k pokusům a kombinacím ... :drinking:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » sob 16. lis 2013 13:21:35

BTW: nemohl by nějakou slušnou měřicí desku (desky) dodat Vašek ? To snad zahraničním licencím nepodléhá ... :good:
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.

Seiko

Příspěvek od Seiko » sob 16. lis 2013 18:20:33

Frekvenční charakteristiky budou mít přenosky této třídy v pásmu "od neslyším do neslyším" velice podobné, při poslechu se nám nezdálo, že by někde nějaké kmitočty chyběly. Trochu by mohly být rozdíly v tom, jak veliké mají přeslechy mezi kanály, ale to taky o výsledném charakteru zvuku moc neřekne. Rozdíly, co byly slyšet, byly v přenosu přechodových jevů, a pak taky ve výstupních úrovních za korekčním předzesilovačem. Díky step-up trafu je signál z MC více zesílen - subjektivně příjemnější poslech nejen díky fyziologické regulaci hlasitosti. Kdyby měla MM přenoska na výstupu místo 4 mV třeba 9 mV, možná by se výslednému zvuku z MC přiblížila víc, než předpokládáme. Berte to jako neověřenou teorii, samotného by mne zajímalo, co by zvednutí úrovně udělalo :yes:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » sob 16. lis 2013 19:15:22

Seiko píše:Frekvenční charakteristiky budou mít přenosky této třídy v pásmu "od neslyším do neslyším" velice podobné, při poslechu se nám nezdálo, že by někde nějaké kmitočty chyběly. Trochu by mohly být rozdíly v tom, jak veliké mají přeslechy mezi kanály, ale to taky o výsledném charakteru zvuku moc neřekne. Rozdíly, co byly slyšet, byly v přenosu přechodových jevů, a pak taky ve výstupních úrovních za korekčním předzesilovačem. Díky step-up trafu je signál z MC více zesílen - subjektivně příjemnější poslech nejen díky fyziologické regulaci hlasitosti. Kdyby měla MM přenoska na výstupu místo 4 mV třeba 9 mV, možná by se výslednému zvuku z MC přiblížila víc, než předpokládáme. Berte to jako neověřenou teorii, samotného by mne zajímalo, co by zvednutí úrovně udělalo :yes:
Tak nějak to bude ... duchové nejsou. Nad těmi přechodovými jevy už jsem taky uvažoval. Jinak pak u těch MC HO ale musí mít PREAMP značnou přebuditelnost, což ale většinou mají. Protože když nacpeš 2mV z MC HO do trafa, zvedneš o 20 dB a pustíš to do MM vstupu, tak má chudák co dělat. :music: Pak ještě zbývá tlumicí vliv toho relativně malého (do 1000 ohm) odporu na primáru ... to má vliv na průchod toho impulzu trafem ...

Seiko

Příspěvek od Seiko » sob 16. lis 2013 20:23:16

Petr.116 píše: Jinak pak u těch MC HO ale musí mít PREAMP značnou přebuditelnost, což ale většinou mají. Protože když nacpeš 2mV z MC HO do trafa, zvedneš o 20 dB a pustíš to do MM vstupu, tak má chudák co dělat. :music: Pak ještě zbývá tlumicí vliv toho relativně malého (do 1000 ohm) odporu na primáru ... to má vliv na průchod toho impulzu trafem ...
Tady bych málem trochu "duchařil" - teda, bez legrace. Ať na vstup Luxmana C-02 dám MC přenosku high-output, nebo low-output, a pak přepínám jednotlivé polohy na MC (low, mid, high) tak se hlasitost skoro nemění, mění se jen charakter zvuku (zřejmě podle zatěžovacího odporu). Myslím si, že na přebuditelnost vstup předzesilovače až tak namáhaný není. Pohled do schematu mi naznačuje, že to nebude tak úplně jednoduché, proč se děje to, co se děje. Rád se nechám poučit lepšími obvodáři (asi jsem líný přemýšlet). Na druhé straně - jsou zesilovače, kde se volí pouze vstup MM nebo MC a nerozlišuje se výstupní úroveň MC přenosky. Přesto, ať připojím low-output, nebo high-output, hrají velmi podobně hlasitě. :cool:
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...

TheLastUnicorn

Příspěvek od TheLastUnicorn » ned 17. lis 2013 9:12:09

Luxman C02 ale nemá pevnou fyziologii...tlačítko low boost přizvedává pouze nizké kmitočty (v první polovině dráhy regulátoru volume), s vyššími nehýbe. Tím pádem by mělo být úplně jedno, jaká úroveň leze z phonoampu - hlavní rozdíl ve zvuku totiž nebyl na basech, ale skutečně v těch přechodových jevech.
Ehm...MC Low a MC High...já tam pořád vidím jen změnu vstupní impedance (na straně zesilovače)...zesílení se tak nějak nemění. Může tedy klidně být, že hlasitost obou je velmi podobná, protože je to 100 ohm vs. 330 ohm. Zesilovače, které nemají přepínač Low/High budou mít zatěžovací impedanci těch 330 ohm a proto bude rozdíl hlasitostí mezi vložkama Low a High defacto malý.
Tak to vidím já...ale taky se můžu plést. :hahahihi:
:drinking:

Petr.116
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.116 » ned 17. lis 2013 10:26:51

TheLastUnicorn píše:Luxman C02 ale nemá pevnou fyziologii...tlačítko low boost přizvedává pouze nizké kmitočty (v první polovině dráhy regulátoru volume), s vyššími nehýbe. Tím pádem by mělo být úplně jedno, jaká úroveň leze z phonoampu - hlavní rozdíl ve zvuku totiž nebyl na basech, ale skutečně v těch přechodových jevech.
Ehm...MC Low a MC High...já tam pořád vidím jen změnu vstupní impedance (na straně zesilovače)...zesílení se tak nějak nemění. Může tedy klidně být, že hlasitost obou je velmi podobná, protože je to 100 ohm vs. 330 ohm. Zesilovače, které nemají přepínač Low/High budou mít zatěžovací impedanci těch 330 ohm a proto bude rozdíl hlasitostí mezi vložkama Low a High defacto malý.
Tak to vidím já...ale taky se můžu plést. :hahahihi:
:drinking:
Někdy mají bezpřepínačové verze MC taky 100 ohm. Jinak ten zisk C02 vypadá, že se fakt u MC vstupů nemění, není-li tam zase nějaká chyba schématu :jazycek2: Včera jsem objevil zajímavé čtení o přechodových jevech, ale je to dlouhé (teď jdu raději vrtat PCB beden).

http://www.rothwellaudioproducts.co.uk/ ... xplai.html

Dole pod článkem jsou zajímavé linky - mj. i na "bibli" této problematiky - detailní rozbor této teorie od JENSEN
TRANSFORMERS INC. Něco mi říká, že odpověď na naše otázky bude tam ... Určitě to přelouskám, ale až později. A podám referát :drinking:

TheLastUnicorn

Příspěvek od TheLastUnicorn » úte 19. lis 2013 15:50:03

Já mám otázku...
Kde tedy koupíme přenosky Denon? Nebo tedy...kdo všechno míní kupovat DL-110 a kde to míní kupovat? Nějaká hromadka by možná nebyla od věci a třeba by se povedlo z prodejce vypáčit i lepší cenu... :) Já musím stejně koupit novou přenosku, tak by mi to ulehčilo rozhodování. :hahahihi:

Odpovědět

Zpět na „Gramofony“