Revox B795
Pravidla fóra
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Do této sekce pište popisy zařízení, vlastnosti, zkušenosti atd. Nepište sem žádosti o radu s opravou a pod. To patří do skce OSTATNÍ - "Obecné technické dotazy, problémy, rady"
Re: Revox B795
Třeba není až tak velký krasavec ale má to co je pro snímání zvuku podstatné a to je právě tangenciální rameno.
Různé stroje zvukové a to točivé i netočivé a k tomu všemu jedna HiFi žena.
- Petr.116
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Díky Já to tam nepsal, protože jsem myslel, že to všichni vědímirek píše:Třeba není až tak velký krasavec ale má to co je pro snímání zvuku podstatné a to je právě tangenciální rameno.
To je jako v životě ... ne každá kráska je "plně funkční" Technik většinou upřednostňuje funkčnost ... Ostatně, když se udělají "pretěky" strojů a na talíře se položí některý z pokladů Marka Knopflera, je jasno ...
Nehledě na to, že když při poslechu špičkové reprodukce přivírám slastně oči ... detaily designu nevnímám. Obráceně to nejde
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.
- Petr.116
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Klidně wěřím Majo by Ti v tuto chvíli ale stejně řekl, že pojem krásy je relativní ...S499.1023 píše:Ale howno. Až přitáhnu na sraz zcela konvenčního Duala nebo Thorense s dobrou vložkou, tak žádné technické výhody tangenciálního ramene slyšet nebudou.
Já za sebe Ti taky potvrdím, že se mi můj drážkovaný talíř s raménkem P1101 líbí víc. V tom máš určitě pravdu, že konvenční pivotované raménko je krásné (není-li to hnusná rovná tyč, ale nějaké parádní S raménko SME a podobných kvalitních výrobců ...) ... a když je hezký i talíř, tak to nemá chybu. To byl asi i důvod, proč moje žena nechtěla ani slyšet, že by PS 4500 šlo do světa ... takže vývoj stabilizace otáček pokračuje a holt budu mít stroje 2.
A až se mi stářím bude třást ruka, určitě ocením tlačítkové ovládání servomotorku u tangenciálu. No a až dostane nový barevný povrch ...
BTW: pak ale v Brně musíme udělat soutěž netopýrů - někdo třeba rozdíly slyšet bude ...
A navíc - kdo by se zbytečně sr.al s antiskatingem, že ?
„Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ - Jan Werich.
-
Ten test by hlavně musel být tzv. "slepý", aby nikdo z účastníků neviděl, který přístroj zrovna hraje. Musela by se použít stejná přenoska, předzesilovač a konec. Konvenční gramofon by musel mít samozřejmě přesně nastavenou VTA a snímací úhel, ne jen tak od oka našroubovanou přenosku. Pak věřím, že rozeznat klasiku od tangenciálu bude pro normálního "nenetopýra" velice obtížné, nebo nemožné.
Je velmi jednoduché rozpoznat tangeciál od klasiky, pokud je normální gramofon špatně seřízen (což je obvykle většina) a zkreslení u konce desky (obvykle) se již pohybuje v jednotkách procent, což je moc dobře slyšet. U tangenciálu to nehrozí (pokud je Ok). Dobře seřízená klasika se však pohybuje pod hodnotou 0,7%...což je skreslení slušnějšího magnetofonu při toku 250nWb/m s lepším páskem. A tam to asi taky nikdo z nás neřeší...
Je velmi jednoduché rozpoznat tangeciál od klasiky, pokud je normální gramofon špatně seřízen (což je obvykle většina) a zkreslení u konce desky (obvykle) se již pohybuje v jednotkách procent, což je moc dobře slyšet. U tangenciálu to nehrozí (pokud je Ok). Dobře seřízená klasika se však pohybuje pod hodnotou 0,7%...což je skreslení slušnějšího magnetofonu při toku 250nWb/m s lepším páskem. A tam to asi taky nikdo z nás neřeší...
- Petr.116
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas - snad ještě doplnit, že většina klasik má špatně seřízený antiskating - toto zařízení je v závislosti na použité metodě dost citlivý problémový bod ...TheLastUnicorn píše:Ten test by hlavně musel být tzv. "slepý", aby nikdo z účastníků neviděl, který přístroj zrovna hraje. Musela by se použít stejná přenoska, předzesilovač a konec. Konvenční gramofon by musel mít samozřejmě přesně nastavenou VTA a snímací úhel, ne jen tak od oka našroubovanou přenosku. Pak věřím, že rozeznat klasiku od tangenciálu bude pro normálního "nenetopýra" velice obtížné, nebo nemožné.
