autor a zakladatel stránek je Vilém Mitlöhner - aktuální administrace Petr.116

Tento Blog již není udržován, doporučujeme jeho modernějšího nástupce. Klikněte ZDE

Magnetofon Tesla SKR 701 (RFT)

21. listopadu 2010 v 16:50 | Vilém Mitlöhner |  Kazetové magnetofony - typy
Tesla SKR 701 (RFT)
SKR-701-1
Jedná se o radiomagnetofon, který byl vyroben v NDR firmou RFT a pro Československý trh byl exportován pod stejným typovým označením SKR 701 ale s doplněním značky "Tesla". Výroba těchto radiomagnetofonů byla někdy kolem let 1985 - 1987. U tohoto typu bylo opomenuto mnoho pozitivních technických vlastností, které měl naopak předchozí model SKR 700. Chyběly dvě antény, VU metr, přístroj měl jen jeden mikrofon a také chybělo počítadlo pásku (kazety). Tuner, kazetová mechanika a obvod WIDE zůstal stejný, takže není žádný rozdíl v kvalitě zvuku. Mechanika magnetofonu má japonský motor, který pomocí dvou řemínků pohání jednak setrvačník a přes setrvačník i funkce řazení jednotlivých funkcí (přetáčení, přehrávání, pauzu) a druhým řemíkem převody pro unašeče. Funkce magnetofoné části jsou řešeny pomocí šesti nízkozdvihových tlačítek pro záznam, přehrávání, pauzu, převíjení vpřed a vzad, stejně jako tlačítko pro zastavení a otevření dvířek pro kazetu. 
Přístroj má dále kromě regulace hlasitosti i stereo-váhu, volení hloubek a výšek. V případě přehrávání kazet je zde možné použít také funkci přepínání mono/stereo (též i u tuneru) a také výše zmíněnou funkci WIDE, jež má za následek efekt prostorovějšího zvuku. Dále magnetofon obsahuje volbu pásku FE, Chrome a Metal. Vše se provádí pomocí pákových tlačítek na horním panelu přístroje. Všechny funkce magnetofonu mají aretaci a po dohrátí kazety je zde funkce auto-stop.
skr-701-2
Rozsah FM tuneru je dnes bohužel nepoužitelný, jelikož je pouze od 66 do 73 MHz. Stupnice obsahuje dvě LED, červené a zelené barvy, kdy zelená LED značí správně naladěnou stanici a červená LED svítí ve chvíli, kdy je tuner rozladěný. Tato indikace funguje jak v rozsahu FM, tak i AM. Dále je zde kontrolka pro FM stereo. Typy, které byly právě značeny "Tesla" a distribuovány v ČSSR se technicky liší pouze tím, že FM přijímač s OIRT má pásmo právě v rozsahu 66-73 MHz. Typ SKR 701 má v AM rozsahu tradiční příjem krátkých a středních vln a byl rozšířen o dlouhé vlnové pásmo. Přístroj dále obsahuje AM feritovou anténu a teleskopickou anténu.
Přístroj má také hlavní vypínač, který se nachází na levé straně. Dále je možné připojení k jinému magnetofonu, zesilovači nebo receiveru. Výstupy a vstupy jsou zakončeny DIN pětikolíkem. Provoz je možný jednak ze síťového zdroje 220V, nebo z baterií. Hudební výkon je 2x 3W 4 Ohm, přičemž je zvuk opravdu velmi slušný. Radiomagnetofon se vyráběl v mnoha barevných variantách, jako třeba modrá, červená, šedá, zelená, ale třeba také růžová :-)

Pokud vás cokoliv zajímá k tomuto přístroji, napište na fórum: http://starestroje.blog.cz/1004/forum-volna-diskuze
 


3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Martin Martin | 21. listopadu 2010 v 16:59

Vilda:
Suprový článek, krásně jsi vše vystihl :-). Můj je úplně stejný, FM norma je CCIR, má dva mikrofony (v tom tvém možná někdo jeden odstranil, nebo tam fakt dávali jen jeden, což mi přijde u stereofonního stroje divné), motor na tom mém je německý, ale montovaly se i japonské :-). Máš ho moc pěkný. Můj má prasklou stupnici, prasklé okénko kazety a chybí poslední článek antény a držadlo, otvory na něj jsem zalepil plastovými pásky, aby se dovnitř neprášilo.

2 Martin Martin | 21. listopadu 2010 v 17:01

Ještě jsem zapomněl na tohle: můj má otočné knoflíky Volume, Tone a Balance stříbrné s černým dolním lemem, knoflík ladění je stejný.

3 Vilda Vilda | E-mail | Web | 21. listopadu 2010 v 17:20

Martin:
Já tehle magnetofon získal čirou náhodou včera. Teď vypadá poměrně dobře, i když blesk fotoaparátu vystihl už ne zrovna zachovalý přední kryt. I když jsem magnetofon včera rozebral, vymyl a vyčistil a že tedy bylo od čeho čistit, tak vypadá na fotkách nic moc, ale věř, že vypadal mnohem hůř. Ještě tam byl nějaký Panasonic, ale teď nevím co to bylo zač, ale též hojně vyskytovaný u nás v 80tých letech. Ten byl ale monofonní. Možná ho ale taky vezmu, ještě uvidím. Jen musím tady k té 701 ještě sehnat lepší řemínek pro pohon setrvačníku. Ten starý byl jako žvejkačka, ale délka se snad zachovala, tka koupím jiný plochý. Teď je tam čtvercový, který kupodivu funguje dobře a i rychlost je správná, ale dám tam to, co tam má být.

4 audiotechnika - libor audiotechnika - libor | E-mail | Web | 21. listopadu 2010 v 18:06

Tenhle magnetofon mám v jiném vydání, se "západní" normou - http://audiotechnika.blog.cz/1010/rft-skr-730

5 johny johny | 21. listopadu 2010 v 18:17

Kukám, čierne písmo! :-)

6 jarda jarda | E-mail | 21. listopadu 2010 v 19:26

Tož přiznám se, kazetám jsem nikdy nefandil. Přeci jen mám hudbu více rád, než je běžné, a na počítačem řízený kazeťák v řádu cca 100 táců, počítačem řízené hlavy Nakamishi, jsem neměl, takžestačil a stačí  páskový AKAI GX 77.

Kazety jsem celkem vynechal, kvalita mně vadila. Nechal jsem si LP a pásy, a postupně až CD. MP 3 jen na PC.Jako pozadí. Ale chápu, že šlo o pokrok, hlavně v oblasti walkmanů, do terénu a na jazyky. A na první počítače - nahrávání programů. A kazety se přestávají vyrábět. A LP desky se zase oživují. Přeci jen jde o limity techniky a limity sluchu. A to jsem poslouchal i drátový magnetofon /letectvo/.

Jako historický mezník to beru. Dnes je to na USB lepší.

7 johny johny | 21. listopadu 2010 v 20:56

Vilda:
Mám na teba otázku ohľadom tohto kazeťáka:
Videl si v ňom nejaké teslácke súčiastky? Lebo podľa toho, čo som čítal na jednom webe (tuším na Liborovom blogu alebo tu)tak vraj v ňom nie je ani jediná teslácka súčiastka 8-O

8 Vilda Vilda | E-mail | Web | 21. listopadu 2010 v 20:58

Odpověď na tvojí otázku je hned v první větě. "Jedná se o radiomagnetofon, který byl vyroben v NDR firmou RFT a pro Československý trh byl exportován pod stejným typovým označením SKR 701 ale s doplněním značky "Tesla"."

9 Martin Martin | 21. listopadu 2010 v 23:03

Vilda[3]:
Ale já vůbec neříkám, že vypadá špatně, právě naopak, je moc pěkný, to ten můj na první pohled vypadá jako troska.

10 johny johny | 22. listopadu 2010 v 11:39

Vilda[8]: Tak to teda absolútne nie je výrobok Tesly O_O Hmm, ale prečo na to dávali nápis "Tesla"? Že by bol do Československa dovážaný rozobratý a  tu ho len poskladali rovnako ako sa teraz v bývalej Karose kompletujú autobusy Citelis z dovážaných dielov od Iveca? Ale ak bol sem dovážaný vcelku, tak správne by mal byť na ňom nápis RFT! :-? Ale čo už, taká bola doba, v RVHP už asi nevedeli, čo komu zobrať, tak všetkým vzali rádiokazeťáky okrem Nemcov a tým dali príkaz, aby radiokazeťáky vyrábali podľa toho, kam majú byť vyvezené.