Tak, tak, moje slova. Ohledně zvuku bychom museli být "netopýři", a jak psal Marian - při slepém testu nevěřím, že bychom měli šanci. Gramofon od Revoxe jsem si pořizoval pro doplnění přístrojů stejné značky (nakonec jsem dovezl tři B791 a jednu B795, jeden mám a zbylé řádně slouží u známých). Co se mi na něm líbí, je ta primitivní genialita - neřeším odstup, rezonance, antiskating. Vzhled - na poloprofesionální techniku těžko klást stejná měřítka, jako na spotřebákS499.1023 píše:Ale howno. Až přitáhnu na sraz zcela konvenčního Duala nebo Thorense s dobrou vložkou, tak žádné technické výhody tangenciálního ramene slyšet nebudou.
Revox B791, B710 MkII, B750 MkII, B760, A77, B77, PR99 MkIII, Symbol B MkII, Luxman C-02, Pioneer PD-D6-J, Denon DVD-3910, Technics SL-1710 MkII, Dual CS 721, Nakamichi Dragon, Kenwood KX-1100HX, Dual C-844, Sony SL-HF 950, Jo, vintage...
- Petr.116
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
No a to jsou zase i moje slova ... Nekoupil jsem Revoxe kvůli vzhledu, ale přesně kvůli uvedeným parametrům ... sice montáž vložky není na chvilku, ale taky ji nehodlám furt měnit. Ale tichý, přesný a stabilní direct drive společně s krátkým raménkem bez rezonancí a nulová chyba snímacího úhlu ... to byly důvody, které mne přesvědčily.Seiko píše:Gramofon od Revoxe jsem si pořizoval pro doplnění přístrojů stejné značky (nakonec jsem dovezl tři B791 a jednu B795, jeden mám a zbylé řádně slouží u známých). Co se mi na něm líbí, je ta primitivní genialita - neřeším odstup, rezonance, antiskating. Vzhled - na poloprofesionální techniku těžko klást stejná měřítka, jako na spotřebák
-
No a pro mě je vcelku důležitý i vzhled. Sice jsem technik, ale taky mě musí bavit se na ty přístroje koukat. Mám zkušenosti, že sebelepší věc, která vypadá odpudivě (ale nemluvím o B790/795 - ty nejsou hnusný, jejich vzhled je jen svérázný a "technický") není zvukově hodnocena tak, jak by zasloužila. Stejně jako jídlo...je důležitý, jak vypadá. Vkus je jak už jsem řekl individuální...jednomu se líbí minimalismus, druhý má rád vzhledově složitější věci...jeden rád dřevo, druhý kov, třetí plast...ale vždycky to musí mít nějakou hlavu a patu...a oslovovat určitou skupinu zákazníků.
- Petr.116
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Koukám, že zvuk Jirkova Revoxu s DL-110 Vás všechny (opravuji - nás všechny) totálně rozhodil a omámil, ale a teď byste nejraději, aby se ten špičkový zvuk (daný zejména technikou) linul z úúúplně jinak (méně technicky) vypadajících zařízení
Jo - já mám taky rád propracovaný elegantní vzhled ... jinak bych ty nové bedny stloukl hřebíkama z desek +- autobus nařezaných na cirkulárce (jak psal Libor) a polepil je tapetou apod.
To, že se s tím tak se.ru, je dáno zejména minimem času, ale taky tím, že chci, aby to nebylo odfláklé a trochu to vypadalo. To o bednách.
Pokud jde o B795ku - taky se mi nijak extra nelíbí. Proto jsem rád, že až bude trocha času, že ji rozeberu na prvočinitele a protože ta Revox šedá mne taky moc nebere a nejsem sběratel a nelpím na originálním vzhledu, bude vypadat úplně jinak. Skoro si myslím, že ten pocit ze vzhledu dělá ta šedá - která ještě po letech díky vlastnostem barvy vypadá tak, jak vypadá.