11 Martin Martin | 22. listopadu 2010 v 15:43

johny:
Nápis Tesla tam dali proto, že se jednalo o domácí značku, tím pádem aby se to lépe prodávalo. Stejně tak s nápisem Unitra. Ten sám případ jsou přístroje Unitra, např.: M 531S, ZK 147, M 1417S, M 2405S a možná i jiné, na některých z nich (na mé M 531S ne) jsou nálepky Unitra-Tesla, vyrobeno v kooperaci PLR-ČSSR, přitom to jsou ryze polské stroje, licence Thomson nebo Grundig. Vím že v přístrojích Tesla (rádio Euridika, radiomagnetofon Unisono, Diamant a určitě i jiné jsou DPS z NDR).

12 Vilda Vilda | E-mail | Web | 23. listopadu 2010 v 1:23

Martin
[11]:
To že je ve výrobcích Tesla použito mnoho cizích součástek je naprosto běžná věc. Ono taky mnoho součástek naopak od Tesly se taky dá najít v cizích výrobcích té doby. Například ten, kdo má magnetofon Tesla B100, B73, nebo prostě cokoliv z kotoučáků, podívejte se schválně na přepínače stop, kdo to vyrábí. Je to od Unitry. To samé u magiče Tesla B113 - CM160 je tam dost pětikolíků též Unitra. V B73, v Sopránu jsou tahové poťáky z NDR. To ale neznamená, že o to je to méně československý výrobek. Prostě v rámci RVHP si státy pomáhlay dodáváním el. součástek. Aneb, proč to maí vyrábět všichni, když se to dá vyrobit jednou a pak to dovážet. A ač Unitra není žádný zázrak, tak na pětikolíku a vypínači neni co zkazit.

13 Pali Pali | 23. listopadu 2010 v 10:04

Je mozne ze norma CCIR a dva mikrofony prisli casom ako inovacia...

14 Pali Pali | 23. listopadu 2010 v 10:08

Este pre Vildu-skontroluj si ako mas zapojene polovanie interneho repra.
Zapajali to totiz opacne...

15 Vilda Vilda | E-mail | Web | 23. listopadu 2010 v 10:16

Pali
[14]:
Večir se na to podívám. Jinak vevnitř je příprava na druhý mikrofon, ale podle mě tam už od začátku nebyl.

16 wokouns wokouns | 23. listopadu 2010 v 15:17

všetky farebné a posledné čiernobiele telky tesla majú DPS-ky vyrobené v NDR, to isté euridiky, eminenty a ostatné ako spomenul Martin.

17 Majo Majo | 23. listopadu 2010 v 16:08

Podobné to bolo napríklad s rádiami Tesla Kankan a Jantar už v roku 1969: celé ich vyrobili v továrni Diora v Polsku, vrátane stupníc s označením Tesla, a potom ich len doviezol k nám Obchodný Podnik Tesla.

Ja si myslím, že sa nepodarilo včas dokončiť nové stolné tranzistorové prijímače (neskoršie Galaxia a Spirituál), preto vymysleli takýto spôsob, ako uviesť na trh náhradu.

18 Martin Martin | 23. listopadu 2010 v 16:47

[12]:
Ve spoustě rádií z NDR, co mám doma, jsou modré elyty od Tesly. Isostaty jsou od Unitry, v přístrojích Tesla jsou stříbrné fóliové svitky z NDR. V gramcích Tesla jsou vložky CS 29 z NDR (GZ 030, GZC 030, GZ 041, novější HC 16 v 1039A Dominant). Otočné poťáky v B 70, B 43 jsou z NDR, spousta IO v našich rádiích je z NDR, DPSky... neříkám, že ty přístroje jsou o to míň československé.

[17]:
Že by chtěli pomocí Kankanů a Jantarů v roce 1969 látat díru na trhu? To mi přijde nepravděpodobné, vždyť tehdy se vyráběly Nabucca, Stereodirigenty, Rigoletta, souběžně pak s Galaxiemi Bohéma, Nora, Verdi... ti Poláci spíše pro zpestření trhu.

19 wokouns wokouns | 23. listopadu 2010 v 16:56

v zásobách mám dokonca niekde aj modré teslácke elyty so značkou Iskra, a ešte s nejakou nemeckou značkou, takže tesla tiež produkovala svoje výrobky pod inými obchodnými menami. tiež tu je článok o tej NC420, to isté NC470 so značkou NAD, nie je to nič neobvyklé...

20 Westfan Westfan | 24. listopadu 2010 v 19:43

Docela mě překvapuje, že ještě v letech výroby tohoto kazeťáku (1985-87) byly přístroje pro ČSSR vybaveny jen východní normou OIRT, protože v té době už v ČSSR rozhlas na FM vysílal i v normě CCIR, pamatuju si, že třeba stanice Hvězda byla naladitelná jak v pásmu OIRT, tak i v CCIR.
Stejně dodnes nepochopím, proč vlastně země tehdejšího sovětského bloku používaly normu OIRT, když tohle pásmo je o dost kratší, než CCIR, navíc NDR používala snad jako jediná socialistická země od počátku CCIR.

21 bajty bajty | 24. listopadu 2010 v 21:24

hmmm,asi fakt na ten blesak musim chodit castejs,uz kuli schaneni starych originalnich LP desek,tudle sem koupil Leska Semelku se skupinou Bohemia za 5kč,ikdyz ho mam po castech na kotoucaku a mam ho i v kompu,tak proste se to tomu vinilu nikdy nevyrovna...,presne! LP desky zacinaji se znovu ozivovat a s nima i prodej kvalitnich gramcu

22 Martin Martin | 24. listopadu 2010 v 21:56

[21]:
Ty posloucháš i Leška? Já mám jen jedno SP Vtip/Zvláštní máma. Skládal i dobrou hudbu- například k Bloudím pasáží od Karla Gotta.

[20]:
Tak k tomu by měl promluvit někdo zasvěcený... těžko říct. Starší přístroje z NDR, co mám doma, mají jen 88-100MHz ;-), novější 88-104MHz :-) a SKR 701 už 88-108MHz :-D.

23 johny johny | 24. listopadu 2010 v 22:24

[22]:Mne sa od Leška Semelku najviac páčia Jména :-) Aj keď mám od neho na CD Jsi prostě nejlepší a ešte jednu, ž si nepamätám, viem, že tá druhá je z roku 1986 ale Jména pre mňa jasný favorit :-)

24 wokouns wokouns | Web | 25. listopadu 2010 v 7:10

mne je zasa divné, prečo mali prenosné rádioprijímače Sázava a Kvintet už v 70-tych rokoch rozsah CCIR až do 108MHz, potom prišli 814A s 100,5MHz/s tým si nie som istý, možno sa 814 už vtedy vyrábali/ potom zas prišli rádiá so 104MHz a ku 108 sa vrátilo až Avanti a 820A. :-?

25 henri henri | E-mail | 25. listopadu 2010 v 15:23

Mám SKR 701 i 720, rádio má rozsahy 88-108MHz,na 701 jsem vyměnil repráky a hraje o hodně líp, mechaniky jsou identické, ale na každé je jiný motor.Bohužel poťáky už moc nefungují a náhrada není.Na 701 je jen 1 mikrofon O_O

26 Majo Majo | 25. listopadu 2010 v 19:47

Martin: Ano, ale ked rádiá ktoré si vypísal sú bud vyššej triedy ako Kankan a Jantar, s typovým číslom 5xx, súdobé Nabucco a Lýra sú zasa z triedy 3xx. Myslel som, že vznikla medzera na trhu v triede menších rádií s označením 4xx.

27 Martin Martin | 25. listopadu 2010 v 23:02

[26]:
Jasně, já jsem tě pochopil hned, ale stejně si myslím, že lidi dali přednost Tesle.

28 bajty bajty | 26. listopadu 2010 v 6:21

[22]:Martin
ja leska posloucham rad,at uz se skupinou Bohemia a nebo s Blue Effect,proste ten hlas ma neprekonatelnej ... :-)

29 Martin Martin | 26. listopadu 2010 v 15:16

[28]:
Jj, to máš pravdu.

30 Westfan Westfan | 26. listopadu 2010 v 15:27

[28]:bajty:
já taky Leška poslouchám velmi rád, docela bych chtěl někdy ještě sehnat singl od skupiny The Cardinals z roku 1969, kde Lešek působil ještě před Blue Effectem. Ale upřímně řečeno, v Blue Effectu jsem měl radši jako zpěváka Vláďu Mišíka, vůbec to první bluesové období B.E. z let 1968-70 mám asi nejraději, pozdější jazzrockové Nové syntézy se mi líbí už o něco míň, ovšem ještě pozdější artrockové album Svět hledačů z roku 1979 osobně považuju za opravdový skvost a myslím si, že kdyby vyšlo i v angličtině a prodávalo se na Západě, určitě by sklidilo velký ohlas po celém světě. Mám ho jak na vinylu, tak i na CD a doporučuju ho všem milovníkům náročnějšího rocku, protože opravdu stojí za to. :-)  :-)  :-)