A vsadím se o pivo, že až B795ka nebude hnusně šedá, ale třeba elegantně černá (samozřejmě pěkný kovový přední panel s originál nápisy zůstane ...), tak silně prokoukne. To, že tam bude místo klasického ramene TGC raménko, ale ty šedé boční plošky budou taky černé ..., to je v pohodě ...
Jo - já mám taky rád propracovaný elegantní vzhled ... jinak bych ty nové bedny stloukl hřebíkama z desek +- autobus nařezaných na cirkulárce (jak psal Libor) a polepil je tapetou apod.
To, že se s tím tak se.ru, je dáno zejména minimem času, ale taky tím, že chci, aby to nebylo odfláklé a trochu to vypadalo. To o bednách.
Pokud jde o B795ku - taky se mi nijak extra nelíbí. Proto jsem rád, že až bude trocha času, že ji rozeberu na prvočinitele a protože ta Revox šedá mne taky moc nebere a nejsem sběratel a nelpím na originálním vzhledu, bude vypadat úplně jinak. Skoro si myslím, že ten pocit ze vzhledu dělá ta šedá - která ještě po letech díky vlastnostem barvy vypadá tak, jak vypadá.
A vsadím se o pivo, že až B795ka nebude hnusně šedá, ale třeba elegantně černá (samozřejmě pěkný kovový přední panel s originál nápisy zůstane ...), tak silně prokoukne. To, že tam bude místo klasického ramene TGC raménko, ale ty šedé boční plošky budou taky černé ..., to je v pohodě ...
- Petr.116
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsme s Jirkou vyměnili Revox (AKG) originální vložku za Denon DL-110 (díky Jirko !) a seřídili vše potřebné.
Na závěr jsme udělali (v rychlosti a přes staré bedny - bude to chtít s více ušima a přes lepší bedny v Brně) pár testů:
a) test přes Cambridge Audio 651P - výstup do AUX vstupu Luxman L-410
b) test přes Jirkův Luxman C-02 preamp (vstup MC HO) - výstup do AUX vstupu Luxman L-410 - a asi Vás nikoho nepřekvapí, že tam ta Step-Up trafa opět "byla slyšet"
c) přímý vstup MC v L-410 jsme z nedostatku času nezkoušeli - to udělám já později ...
Jak píšu - bude to ale chtít detailnější testy v Brně - různé vzorky + víc posluchačů.
Skutečně to vypadá, že budeme asi muset udělat něco s programem dalšího srazu a jeho časovou optimalizací. S příjezdem toho moc neuděláme, ale zahájíme dříve a dohodneme k salonku SO-odpoledne ještě NE-dopoledne (event. ještě chvíli po obědě).
Těch pár hodin navíc finančně uneseme a bude to přínos pro efektivitu akce
Bude opravdu co testovat a porovnávat - nové stroje Igora a Maja, testy různých variant preampů (Liborův, můj a ty built-in v Luxmanech ... atd. atd.). Doufám, že po srazu číslo 5 nezačneme všichni shánět STEP-UP trafa eventuálně
Luxmany C-02 ....
Na závěr jsme udělali (v rychlosti a přes staré bedny - bude to chtít s více ušima a přes lepší bedny v Brně) pár testů:
a) test přes Cambridge Audio 651P - výstup do AUX vstupu Luxman L-410
b) test přes Jirkův Luxman C-02 preamp (vstup MC HO) - výstup do AUX vstupu Luxman L-410 - a asi Vás nikoho nepřekvapí, že tam ta Step-Up trafa opět "byla slyšet"
c) přímý vstup MC v L-410 jsme z nedostatku času nezkoušeli - to udělám já později ...
Jak píšu - bude to ale chtít detailnější testy v Brně - různé vzorky + víc posluchačů.
Skutečně to vypadá, že budeme asi muset udělat něco s programem dalšího srazu a jeho časovou optimalizací. S příjezdem toho moc neuděláme, ale zahájíme dříve a dohodneme k salonku SO-odpoledne ještě NE-dopoledne (event. ještě chvíli po obědě).
Těch pár hodin navíc finančně uneseme a bude to přínos pro efektivitu akce
Bude opravdu co testovat a porovnávat - nové stroje Igora a Maja, testy různých variant preampů (Liborův, můj a ty built-in v Luxmanech ... atd. atd.). Doufám, že po srazu číslo 5 nezačneme všichni shánět STEP-UP trafa eventuálně
Luxmany C-02 ....