31 bajty bajty | 27. listopadu 2010 v 8:08

Westfan
Nova Synteza(1,2),no me se celkem taky libi,ale obcas ty pasaze toho orchestru mi tam nijak nepasuji,ale to asi snad byl i styl Blue Effectu,ja mam nejradeji obdobi kdy Lesek zpival se skupinou Bohemia,sice toho moc nenahraly,ale stalo to za to :-),mam plno jejich pisnicek takle rozhazenych po koncich paskach kotoucu a ted se je snazim schanet ve forme vinilu,v kompu neco mam ,ale to neni vubec ono,jako z gramofonu :-) :-) :-)

32 Juraj Juraj | 7. prosince 2010 v 15:53

Ahojte chlapi.Ja mám SKR700, kedysi som na ňom ponahrával veľa kaziet, keď sa moderná muzika nahrávala z kadejakých zahraničných rozhlasov. Teraz som sa rozhodol ho po 18 rokoch čo som ho skoro ani nevidel ( bolo u rodičov na záhrade) z reparovať. Všetko pekne hrá, ale lánko ladenia je zhodené z kladiek. A nenabieha mechanika kazeťáka ( prešmykuje hlavná gumička na remeniciach) No najmä kvôli tomu lánku. Nevedel by mi niekto poradiť kde zohnať nákres ako ju znovu nahodiť? Tak prajem na teraz veľa zážitkov z objavovania starých rádií :)

33 MileynQa&SmileynQa MileynQa&SmileynQa | Web | 17. prosince 2010 v 13:53

O_O  O_O užasné

34 johny johny | 17. prosince 2010 v 14:53

juraj[32]: Skús si vypýtať foto od Vildu, myslím si, že SKR 701 a SKR 700 mali rovnakú dráhu ladiaceho lanka.
Jo a mimochodm mám rovnaký problém ako ty, ale v Telefunkenovi a na rozdiel od teba som to lanko nechtiac práskol s pajkovačkou O_O  :-(

35 Vilda Vilda | E-mail | Web | 17. prosince 2010 v 23:12

juraj
[32]:
Zdravím... pokud to počká do zítra (sobota) tak ti to nafotím. Pošli mi prosím svůj e-mail, abych věděl, kam mám fotky poslat. Snad to tak bude dostačující. Jo a pokud jde o plochý řemínek od motoru na setrvačník, tak taky ho mám již ve "žvýkačkovém" provedení, takže jsem jej nahradil čtvercovým řemínkem, ale původní stále mám a chci po Novém roce zajet do H. Králové do AME.cz a koupit tam nový, případně i nějaké do zásoby. Přes net to nechci objednávat, protože bych nerad koupil nějaký jiný. :-?

36 Juraj Juraj | 21. prosince 2010 v 20:20

Ahoj Vilda,

Našiel som nejake nakresy aj schemy na nemeckom webe. Minule, neviem kvôli čomu mi odyšlo A2000V jeden kanál. Nakoniec som tam dal TDA2005. TDA2004 som nevedel zohnať a o A2000V môžem len snívať. Ináč hrá pekne ako za starých čias :) Len ho musím komplet medzi sviatkami rozobrat a vyčistiť od kadejakých myšacích nečistôt :) Môj mail jurij@mail.ru :-)

37 Juraj Juraj | 21. prosince 2010 v 20:26

Ešte raz ahoj Vilda,
Pokiaľ ten remienok zoženieš, tak mi daj prosím vedieť objednávacie číslo, rád by som si kúpil originál, nech tam nedávam nejaký odstrihnutý s bicyklovej duše :-D

38 Veronika Veronika | E-mail | 3. ledna 2011 v 20:12

[1]:prosím nevěděl by někdo kde by se dal sehnat? :)

39 Juraj Juraj | 5. ledna 2011 v 8:38

[38]: Ja mam SKR 700. No asi ho nebudem nikdy predavat v zhladom na casy, ktoré som s nim zazil. Nahravanie roznych hitov na kazety este za socializmu :))))A to mozem povedat ze vtedy mi tie nahravky vsetci zavideli a na intraku odo mna nahravali. Nebol internet a MP3 na kazdom rohu :) Tak len Ti zelam, aby si nejaky zohnala :)

Komentáře jsou uzavřeny.